fbpx
Αντιισταμινικά χάπια – Αλλεργία και φαγούρα

Αντιισταμινικά χάπια – Αλλεργία και φαγούρα

Τα αντιισταμινικά χάπια είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στην αντιμετώπιση παθήσεων, όπου η ισταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο.

Τα αντιισταμινικά είναι πιο αποτελεσματικά, όταν λαμβάνονται τακτικά παρά κατά διαστήματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα άτομα με αλλεργική ρινίτιδα. Κατά τους θερινούς μήνες, η ποσότητα γύρης είναι γενικά υψηλότερη, άρα και η επαφή με το αλλεργιογόνο είναι σε καθημερινή βάση.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον τρόπο που δρουν τα αντιισταμινικά. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η φαγούρα στο δέρμα. Τα αντιισταμινικά χάπια θα βελτιώσουν μόνο την περίπτωση κνησμού που οφείλεται στη δράση της ισταμίνης. Σε πολλές, όμως, περιπτώσεις, όπως τον κνησμό που εμφανίζεται σε συστηματικά νοσήματα τα αντιισταμινικά είναι ανεπαρκή.

Αντιισταμινικά χάπια

Η δοσολογία καθορίζεται από τον θεράποντα γιατρό και εξαρτάται από έναν συνδυασμό παραγόντων όπως είναι: η ηλικία, η εγκυμοσύνη, ο τύπος αλλεργίας, οι ασθένειες και οι συνθήκες ζωής. Ένα αντιισταμινικό δισκίο συνήθως αρχίζει να δρα μέσα σε 30 λεπτά. Η αποτελεσματικότητα του κορυφώνεται μέσα σε 2 ώρες.

Τα αντιισταμινικά χάπια παραμένουν δραστικά ακόμα και μετά από παρατεταμένη χρήση μηνών. Ο οργανισμός δεν τα ”συνηθίζει”, ούτε χάνουν τη δραστικότητα τους με τη πάροδο του χρόνου

Αντιισταμινικά χάπια – Αλλεργία και φαγούρα

Τα φάρμακα που κατά βάση χρησιμοποιούνται για τη συμβατική θεραπευτική αντιμετώπιση των αλλεργιών είναι τα αντιισταμινικά. 

Χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας και του κνησμού, καθώς και για την αντιμετώπιση των τσιμπημάτων από έντομα. Επιπλέον, χορηγούνται στην αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα, στις κνιδώσεις και στα διάφορα κνησμώδη εξανθήματα.

Τα αντιισταμινικά έχουν ευρέως συσχετιστεί με την θεραπεία ασθενών με κνησμό και ρινική καταρροή. Ειδικότερα, αποτελούν χρήσιμο θεραπευτικό μέσο σε ασθενείς με αλλεργική επιπεφυκίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα και κνίδωση. 

Η αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας άλλαξε ριζικά χάρη στη δυνατότητα που απέκτησαν οι πάσχοντες να αγοράζουν αντιισταμινικά χωρίς συνταγή.

Χωρίς επαρκή δεδομένα αποτελεσματικότητας, τα αντιισταμινικά έχουν χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με:

Αντιισταμινικά χάπια και παρενέργειες

Τα αντιισταμινικά φάρμακα ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες: τα αντιισταμινικά πρώτης γενιάς, (χλωρφαινυραμίνη, διφαινυδραμίνη, διμεθινδένη, υδροξυζίνη κ.ά), και τα αντιισταμινικά δεύτερης γενιάς, (σετιριζίνη, λοραταδίνη, μιζολαστίνη, αζελαστίνη, κ.ά). Τα αντιισταμινικά πρώτης γενιάς ενδέχεται να προκαλέσουν υπνηλία, ζάλη, επιγαστρική δυσφορία, ξηροστομία κ.ά. Τα αντιισταμινικά δεύτερης γενιάς είναι εξαιρετικά ασφαλή και έχουν λιγότερες παρενέργειες από τα προηγούμενα, με συχνότερες την υπνηλία και την ήπια καταστολή. Αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να αντικαταστήσει το φάρμακο με κάποιο άλλο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να πάρουν αντιισταμινικά με ασφάλεια

Ωστόσο, οι παρενέργειες των αντιιισταμινικών φαρμάκων, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ήσσονος σημασίας. 

Προσοχή: Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να ζητάτε τη συμβουλή αλλεργιολόγου, προτού πάρετε οποιοδήποτε αντιισταμινικό φάρμακο, διότι το κάθε αντιισταμινικό έχει τις ιδιαιτερότητες του: άλλο είναι πιο κατάλληλο στο δέρμα, άλλο είναι πιο κατάλληλο στη ρινίτιδα, άλλο προκαλεί περισσότερη υπνηλία.

Αντιισταμινικά για παιδιά

Τα νέας γενιάς αντιισταμινικά φάρμακα, είναι γενικά ασφαλή, αλλά δεν στερούνται περιορισμών. Για τα παιδιά, υπάρχουν σε κάθε αντιισταμινικό συγκεκριμένες ηλικίες από τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Παράλληλα, η χρησιμοποίηση αντιισταμινικών πρώτης γενιάς σε παιδιά καλό θα είναι να αποφεύγεται.

Αντισταμινικά για παιδιά

Η λοραταδίνη (Caritine), η σεριτιζίνη (Zirtec), η Αστεμιζόλη (Hismana) και η φεξοφεναδίνη (Tefast) μπορεί να συσταθούν ως μη καταπραϋντικά και αποτελεσματικά αντιισταμινικά. Αυτά τα αντιισταμινικά πωλούνται χωρίς ιατρική συνταγή για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας σε παιδιά άνω των 12 ετών. O γιατρός, ωστόσο, μπορεί να σας γράψει αυτά τα αντιισταμινικά και για νεώτερα παιδιά. Η λοραταδίνη μπορεί να χορηγηθεί και σε παιδιά άνω των 2 ετών.

Αντιισταμινικά χάπια και διατροφή

Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ή μη των ανεπιθύμητων συμπτωμάτων. Συγκεκριμένα, υπάρχει πληθώρα τροφίμων τα οποία περιέχουν φυσικές αντισταμινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και εάν συμπεριληφθούν στην καθημερινή διατροφή, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά και αποτελεσματικά στην πρόληψη ή στην αντιμετώπιση της εμφάνισης των συμπτωμάτων.

  • Μήλα – Τα μήλα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, όπως η κερσετίνη και συμβάλλουν στο να περιοριστεί η τάση του οργανισμού να απελευθερώνει ισταμίνη.
  • Αυγά από ορτύκι – Από την αρχαιότητα τα αυγά ορτυκιού χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούσαν το αναπνευστικό σύστημα (άσθμα).
  • Κρεμμύδια – Το κρεμμύδι και το σκόρδο περιέχουν μεθυλοσουλφονυλομεθάνιο, το οποίο παρουσιάζει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα που συνοδεύουν την αλλεργική ρινίτιδα.

Τέλος, τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, το μπρόκολο, οι κόκκινες πιπεριές αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία εκτός του ότι συμβάλλει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, παρουσιάζει και αντισταμινική δράση. Συγκεκριμένα, η συστηματική κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνης C, μπορεί τόσο να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης αλλεργικής ρινίτιδας, όσο και στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων αυτής, όταν και εφόσον εμφανιστούν.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.