Είναι κοινώς αποδεκτό ότι τα κατοικίδια συμβάλλουν στην καλή ψυχική υγεία του ανθρώπου και στην καταπολέμηση της μοναξιάς. Από την αρχαιότητα ο άνθρωπος συντροφευόταν από τα ζώα. Εξάλλου είναι γνωστή η έκφραση ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.  Ειδικά στην εποχή του κορονοιού το να μοιράζεται κάποιος το σπίτι του με ένα κατοικίδιο φαίνεται να λειτουργεί ευεργετικά κατά του ψυχολογικού στρες. 

Ειδικότερα την περίοδο του lockdown 31/03 – 01/06 οι περισσότεροι άνθρωποι δήλωσαν ότι τα κατοικίδια τους βοήθησαν στο δύσκολο αυτό γεγονός. Συγκεκριμένα υποστήριξαν ότι βρήκαν σημαντική ψυχολογική υποστήριξη και η παρουσία τους υπήρξε καταλυτική.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του York και του Πανεπιστημίου του Λίνκολν.

Σε έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του York και του Linkoln υπήρξαν ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι η κατοχή κατοικίδιου συνδέεται με τη καλύτερη ψυχικής υγεία και τη μείωση της μοναξιάς. Περίπου το 90% των 6.000 συμμετεχόντων που ήταν από το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν τουλάχιστον ένα κατοικίδιο. Τα πιο συνηθισμένα κατοικίδια ζώα ήταν γάτες και σκύλοι και ακολουθούσαν μικρά θηλαστικά και ψάρια. Περισσότερο από το 90 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το κατοικίδιο, τους βοήθησε συναισθηματικά στο lockdown και το 96 τοις εκατό  ότι τους βοήθησε κρατηθούν σε φόρμα και να είναι ενεργοί.

Η δήλωση της Δρ. Έλενα Ράτσεν του Πανεπιστημίου της Υόρκης.

Η Δρ. Έλενα Ράτσεν δήλωσε ότι τα ευρήματα από αυτήν τη μελέτη έδειξαν ότι ο δεσμός μεταξύ ανθρώπου και κατοικίδιου ήταν υψηλότερος μεταξύ εκείνων που είχαν χαμηλότερες αξιολογήσεις σχετικά με την ψυχική υγεία τους. Επιπλέον ανέφερε ότι η ισχύς του συναισθηματικού δεσμού με τα κατοικίδια ζώα δεν διέφερε από είδος σε είδος. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα αισθάνθηκαν κατά μέσο όρο το ίδιο κοντά με το ινδικό χοιρίδιο τους όσο με τον σκύλο τους. Ακόμη προσέθεσε, ότι η κατοχή κατοικίδιων ζώων μπορεί να περιορίσει ορισμένες από τις ψυχολογικές επιπτώσεις του εγκλεισμού, όπως το άγχος, την στεναχώρια και την πλήξη. 

Σίγουρα η ύπαρξη κατοικίδιου σε μια οικεία δεν εγγυάται την καταπολέμηση όλων των ψυχολογικών επιπτώσεων του εγκλεισμού. Αναμφισβήτητα όμως η συντροφιά μιας γάτας ή ενός σκυλιού μπορεί να ομορφύνει την καθημερινότητα, να συμβάλλει στην σωματική ευεξία και να καταπολεμήσει την μοναξιά.

https://medicalxpress.com