fbpx
Εξωστρεφής, εσωστρεφής ή μήπως αμφιστρεφής; – Kάντε το τεστ!

Εξωστρεφής, εσωστρεφής ή μήπως αμφιστρεφής; – Kάντε το τεστ!

Τις περισσότερες φορές ένα άτομο χαρακτηρίζεται είτε από εξωστρέφεια, είτε από εσωστρέφεια. Τι γίνεται όμως όταν συνειδητοποιείς ότι δεν ανήκεις σε καμιά από τις δυο κατηγορίες; Μήπως είσαι αμφιστρεφής; 

Σε αρκετές περιπτώσεις είναι αρκετά ξεκάθαρο εάν κάποιο από τα δύο επικρατεί σε ένα άτομο, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο και συμβάλλουν εξίσου στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Ο λόγος για τον αμφιστρεφή, ο ο οποίος συνδυάζει τα χαρακτηριστικά τόσο του εξωστρεφή όσο και του εσωστρεφή.

Ο αμφιστρεφής συνδυάζει αρμονικά τα χαρακτηριστικά της εξωστρέφειας και της εσωστρέφειας

Ειδικότερα, όσοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία δεν είναι τόσο κοινωνικοί όσο τα εξωστρεφή άτομα, ούτε τόσο μαζεμένα όσο τα εσωστρεφή. Μήπως είσαι αμφοστρεφής και ανήκεις στην οικογένεια αυτών;

Αμφιστρεφής τύπος και χαρακτηριστικά 

  • Ελάχιστη ταύτιση 

Αυτό είναι ίσως το πρώτο σημάδι ότι δεν ανήκετε στην κατηγορία της εξωστρέφειας ή της εσωστρέφειας αν και δεν είναι αλάνθαστο. Μερικοί άνθρωποι που κλίνουν προς την κατεύθυνση να είναι, ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να μην αφορά απαραίτητα την κάθε σκοπιά ενός χαρακτηριστικού της προσωπικότητας, αλλά εάν έχετε ένα συναίσθημα ότι είστε κάπου στη μέση, τότε μάλλον έτσι είναι. Επίσης , μπορεί να μην είστε σε θέση να συνδέεστε απόλυτα με τους φίλους σας που με βεβαιότητα αποκαλούν τους εαυτούς τους εσωστρεφείς ή εξωστρεφείς.

  • Δυσκολία στον προσδιορισμό 

Οι δικοί σας άνθρωποι, οικογένεια και φίλοι, δυσκολεύονται να σας χαρακτηρίσουν ως εξωστρεφή ή εσωστρεφή.

  • Ενεργητικότητα παντός καιρού 

Η ενέργειά του αμφιστρεφή δεν εξαντλείται ποτέ! Ούτε όταν ξοδεύετε το χρόνο μόνοι σας, ούτε όταν περιβάλλεστε ανάμεσα σε πλήθος. Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για να καθορίσετε αν είστε εσωστρεφής ή εξωστρεφής είναι αναλογιζόμενοι ότι οι εσωστρεφείς μπορεί να είναι κοινωνικοί, αλλά είναι εξαντλούνται από αυτό το χάσιμο του χρόνου τους, ενώ οι εξωστρεφείς εξαντλούνται όταν ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο στη μοναξιά. Η ψυχολόγος περί προσωπικοτήτων, Brian Little εξηγεί ότι αμφιστρεφείς αντλούν τα καλύτερα χαρακτηριστικά και των δύο κόσμων.

  • Συνειδητοποίηση χρόνου και τόπου 

Ο εσωστρεφής γνωρίζει πότε πρέπει να μιλήσει, αλλά εξαιτίας της υπερευαισθησίας του σε κοινωνικές περιστάσεις, νιώθει άβολα στο να εκφραστεί. Από την άλλη, ο εξωστρεφής δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει πότε πρέπει να σταματήσει να μιλάει. Αντιθέτως, οι αμφιστρεφείς είναι ακριβώς στη μέση, έτσι ώστε να είναι πιο συνειδητοποιημένοι από τους εξωστρεφείς σχετικά με το πότε πρέπει να μιλήσουν και λιγότερο πιθανό από τους εσωστρεφείς να σιωπήσουν σε κοινωνικά πλαίσια. Αξίζει να αναφερθεί ότι και οι εσωστρεφείς ανοίγονται και οι εξωστρεφείς σιωπούν, αλλά η ευκολία που κατέχουν οι αμφιστρεφείς κατά την άσκηση των καθηκόντων αυτών δεν διακατέχεται από τα άλλα δύο είδη ανθρώπων.

  • Σταθερά συναισθήματα 
Τα εσωστρεφή άτομα ανακαλύπτουν ότι είναι συναισθηματικά σταθερά σε πιο ήσυχα και οικεία μέρη, ενώ τα εξωστρεφή ευδοκιμούν βιώνοντας πιο έντονες καταστάσεις. Πιο συγκεκριμένα, σε ένα θορυβώδες περιβάλλον για τον εσωστρεφή θα είναι δύσκολο να παραμείνει συναισθηματικά σταθερός, ενώ για τον εξωστρεφή ένα ήσυχο μέρος θα του δημιουργεί μη σταθερά συναισθήματα. Τα αμφιστρεφή άτομα έχουν το πλεονέκτημα χάρη στην προσαρμοστικότητα που τους διακατέχει να παραμένουν συναισθηματικά σταθερά κατά τη διάρκεια ενός ευρύτερου φάσματος εμπειριών, είτε βρίσκονται κάτω από το ηχείο σε ένα κλαμπ, είτε κάνοντας γιόγκα.

Εξωστρεφής, εσωστρεφής ή μήπως αμφιστρεφής; 

⇒ Πατήστε εδώ και κάντε το τεστ! 

Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι οι άνθρωποι δεν χαρακτηρίζονται ποτέ στο 100% από κάτι. Αν και οι ψυχολόγοι έκαναν αυτή την κατηγοριοποίηση του φάσματος εσωστρεφή – εξωστρεφή, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία διακριτή γραμμή που διαχωρίζει τους εσωστρεφείς από τους αμφιστρεφείς και τους αμφιστρεφείς από τους εξωστρεφείς. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να το διακρίνουν, επειδή βρίσκονται αρκετά κοντά στα άκρα. Θα μπορούσατε να είστε αμφιστρεφής, ή απλά ελάχιστα εσωστρεφής ή εξωστρεφής . Θα μπορούσατε να είστε ντροπαλός εξωστρεφής ή σταθερός αμφιστρεφής, ντροπαλός αμφιστρεφής ή σταθερός εσωστρεφής.

Συνεπώς; Προσπαθήστε να έχετε αυτο-επίγνωση, να εντοπίζετε τις εμπειρίες που σας κάνουν ευτυχισμένο και αυτές χωρίς τις οποίες θα νιώθετε εξίσου ευτυχισμένοι. Το να κάνετε δοκιμές και να διαβάζετε άρθρα σχετικά με τη μέτρηση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, σίγουρα θα σας βοηθήσει, αλλά δεν είναι οριστικές και αδιαμφισβήτητες εκτιμήσεις της προσωπικότητάς σας. Μόνο εσείς μπορείτε πραγματικά να καταλάβετε πού και πότε αισθάνεστε πιο πλήρεις.

Πληροφορίες από: enallaktikidrasi.com

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.