Τα Χριστούγεννα είναι η πιο μαγική εποχή του χρόνου, και η κάθε χώρα έχει τις δικές της μοναδικές γαστρονομικές παραδόσεις για να γιορτάσει αυτή την ιδιαίτερη ημέρα.
Από ζουμερά κρέατα μέχρι αρωματικές σούπες και καλομαγειρεμένα ψάρια, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αποτελεί καθρέφτη της πολιτιστικής κληρονομιάς και των τοπικών γεύσεων.
Σε αυτό το άρθρο, θα ταξιδέψουμε μέσα από 18 χώρες της και θα γνωρίσουμε τα παραδοσιακά πιάτα που κάνουν τα Χριστούγεννα τόσο ξεχωριστά.
1. Ελλάδα – Χοιρινό με Πρασοσέλινο

Υλικά:
- 1,5 κιλό χοιρινό (κομμένο σε μερίδες)
- 1 κιλό πράσα (κομμένα σε ροδέλες)
- 1 ματσάκι σέλινο (ψιλοκομμένο)
- 2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 λεμόνια (χυμός)
- 2 αυγά
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σοτάρετε το χοιρινό στο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει.
- Προσθέστε τα κρεμμύδια και συνεχίστε το σοτάρισμα.
- Ρίξτε τα πράσα και το σέλινο, ανακατεύοντας καλά.
- Προσθέστε νερό μέχρι να καλυφθούν τα υλικά και σιγοβράστε για 1,5 ώρα.
- Ετοιμάστε το αυγολέμονο: Χτυπήστε τα αυγά και προσθέστε τον χυμό λεμονιού.
- Ρίξτε το αυγολέμονο στο φαγητό και ανακατέψτε απαλά.
2. Ιταλία – Cotechino con Lenticchie

Υλικά:
- 1 λουκάνικο cotechino
- 500 γρ. φακές
- 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 1 καρότο (ψιλοκομμένο)
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Βράστε το λουκάνικο για 2 ώρες.
- Σε άλλη κατσαρόλα, σοτάρετε το κρεμμύδι και το καρότο στο ελαιόλαδο.
- Προσθέστε τις φακές, τα φύλλα δάφνης και νερό. Μαγειρέψτε για 40 λεπτά.
- Σερβίρετε το λουκάνικο κομμένο σε φέτες πάνω από τις φακές.
3. Γαλλία – Coq au Vin

Υλικά:
- 1 κόκορας (κομμένος σε μερίδες)
- 750 ml κόκκινο κρασί
- 200 γρ. μπέικον (κομμένο σε κομμάτια)
- 200 γρ. μανιτάρια
- 2 καρότα (κομμένα σε ροδέλες)
- 2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 3 κουταλιές αλεύρι
- Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Μαρινάρετε τον κόκορα στο κρασί για 12 ώρες.
- Σοτάρετε το μπέικον, τα καρότα και τα κρεμμύδια.
- Προσθέστε τον κόκορα και σοτάρετε μέχρι να ροδίσει.
- Πασπαλίστε με αλεύρι, προσθέστε το κρασί της μαρινάδας και σιγοβράστε για 2 ώρες.
4. Ισπανία – Cochinillo Asado

Υλικά:
- 1 γουρουνάκι (3-5 κιλά)
- 100 γρ. βούτυρο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Αλείψτε το γουρουνάκι με βούτυρο και πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 3 ώρες.
- Αλείφετε το γουρουνάκι με τους χυμούς του ανά τακτά διαστήματα.
5. Γερμανία – Weihnachtsgans (Χριστουγεννιάτικη Χήνα)

Υλικά:
- 1 χήνα (4-5 κιλά)
- 3 μήλα (κομμένα)
- 2 κρεμμύδια (κομμένα)
- 1 ματσάκι θυμάρι
- 200 ml ζωμός κοτόπουλου
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Γεμίστε τη χήνα με τα μήλα, τα κρεμμύδια και το θυμάρι.
- Ράψτε το άνοιγμα και πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι.
- Ψήστε στους 180°C για 3 ώρες. Ραντίζετε τακτικά με τον ζωμό.
6. Αγγλία – Roast Turkey

Υλικά:
- 1 γαλοπούλα (4-6 κιλά)
- 500 γρ. ψίχουλα ψωμιού
- 200 γρ. αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, κράνμπερι)
- 2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 200 γρ. βούτυρο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Ανακατέψτε τα ψίχουλα, τα φρούτα, τα κρεμμύδια και το βούτυρο για τη γέμιση.
- Γεμίστε τη γαλοπούλα και ράψτε το άνοιγμα.
- Ψήστε στους 180°C για 3-4 ώρες.
7. Βέλγιο
Carbonnade Flamande (Βελγικό βραστό μοσχάρι με μπύρα)

Ένα βραστό με μοσχάρι και μπύρα, που θεωρείται παραδοσιακό πιάτο για τις γιορτές στο Βέλγιο.
Υλικά:
- 1 κιλό μοσχάρι (κομμένο σε κύβους)
- 2 κουταλιές αλεύρι
- 2 κουταλιές βούτυρο
- 2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 2 φλιτζάνια βελγική μπύρα (προτιμήστε σκούρα)
- 2 κουταλιές ξίδι
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- 2 φύλλα δάφνης
- Θυμάρι, αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σοτάρετε το μοσχάρι σε βούτυρο μέχρι να ροδίσει.
- Προσθέστε τα κρεμμύδια και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίξτε το αλεύρι και ανακατέψτε.
- Προσθέστε την μπύρα, το ξίδι, τη ζάχαρη, τα φύλλα δάφνης και το θυμάρι.
- Σιγοβράστε για 2 ώρες μέχρι το κρέας να μαλακώσει.
8. Ολλανδία
Gevulde Kapoen met Pruimen en Appels (Κόκορας γεμιστός με δαμάσκηνα και μήλα)

Ένα κλασικό πιάτο για την Ολλανδία, το οποίο συχνά συνοδεύεται από πατάτες ή κόκκινο λάχανο.
Υλικά:
- 1 κόκορας (περίπου 2 κιλά)
- 200 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα
- 2 μήλα (κομμένα σε κύβους)
- 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 2 κουταλιές βούτυρο
- 100 ml ζωμός κοτόπουλου
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 κουταλάκι θυμάρι
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Ανακατέψτε τα δαμάσκηνα, τα μήλα, το κρεμμύδι και το θυμάρι.
- Γεμίστε τον κόκορα με το μείγμα και ράψτε το άνοιγμα.
- Τρίψτε τον κόκορα με βούτυρο, αλάτι και πιπέρι.
- Ψήστε τον στον φούρνο για 1,5-2 ώρες, προσθέτοντας ζωμό αν χρειαστεί.
9. Νορβηγία – Ribbe

Υλικά:
- 2 κιλά χοιρινή κοιλιά (με την πέτσα)
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Χαράξτε την πέτσα και αλείψτε με αλάτι και πιπέρι.
- Ψήστε στους 200°C για 2,5 ώρες, μέχρι να γίνει τραγανή η πέτσα.
10. Δανία – Flæskesteg

Υλικά:
- 2 κιλά χοιρινό με πέτσα
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 φλιτζάνι νερό
Εκτέλεση:
- Χαράξτε την πέτσα και αλείψτε με αλάτι.
- Ψήστε στους 180°C για 2 ώρες, ρίχνοντας νερό στον πάτο του ταψιού.
11. Σουηδία – Julbord

Υλικά για το Ζαμπόν:
- 1 ζαμπόν (5 κιλά)
- 200 γρ. μουστάρδα
- 100 γρ. ψίχουλα ψωμιού
Εκτέλεση:
- Ψήστε το ζαμπόν στους 150°C για 3 ώρες.
- Αλείψτε με μουστάρδα και ψήστε για 10 λεπτά ακόμα.
12. Ιρλανδία
Roast Goose (Ψητή χήνα με γέμιση μήλου και φασκόμηλου)

Η χήνα αποτελεί παραδοσιακή επιλογή για το ιρλανδικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Υλικά:
- 1 χήνα (περίπου 4 κιλά)
- 3 μήλα (κομμένα σε κύβους)
- 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 100 γρ. ψίχα ψωμιού
- 1 κουταλάκι φασκόμηλο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Ανακατέψτε τα μήλα, το κρεμμύδι, το ψωμί και το φασκόμηλο για τη γέμιση.
- Γεμίστε τη χήνα και ράψτε το άνοιγμα.
- Τρίψτε τη χήνα με αλάτι και πιπέρι.
- Ψήστε στους 200°C για 2,5 ώρες, βρέχοντας τακτικά με το λίπος της.
13. Ουγγαρία – Halászlé

Υλικά:
- 1 κιλό ψάρι (κυρίως γατόψαρο)
- 2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 2 κουταλιές πάπρικα
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σιγοβράστε τα κεφάλια και τις ραχοκοκαλιές του ψαριού για ζωμό.
- Προσθέστε τα υπόλοιπα ψάρια, την πάπρικα και τα κρεμμύδια και βράστε για 30 λεπτά.
14. Τσεχία – Carp with Potato Salad

Υλικά:
- 1 κυπρίνος (καθαρισμένος)
- 200 γρ. αλεύρι
- 3 αυγά
- 200 γρ. τριμμένη φρυγανιά
- Λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση:
- Κόψτε τον κυπρίνο σε φιλέτα, αλευρώστε, βουτήξτε στα αυγά και τηγανίστε.
- Σερβίρετε με πατατοσαλάτα.
15. Πορτογαλία – Bacalhau com Todos

- 1 κιλό μπακαλιάρος (ξαρμυρισμένος)
- 1 κιλό πατάτες
- 4 αυγά (βρασμένα)
- 200 ml ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο
Εκτέλεση:
- Βράστε τον μπακαλιάρο, τις πατάτες και τα αυγά.
- Σερβίρετε με ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο σκόρδο.
16. Ηνωμένες Πολιτείες – Honey-Glazed Ham

Υλικά:
- 1 χοιρινό ζαμπόν (4-5 κιλά)
- 1 φλιτζάνι μέλι
- 1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 1/4 φλιτζάνι μουστάρδα
- 1/4 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
- Γαρύφαλλα (ολόκληρα)
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Ανακατέψτε το μέλι, τη ζάχαρη, τη μουστάρδα και τον χυμό πορτοκαλιού.
- Τοποθετήστε το ζαμπόν σε ταψί, καρφώστε γαρύφαλλα στην επιφάνεια και αλείψτε με το μείγμα.
- Ψήστε για 2 ώρες, αλείφοντας κάθε 30 λεπτά.
17. Ιαπωνία – Fried Chicken (Japanese Style)

Υλικά:
- 1 κιλό κοτόπουλο (κομμένο σε κομμάτια)
- 1/2 φλιτζάνι σόγια σος
- 1/4 φλιτζάνι σάκε
- 2 σκελίδες σκόρδο (τριμμένες)
- 1 κουταλάκι τζίντζερ (τριμμένο)
- Αλεύρι και κορν φλάουρ για πανάρισμα
- Λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση:
- Μαρινάρετε το κοτόπουλο σε σόγια σος, σάκε, σκόρδο και τζίντζερ για 30 λεπτά.
- Πανάρετε το κοτόπουλο σε μίγμα αλευριού και κορν φλάουρ.
- Τηγανίστε σε καυτό λάδι μέχρι να γίνει χρυσαφένιο.
18. Μεξικό – Tamales

Υλικά:
- 500 γρ. ζύμη καλαμποκιού
- 1/2 φλιτζάνι χοιρινό λίπος
- 2 φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλου
- 500 γρ. χοιρινό κρέας (μαγειρεμένο και ψιλοκομμένο)
- 1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας
- Φύλλα καλαμποκιού (μουλιασμένα σε νερό)
Εκτέλεση:
- Ανακατέψτε τη ζύμηδιατροφ καλαμποκιού με το λίπος και τον ζωμό.
- Γεμίστε τα φύλλα καλαμποκιού με το μίγμα και το χοιρινό.
- Διπλώστε τα φύλλα και ατμίστε για 1 ώρα.