Η αθλητική ομάδα βοηθά στην ανάπτυξη του παιδιού

Η αθλητική ομάδα βοηθά στην ανάπτυξη του παιδιού

Όλοι οι άνθρωποι έχουν ενταχθεί έστω μια φορά στην ζωή τους σε μια αθλητική ομάδα. Ανάλογα τα ενδιαφέροντα του, ο καθένας επιλέγει το άθλημά του. Η ένταξη σε μια αθλητική κοινότητα λειτουργεί ευεργετικά για την μετέπειτα ζωή του ανθρώπου. Το παιδί έχει μια υγιή ανάπτυξη, καλλιεργώντας  χρήσιμες ικανότητες. 

Εύλογα η καλή φυσική κατάσταση και ευεξία είναι το πρώτο φανερό όφελος του αθλητισμού. Σαφώς οποιοδήποτε άθλημα, ατομικό ή ομαδικό, βοηθά στην υγεία. Στα ομαδικά αθλήματα όμως το παιδί τείνει να είναι πιο συνεπές, καθώς το καλό της ομάδας εξαρτάται από όλους.

Αυτή η συνέπεια καλλιεργεί την λεγόμενη ομαδικότητα και το αίσθημα της ατομικής ευθύνης, στο πλαίσιο μιας ομάδας. Σε μια ομάδα φυσικά υπάρχει διαφορετικός συνδυασμός προσωπικοτήτων και αντιλήψεων. Αυτό θα οδηγήσει στην καλλιέργεια της επιμονής και υπομονής, αλλά και της αυτογνωσίας. Τα ομαδικά αθλήματα αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο να αναγνωριστούν τα ατομικά ταλέντα του κάθε ατόμου. Όπως λέει το Janssen Sports Leadership Center, η συνεργασία με συμπαίκτες διδάσκει στους αθλητές σημαντικές δεξιότητες ζωής, όπως να σέβονται ο ένας τον άλλον και να ενεργούν με ανιδιοτέλεια.

Τα ομαδικά αθλήματα συμβάλουν και στην ανάπτυξη του συναισθηματικού κόσμου του παιδιού.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Καναδικό Ινστιτούτο Έρευνας για το Fitness και Lifestyle αναφέρει ότι η άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε άμεση χαλάρωση. Αυτή η χαλάρωση μπορεί να βοηθήσει στην συγκέντρωση και καλύτερη μνήμη του παιδιού. Ακόμα συμβάλλει στην δημιουργικότητα του και την πιο αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων. 

Ξεκάθαρα μια από τις σημαντικότερες πτυχές στον χαρακτήρα ενός ανθρώπου για να είναι ψυχικά υγιής, είναι η αυτοεκτίμηση.  Τα ομαδικά αθλήματα λέγεται ότι την ενισχύουν λόγω των καλύτερων κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και ισχυρότερων σχέσεων. Μια έκθεση από το True Sport αναφέρει ότι τα παιδία που συμμετέχουν σε αθλητικές ομάδες έχουν μεγαλύτερη υποστήριξης από άλλα, καθώς νιώθουν ότι είναι μέρος μιας κοινότητας που δημιουργήθηκε από συμπαίκτες και προπονητές.

Η διαχείριση του χρόνου γίνεται πιο εύκολη.

Η χρονική δέσμευση που απαιτείται από τους αθλητές μπορεί να συγκριθεί με εκείνη μιας εργασίας πλήρους απασχόλησης. Τα παιδιά συνεπώς πρέπει να μάθουν διαχειρίζονται τον χρόνο τους αποτελεσματικά. Ένα άρθρο που δημοσίευσε η Fast Company υποστηρίζει ότι πολλοί εργοδότες προτιμούν να προσλαμβάνουν πρώην αθλητές. Αυτό δείχνει την εμπιστοσύνη που συχνά αποπνέει ένας άνθρωπος που έχει μάθει να συμμετέχει σε μια ομάδα από μικρός. Η Shannon Miller, είχε δηλώσει στο Forbes, ότι τηρούσε πρόγραμμα ακρίβειας λεπτού όταν ήταν αθλητής. Αυτός ο προσεκτικός προγραμματισμός και ακρίβεια βοηθά τους αθλητές να επικεντρωθούν στην επίτευξη των στόχων τους νωρίτερα από τους μη αθλητές.

Στον αθλητισμό η σκληρή δουλειά συνήθως αποδίδει.

Το ταλέντο παίζει σίγουρα ένα ρόλο στον αθλητισμό. Το θετικό όμως είναι ότι αυτοί που εργάζονται σκληρά ανεβαίνουν στην κορυφή. Τα παιδιά μαθαίνουν λοιπόν μέσα στην αθλητική ομάδα βλέποντας τους εαυτούς τους, αλλά και τους άλλους ότι η επιτυχία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνέπεια και εργασία. Επιπλέον με αυτόν τον τρόπο θα μάθουν να διαχειρίζονται καλύτερα τις αποτυχίες τους. Η ζωή δεν είναι ποτέ εύκολη. Η απογοήτευση είναι αναπόφευκτη, το ίδιο όμως είναι και η ευτυχία. Αυτή η εναλλαγή των συναισθημάτων είναι συνηθισμένη στον χώρο του αθλητισμού. Το παιδί λοιπόν μαθαίνει να μην ματαιώνεται μετά από μια αποτυχία, αλλά και να μην αποκτά αλαζονικές τάσεις. 

Οι άνθρωποι σε όλη την διάρκεια της ζωής μας συμμετέχουμε σε ομάδες, αλλά συχνά δεν γνωρίζουμε το πως να είμαστε καλοί κοινωνοί. Συμπερασματικά σε μια εποχή που η ατομική ευθύνη και η φιλαλληλία συχνά απουσιάζουν, τα ομαδικά αθλήματα μπορούν να συμβάλλουν σε μια καλύτερη κοινωνία.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.