Η ατοπική δερματίτιδα, ή έκζεμα, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, ωστόσο η φυσική θεραπεία και οι σπιτικές συνταγές μπορούν να μειώσουν τον κνησμό, το σπασμένο δέρμα, τη φλεγμονή και τις λοιμώξεις.
Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια δερματική πάθηση που επηρεάζει περίπου το 30% των ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παιδιά και έφηβοι. Ένα άτομο με ατοπική δερματίτιδά συνήθως εμφανίζει κηλίδες, φαγούρα, αιμορραγία στο δέρμα και μόλυνση. Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για την ατοπική δερματίτιδα – έκζεμα, όμως οι θεραπείες στοχεύουν να βοηθήσουν το άτομο να διαχειριστεί και να περιορίσει τα συμπτώματα.
Η θεραπεία για το έκζεμα ή την ατοπική δερματίτιδα συνήθως χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:
- Ενυδατικά, για την ανακούφιση της ξηρότητας και του κνησμού
- Αντιφλεγμονώδη, για τη μείωση του πρηξίματος, τον κνησμό και την ερυθρότητα
Οι άνθρωποι συνήθως εφαρμόζουν ενυδατικά και αντιφλεγμονώδη απευθείας στο δέρμα. Είναι δυνατή η λήψη ορισμένων αντιφλεγμονωδών από το στόμα.
Ατοπική δερματίτιδα – έκζεμα και φυσική θεραπεία
Ορισμένα φυτικά προϊόντα μπορούν να ανακουφίσουν από τον κνησμό. Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Εκζέματος, εύκολες θεραπείες στο σπίτι δείχνουν την αποτελεσματικότητά τους και περιλαμβάνουν:
- Λάδι καρύδας. Εφαρμόστε παρθένο λάδι καρύδας απευθείας στο έκζεμα για να ενυδατώσετε την περιοχή και να καταπολεμήσετε τα βακτήρια. Χρησιμοποιήστε το μία ή δύο φορές την ημέρα σε υγρό δέρμα.
- Ηλιέλαιο. Το ηλιέλαιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής. Εφαρμόστε το δύο φορές την ημέρα.
- Ξίδι μηλίτη. Η εφαρμογή αραιωμένου ξιδιού μηλίτη μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των επιπέδων οξύτητας του δέρματος, αλλά το ξίδι μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα εάν δεν αραιωθεί σωστά.
- Τζελ αλόης. Οι αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες της αλόης μπορούν να αποτρέψουν λοιμώξεις του δέρματος, οι οποίες είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν όταν ένα άτομο έχει ξηρό και ραγισμένο δέρμα. Οι ιδιότητες της αλόης μπορούν να καταπραΰνουν το σπασμένο δέρμα και να βοηθήσουν στην επούλωση.
Ατοπική δερματίτιδα – έκζεμα: Τρόποι αντιμετώπισης
- Μπάνιο
Το καθημερινό μπάνιο είναι απαραίτητο για το έκζεμα, καθώς βοηθά στη διατήρηση της ενυδάτωσης του δέρματος και αποτρέπει τη μόλυνση. Οι πάσχοντες μπορούν επίσης να δοκιμάσουν διαφορετικά είδη μπάνιου, όπως:
- λουτρά με αιθέρια έλαια
- λουτρά βρώμης
- λουτρά με σόδα
- λουτρά με μηλίτη ξιδιού
Χρησιμοποιείτε πάντα ενυδατική κρέμα στις πληγείσες περιοχές του δέρματος εντός 3 λεπτών μετά το λουτρό για να αποτρέψετε το δέρμα να στεγνώσει και να γίνει ξηρό. Οι πάσχοντες μπορούν να υιοθετήσουν διάφορες μεθόδους φροντίδας του δέρματος για να μειώσουν τα συμπτώματα του εκζέματος. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:
- αποφυγή ξυσίματος των προσβεβλημένων περιοχών, που βοηθά στη μείωση της φλεγμονής
- λήψη αντιισταμινικών για περαιτέρω μείωση της φαγούρας
- αποφυγή σαπουνιών και απορρυπαντικών που περιέχουν αρώματα και χρωστικές
- μπάνιο με χλιαρό νερό
Το έκζεμα μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία ενός ατόμου και να οδηγήσει σε συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν αυτά τα πιθανά προβλήματα ψυχικής υγείας καθώς και τυχόν προβλήματα σωματικής υγείας σε σχέση με το έκζεμα ενός παιδιού. Ομοίως, ένας ενήλικος μπορεί να διαπιστώσει ότι μιλώντας σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, φίλους και μέλη της οικογένειας θα μπορέσει να αντιμετωπίσει καλύτερα τυχόν προβλήματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με το έκζεμα.
Διαβάστε περισσότερα για:
- Τα αυτοάνοσα νοσήματα και την κατάλληλη διατροφή
- Την ψωριασική αρθρίτιδα και την αντιμετώπιση με βότανα