Χαριτωμένη επιθετικότητα: Γιατί θέλουμε να ζουλήξουμε οτιδήποτε γλυκό;

χαριτωμένη επιθετικότητα γάτα Σιβηρίας ξαπλώνει σε κρεββάτι

Η χαριτωμένη επιθετικότητα ενεργοποιείται στην παρουσία παχουλών μωρών, τρυφερών κουταβιών ή άλλων αξιολάτρευτων πλασμάτων. Δεν είναι ασυνήθιστο ένας άνθρωπος να κατακλύζεται από την επιθυμία να τσιμπήσει, να δαγκώσει και να ζουλήξει κάτι που θεωρεί γλυκό, χωρίς βέβαια να θέλει να το βλάψει.

Η χαριτωμένη επιθετικότητα περιγράφηκε πρώτη φορά από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ πριν από αρκετά χρόνια. Οι ερευνητές κατέγραψαν την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο 54 νεαρών ενηλίκων καθώς κοιτούσαν εικόνες ζώων και ανθρώπων.

Τι έδειξε η έρευνα;

Οι εικόνες περιλάμβαναν τόσο ενηλίκους όσο και μωρά. Μερικές εικόνες είχαν υποστεί επεξεργασία προκειμένου να φαίνονται λιγότερο ελκυστικές, ενώ άλλες για να είναι πιο αξιολάτρευτες. Τα στοιχεία που έκαναν τις εικόνες χαριτωμένες ήταν τα μεγάλα μάγουλα και μάτια, οι μικρές μύτες ‒ όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που συνδέουμε με την κομψότητα.

Οι εικόνες των μωρών ζώων προκάλεσαν την ισχυρότερη απόκριση του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν πιο σημαντικά επίπεδα χαριτωμένης επιθετικότητας και αισθάνονταν περισσότερο ενθουσιασμένοι απέναντι σε μωρά ζώα απ’ ό,τι σε ενήλικα. Παραδόξως, η ίδια διάκριση δεν παρατηρήθηκε στην αντίδραση των συμμετεχόντων σε εικόνες μωρών που ήταν πιο χαριτωμένες από άλλες. Αυτό πιθανώς να έγινε επειδή και τα δύο σετ μωρών ήταν ήδη αρκετά χαριτωμένα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι για ολόκληρη την ομάδα συμμετεχόντων οι εικόνες αυτές συσχετίστηκαν με τις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται με τα συναισθήματα αλλά και με το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Όσο πιο έντονη η χαριτωμένη επιθετικότητα σε ένα άτομο, τόσο περισσότερη η δραστηριότητα στις περιοχές αυτές.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όταν οι άνθρωποι βλέπουν κάτι γλυκό και χαριτωμένο, φαίνεται να ενεργοποιούνται δύο ισχυρές δυνάμεις στον εγκέφαλό τους. Δεν είναι όμως απλώς η λειτουργία της ανταμοιβής, ούτε των συναισθημάτων. Και οι δύο αυτές περιοχές του εγκεφάλου εμπλέκονται στη χαριτωμένη επιθετικότητα.

Τα αίτια της χαριτωμένης επιθετικότητας

Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να είναι συντριπτικός για τον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι αυτός είναι και ο λόγος που ο εγκέφαλος αρχίζει να παράγει επιθετικές σκέψεις. Με την εμφάνιση αυτών των επιθετικών συναισθημάτων οι άνθρωποι καταφέρνουν να έχουν τον έλεγχο στη θέαση γλυκών και αξιολάτρευτων πλασμάτων.

Οι επιθετικές αυτές σκέψεις λοιπόν ανήκουν στο ίδιο φάσμα με τα αντιδραστικά συναισθήματα. Τα άτομα που αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο σε κάτι χαριτωμένο, είναι επίσης πιθανό να κλαίνε σε έναν γάμο ή στη γέννηση ενός παιδιού ή να γελούν νευρικά με κάτι στενάχωρο.

Συμπερασματικά, οι αντιφατικές αυτές ανθρώπινες αντιδράσεις είναι ένας τρόπος εξισορρόπησης του ψυχικού και συναισθηματικού μας κόσμου.

Στοιχεία από: npr.org brainfacts.org