fbpx

Ποιες στάσεις της γιόγκα μπορείτε να δοκιμάστε για να καταπραΰνετε τον πόνο στη πλάτη, στον αυχένα ή και κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Η γιόγκα κατόπιν διάφορων ερευνών έχει αποδειχθεί πως μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ή την πρόληψη ορισμένων παθήσεων και συναισθηματικών καταστάσεων. Η θεραπευτική χρήση των asanas έχει μελετηθεί για πολλά χρόνια και αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του 2017, η γιόγκα μπορεί να διευκολύνει τον μέτριο έως σοβαρό χρόνιο πόνο στην πλάτη.

Η χρήση των στάσεων της γιόγκα δε πρέπει ποτέ να είναι υποκατάστατο της ιατρικής θεραπείας ή να ασκείται χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας.

Η γιόγκα είναι μια ήπια πρακτική που είναι ιδανική για τη διατήρηση της αντοχής και της ευελιξίας στην πλάτη. Επίσης, όπως αναφέρει το Harvard Medical School, η πρακτική της είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για τη μείωση του πόνου στην πλάτη, την πιο κοινή πηγή πόνου και αναπηρίας στους ηλικιωμένους. «Η γιόγκα βοηθά στο τέντωμα των ραχιαίων οι οποίοι πιθανόν να είναι σφιχτοί, άρα βελτιώνει την κινητικότητα», λέει η dr Lauren Elson, ιατρική συντάκτης του Harvard.

ginaika yoga fisi

Τα οφέλη της γιόγκα

Η γιόγκα περιλαμβάνει μια σειρά από στάσεις, που ονομάζονται asanas και δίνει έμφαση στις τεχνικές αναπνοής. Οι στάσεις σας διδάσκουν να τεντώνετε και να ενισχύετε τους μύες σας, κάτι που βοηθά στη μείωση της μυϊκής έντασης, στη δημιουργία flexibility και δύναμης και στη βελτίωση της ισορροπίας. Οι στατικές κινήσεις σε συνδυασμό με τη σωστή αναπνοή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και στην ανακούφιση του άγχους και της κατάθλιψης.

Τι συμβαίνει με τους τραυματισμούς

Η γιόγκα, στον πυρήνα της, εξακολουθεί να είναι μία μορφή σωματικής άσκησης και όπως στα άλλα είδη είναι πιθανό να προκύψουν τραυματισμοί, κυρίως στη μέση. Αυτό συμβαίνει όταν οι ασκούμενοι δεν ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των δασκάλων είτε γιατί βιάζονται να τελειοποιήσουν μία στάση, είτε γιατί η οδηγία δεν έγινε ξεκάθαρη από τον δάσκαλο.

Αυτό όμως μπορεί να είναι παρόμοιο με το τράνταγμα του σώματός σας ενώ σηκώνετε ένα βαράκι και κάνετε γρήγορες επαναλήψεις αντί μία ελεγχόμενη κίνηση ή να τρέχετε στον διάδρομο με μεγάλη ταχύτητα χωρίς να αυξάνετε σταδιακά το ρυθμό. Το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερη πιθανότητα τραυματισμού.

Αποφύγετε τις δύσκολες στάσεις

Αξίζει να σημειωθεί πως έρευνα του Boston Medical Center που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine, διαπίστωσε πως ένα μάθημα γιόγκα που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τον πόνο στην πλάτη μπορεί να είναι εξίσου ασφαλές και αποτελεσματικό με τη φυσιοθεραπεία για την ανακούφιση του πόνου.

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, οι εκπαιδευτές καθοδηγούν τους συμμετέχοντες σε απλές στάσεις, όπως cat/cow, trikonasana και balasana, αποφεύγοντας όμως τις δύσκολες asanas, όπως για παράδειγμα τις αναστροφές. Οι απλές τεχνικές χαλάρωσης είναι επίσης μέρος του μαθήματος.

Πώς, λοιπόν, μπορείτε να καταπραΰνετε τον πόνο που νιώθετε; Παρακάτω θα δείτε 6 καταστάσεις στις οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν ορισμένες asanas.

  • Πόνος στη μέση

Setu bandha sarvangasana/ Bridge pose

yoga gefira

Balasana / Child pose

balasana yoga

Supta padangusthasana / Reclining Hand-to-Big-Toe Pose

yoga ginaiaka imantas

 

  • Αυπνία

Savasana / Corpse pose

ginaika yoga savasana

Balasana / Child pose

  • Εμμηνόρροια

Marjaryasana Bitilasana / Catcow pose

yoga cat cow pose

Paschimottanasana / Seated forward fold

ginaika yoga

Adhomukhasvanasana / Down Dog

ginaika kanei yoga

  • Πέψη

Trikonasana / Triangle pose

yoga triangle pose

Salamba sarvangasana / Shoulderstand

ginaika kanei yoga

  • Αυχενικός πόνος

Gomukhasana / Cow face

yoga

  • Sress

Savasana / Corpse pose

Supta baddha konasana / Angle pose

yoga angle pose

Balasana / Child pose

Tips

  • Οι στάσεις θα πρέπει να συνδυάζονται με βαθιά αναπνοή και η παραμονή να διαρκεί τουλάχιστον για 10 αναπνοές.
  • Οι τεχνικές αναπνοών pranayama χρησιμοποιούνται παράλληλα με τις στάσεις καθώς βοηθούν το σώμα να ανοίξει τον θώρακα.
  • Το περιβάλλον θα πρέπει να είναι ήσυχο, καλά αεριζόμενο.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιείστε βοηθήματα όπως μπλοκς, καρέκλες, μαξιλάρες, κουβέρτες και ιμάντες.

Πηγή:

yogajournal.com

asmy.org.au

health.harvard.edu

healthline.com

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.