fbpx
Βασίλης Κικίλιας: Επιχειρησιακό πλάνο των εμβολιασμών

Βασίλης Κικίλιας: Επιχειρησιακό πλάνο των εμβολιασμών

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Real News, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μίλησε για την πορεία των κλινικών δοκιμών για τα εμβόλια που ετοιμάζονται. «Αυτή τη στιγμή καταρτίζουμε το επιχειρησιακό πλάνο των εμβολιασμών Covid19, μαζί με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών», δήλωσε.

«Υπάρχουν αρκετά εμβόλια σε τελικές φάσεις κλινικών δοκιμών, με βάση τα κριτήρια των παγκόσμιων οργανισμών, που είναι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη υπογράψει προσυμφωνίες αγοράς με 3 εταιρείες (AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson)», αναφέρει.

Επιπλέον επισημαίνει ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός εξελίσσεται ομαλά. «Μας γεμίζει αισιοδοξία το γεγονός ότι οι πρώτοι που εμβολιάζονται είναι τα άτομα 60 ετών και άνω και αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα» λέει χαρακτηριστικά ο υπουργός υγείας και προσθέτει: «Χτίζουμε με αυτόν τον τρόπο ένα τείχος ανοσίας. Mαζί με τα μέτρα προφύλαξης θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τη διπλή μάχη που δίνουμε. Με συγκεκριμένα στοιχεία, μέχρι σήμερα έχουν συνταγογραφηθεί 2.718.714 εμβόλια, έχουν εκτελεστεί 2.129.719, ενώ βρίσκονται στην αγορά 3.100.000».

Σχετικά με την πίεση που ασκείται στο σύστημα Υγείας και το ύψος των κρουσμάτων που οδηγούν τα νοσοκομεία σε αδιέξοδο, ο Βασίλης Κικίλιας εξηγεί, πως δεν είναι ακριβώς ο αριθμός κρουσμάτων το κύριο πρόβλημα, αλλά ο αριθμός όσων θα χρειαστούν νοσηλεία για Covid19.

“Απέχουμε ακόμη από το “κόκκινο”

Θέλω να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν είναι απεριόριστες οι δυνατότητες κανενός Συστήματος Υγείας και, μάλιστα, όταν το ΕΣΥ δεν είναι μόνο κορονοϊός. Έχω εδώ τα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο. Πραγματοποιήθηκαν, λοιπόν, στα νοσοκομεία όλης της χώρας:

  • 516.379 εξετάσεις ασθενών στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία
  • 285.802 εξετάσεις ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών
  • 40.032 Χειρουργεία
  • 50.114 εξετάσεις ασθενών στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων.

Σε αυτή την πραγματικότητα, προστίθενται τα περιστατικά Covid19. Για άλλη μια φορά θέλω να ευχαριστήσω από την ψυχή μου όλους τους ανθρώπους του ΕΣΥ, για την αυταπάρνηση και την ηρωική πολύμηνη μάχη που δίνουν», αναφέρει ο υπουργός υγείας.

Αν ακολουθήσουμε όλοι τα μέτρα προφύλαξης, θα πάμε καλά

Μιλώντας για την αντιμετώπιση του δεύτερου και πολύ πιο ισχυρού σε όλη την Ευρώπη κύματος της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας είναι πεπεισμένος πως αν ακολουθήσουμε όλοι τα μέτρα προφύλαξης, θα πάμε καλά.

Υποστηρίζει πως «τώρα βρισκόμαστε στη φάση που η επιπολαιότητα των λίγων, καταστρέφει την υπευθυνότητα των πολλών και τελικά θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων. Επισήμανε πως «δεν είναι σε καμία περίπτωση ελληνικό το φαινόμενο την ανευθυνότητας. Δεν είναι μόνο η δική μας κοινωνία απείθαρχη και αδιάφορη. Τα ίδια και πολύ χειρότερα, μάλιστα, συμβαίνουν σε όλες τις χώρες».

Παράλληλα παραδέχεται ότι «είναι παρά πολύ δύσκολο να τηρούνται περιοριστικά μέτρα επί τόσους πολλούς μήνες. Ο κόσμος έχει κουραστεί ψυχολογικά (το δηλώνει και ο ίδιος ο ΠΟΥ), άλλαξε η καθημερινότητά του, χτυπήθηκε και οικονομικά». Τέλος τονίζει: «Εδώ, όμως, έχουμε να κάνουμε με την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Έχουμε χρέος στους συνανθρώπους μας, στους φίλους μας, στην οικογένειά μας, να αυτοπειθαρχήσουμε».

Στοιχεία από: www.amna.gr

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.