Ο συχνός αναστεναγμός δεν υποδηλώνει πάντα κατάθλιψη

Ο συχνός αναστεναγμός δεν υποδηλώνει πάντα κατάθλιψη

Ο συχνός αναστεναγμός σε ανθρώπους δεν σημαίνει ότι υποφέρουν περισσότερο σε σύγκριση με εκείνους που αναστενάζουν λιγότερο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Personality Research

Η μελέτη, η οποία χρησιμοποίησε κινητές συσκευές για να παρακολουθεί το αναστεναγμό, δημιουργεί αμφιβολίες για τους ισχυρισμούς ότι ο συχνός αναστεναγμός είναι ένας γενικός δείκτης αρνητικών συναισθηματικών καταστάσεων.

O αναστεναγμός είναι μια κοινή μη λεκτική συμπεριφορά και ήταν πολύ ωραίο να βλέπουμε δεδομένα που καταγράφουν πόσο συχνά οι άνθρωποι αναστενάζουν μέσω ηχογραφήσεων στο τηλέφωνό τους », δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Alexander Danvers καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Τα δεδομένα της έρευνας

Μια άλλη προηγούμενη έρευνα 350 ατόμων επιβεβαίωσε ότι ο συχνός αναστεναγμός θεωρείται δείγμα άγχους, κατάθλιψης, μοναξιάς, κούρασης και ευερεθιστότητας. Για να δοκιμάσουν αν αυτό όντως ίσχυε, ο Danvers και οι συνάδελφοί του ζήτησαν από 510 συμμετέχοντες να μεταφέρουν μια κινητή συσκευή με μια εφαρμογή εγκατεστημένη που καταγράφει ήχους περιβάλλοντος καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, επιτρέποντας στους ερευνητές να μετρήσουν τις φορές που ένα άτομο αναστενάζει. Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν επίσης ψυχολογικές αξιολογήσεις κατάθλιψης, άγχους, μοναξιάς και κόπωσης.

Ο Danvers και οι συνάδελφοί του δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο συχνός αναστεναγμός σχετίζεται με μεγαλύτερα επίπεδα αρνητικών συναισθημάτων. Παραδόξως, μεταξύ των ανδρών, η συχνότερη αναπνοή συσχετίστηκε στην πραγματικότητα με χαμηλότερα καταθλιπτικά συμπτώματα και λιγότερη μοναξιά. «Η μεγάλη διαφορά από την προηγούμενη μελέτη είναι ότι οι άνθρωποι που αναστενάζουν περισσότερο δεν σημαίνει ότι είναι περισσότερο καταθλιπτικοί, πιο ανήσυχοι, πιο αγχωμένοι ή πιο μοναχικοί. Υπήρχε μια μικρή τάση για τα άτομα που αναπνέουν περισσότερο να είναι πιο κουρασμένα, αλλά και πάλι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουρο», δήλωσε ο Danvers στην PsyPost.

Αντίθετο πόρισμα με την μέχρι πρότινος άποψη των ψυχολόγων

«Αυτό διαφέρει από τις δηλώσεις που έχουμε δει στο διαδίκτυο σε φόρουμ ψυχολογίας, όπου οι γιατροί και οι αρθρογράφοι ψυχικής τείνουν να υποστηρίζουν ότι συχνός αναστεναγμός σημαίνει ότι κάποιος είναι δυσαρεστημένος ή αντιμετωπίζει ψυχικές ασθένειες. Ενώ η συχνότητα του αναστεναγμού δεν συνδέεται με τα συνολικά επίπεδα της γενικής διάθεσης, είναι πιθανό ότι τυχόν αλλαγές στη συχνότητα αναστεναγμού ενός ατόμου να αποτελούν ένδειξη ορισμένων αλλαγών στη διάθεση. “Είναι πιθανό ότι εάν κάποιος αναστενάζει περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο  – αυτό το άτομο να αισθάνεται δυσάρεστα δεδομένη συγκεκριμένη στιγμή”, εξηγεί ο Danvers.

Η σημασία των προηγούμενων ερευνών

«Η ψυχολογία ως επιστήμη πάσχει αρκετές φορές από επιστημονική τεκμηρίωση, καθώς πολλά από αυτά που αναφέρονται στην επιστημονική βιβλιογραφία της δεν μπορούν να επαληθευθούν από όλους τους ανθρώπους», δήλωσε ο Danvers. «Θα πρέπει να είμαστε σκεπτικοί όταν διαβάζουμε έναν γενικό κανόνα για το πώς λειτουργούν οι άνθρωποι γενικά. Μέρος του λόγου που συμβαίνει αυτό είναι επειδή οι συντάκτες ψυχολογίας είναι απρόθυμοι να δημοσιεύσουν άλλες έρευνες που έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενα ευρήματα, αλλά παρέχουν καλύτερα στοιχεία”.

«Είδαμε αυτή την συμπεριφορά από πρώτο χέρι, καθώς η έρευνά μας απορρίφθηκε πολλές φορές πριν δημοσιευτεί», σημείωσε ο Danvers. «Θέλω να ευχαριστήσω την συντακτική ομάδα στο περιοδικό Research of Personality Research που μας επέτρεψε να δημοσιεύσουμε μια πολύ αξιόπιστη μελέτη σχετικά με τον αναστεναγμό και την κατάθλιψη, επιτρέποντας στην επιστήμη να προχωρήσει με πιο αργό αλλά πιο αξιόπιστο τρόπο».

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.