fbpx

Οι ασθενείς με COVID-19 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία. Στην ίδια κατηγορία ασθενών, διαπιστώνονται υψηλότερα ποσοστά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Tα παραπάνω αυξανόμενα  στοιχεία, έχουν πλέον στα χέρια τους οι ειδικοί σ’ όλον τον κόσμο, όπως επεσήμαναν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η αφορμή ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, (13 Οκτωβρίου), στην οποία συμμετέχουν  20 επιστημονικές εταιρείες και  έχει την στήριξη του  Υπουργείου Υγείας.

Τι λένε οι έρευνες για τη σημασία της προφύλαξης με αντιπηκτική αγωγή

«Ο ιός SARS-CoV – 2 όπως και ο ιός της γρίπης εισέρχονται σε συμβάματα που αφορούν μηχανισμούς φλεβοθρόμβωσης. Οι παρατηρήσεις των τελευταίων μηνών έχουν καταδείξει τη σημασία της προφύλαξης και της θεραπείας των ασθενών με λοίμωξη COVID 19. Αυτό συνέβη έχοντας λάβει υπόψιν θρομβωτικά επεισόδια τα οποία παρουσιάζουν κατά τη διάρκεια της νόσησης. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η κατηγοριοποίηση των ασθενών που θα τύχουν παρέμβασης με αντιπηκτική αγωγή. Η παρέμβαση αυτή όπως έχει φανεί σε μελέτες αφορά κυρίως τους νοσηλευόμενους ασθενείς», ανέφερε ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος-Κακολύρης, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων .

Απαραίτητες οι οδηγίες για την πρόληψη και τη φαρμακευτική αγωγή

Ο Καθηγητής  Βιοχημείας – Κλινικής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αντιπρόεδρος του Ι.Μ.Ε.Θ.Α, Αλ. Τσελέπης σημείωσε ότι το 40% των ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονται διατρέχουν κίνδυνο να υποστούν θρόμβωση. Ενώ το 30% εξ’αυτών υπόκεινται τελικά σε θρόμβωση.

Αυτό έχει οδηγήσει τις διάφορες επιστημονικές εταιρείες να εκδώσουν οδηγίες, για την πρόγνωση του κινδύνου θρόμβωσης και τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για την προφύλαξη από τη θρόμβωση των νοσηλευόμενων ασθενών. Όπως η Διεθνής Εταιρεία Θρόμβωσης και Αιμόστασης (ISTH), αλλά και την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία ν με COVID-19.

Ο κ. Τσελέπης ανέφερε επίσης ότι οι καρκινοπαθείς έχουν 4 φορές αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν θρόμβωση ενώ 1 στους 4 θανάτους παγκοσμίως οφείλεται στη θρόμβωση. Σχετικές οδηγίες για την προφύλαξη των ασθενών αυτών από τη θρόμβωση έχει επίσης εκδώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Για τους καρδιολόγους η θρόμβωση είναι πάντα συνδεδεμένη με το έμφραγμα. Είναι η πιο απειλητική για τη ζωή θρομβωτική επιπλοκή μαζί με το εγκεφαλικό επεισόδιο. Προσπαθούμε οι ασθενείς μας να ρυθμίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τους παράγοντες κινδύνου τους, ώστε να μην φτάσουμε σε μία τέτοια στιγμή», τόνισε ο Δημήτρης Ρίχτερ, καρδιολόγος, πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ (Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή).

Ο αυξημένος ο κίνδυνος για τους ογκολογικούς ασθενείς – εκστρατεία ενημέρωσης

Ο κίνδυνος της θρόμβωσης είναι ιδιαίτερα αυξημένος για τους ογκολογικούς ασθενείς, οι οποίοι έχουν 4-6 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες για την εμφάνιση φλεβικής θρόμβωσης. Η θρόμβωση εξακολουθεί να αποτελεί την 2η αιτία θανάτου για τους ασθενείς με καρκίνο μετά την ίδια τη νόσο. Η φλεβική θρομβοεμβολή συσχετιζόμενη με καρκίνο, επηρεάζει άμεσα έναν στους πέντε ογκολογικούς ασθενείς, αναλόγως του τύπου του καρκίνου, της παρεχόμενης θεραπείας και των ιδιαιτεροτήτων κάθε ασθενούς.

Παρά την μεγάλη της επικινδυνότητα όμως, η θρόμβωση παραμένει εν πολλοίς άγνωστη για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών. Αλλά και πολλοί γιατροί συχνά την υποτιμούν ή την παραβλέπουν.

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης απο την ΕΛΛΟΚ

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, συνεχίζοντας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την μεγάλη προσπάθεια υπεύθυνης και έγκαιρης ενημέρωσης. Πληροφορεί για τη θρόμβωση και τη σοβαρότατη συσχέτισή της με τον καρκίνο, διοργανώνει για τον μήνα Οκτώβριο εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη θρόμβωση σε ασθενείς με καρκίνο και λοίμωξη Covid-19.

Σκοπός της εκστρατείας είναι να πληροφορήσει σε θέματα πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης της θρόμβωσης στους ασθενείς με καρκίνο. Εστιάζει στις ιδιάζουσες συνθήκες και την επιδείνωση που έχει επιφέρει για την εμφάνιση θρομβώσεων σε καρκινοπαθείς η πανδημία Covid-19.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.