Πως τα ταξίδια μπορούν να βοηθήσουν την σωματική και ψυχική σας υγεία

Πως τα ταξίδια μπορούν να βοηθήσουν την σωματική και ψυχική σας υγεία

Για πολλούς ανθρώπους, τα ταξίδια σχετίζονται με διασκέδαση και ενθουσιασμό. Παίρνετε μερικές ημέρες άδεια, ξεφεύγετε από την καθημερινή σας ρουτίνα προκειμένου να ξεκουραστείτε, να εξερευνήσετε μια ξένη πόλη και να απολαύσετε άλλες κουζίνες. Εκτός από τη διασκέδαση όμως και τον ενθουσιασμό, οι διακοπές μπορούν να σας προσφέρουν επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία, ειδικά όταν ταξιδέψετε σε έναν άγνωστο προορισμό.

Πέντε επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη του ταξιδιού
  • Το ταξίδι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων είναι πραγματικά ζητήματα για πολλούς ανθρώπους. Η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και οι θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν. Γνωρίζατε όμως ότι το ταξίδι σε νέο προορισμό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της επικίνδυνης κατάστασης;

Μια κοινή μελέτη από την Παγκόσμια Επιτροπή για τη Γήρανση και την Transamerica Center for Retirement Studies και την US Travel Association κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που κάνουν διακοπές τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο μείωσαν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σύγκριση με εκείνες που ταξιδεύουν μόνο μία φορά κάθε έξι χρόνια. Η ίδια μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που δεν κάνουν διακοπές τουλάχιστον μία φορά το χρόνο αύξησαν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 30% και τον κίνδυνο θανάτου κατά 20%.

  • Το ταξίδι ανακουφίζει από το άγχος

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες που ταξίδεψαν πρόσφατα στο σπίτι τους από διακοπές ένιωθαν ξεκούραση, λιγότερο ανήσυχοι και σε καλύτερη διάθεση τρεις ημέρες μετά την επιστροφή τους.

Όταν αισθάνεστε ξεκούραστοι και λιγότερο ανήσυχοι, μπορεί να δείτε τις σχέσεις σας και την απόδοση της εργασίας σας να βελτιώνονται. Εάν έχετε λιγότερο άγχος, μπορείτε να προσεγγίσετε συναισθηματικές καταστάσεις με πιο καθαρό κεφάλι. Η ανανεωμένη στάση σας μπορεί επίσης να σας επιτρέψει να επικεντρωθείτε καλύτερα στην εργασία, ώστε να μπορείτε να λαμβάνετε πιο στοχαστικές αποφάσεις και να αυξάνετε την παραγωγικότητά σας.

  • Προωθεί τη σωματική δραστηριότητα

Ακόμα κι αν γυμνάζεστε καθημερινά στο σπίτι και φοβάστε ότι στις διακοπές δεν θα έχετε αυτή τη δυνατότητα, τα ταξίδια σάς επιτρέπουν να είστε ενεργοί καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς μπορείτε να ασχολείστε με διάφορες δραστηριότητες. Μπορεί να επισκέπτεστε τοπικά αξιοθέατα, ή απλώς να κάνετε βόλτα στην πόλη ή την παραλία. Κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης όμως παρατηρήστε πόσο σκληρά θα εργάζονται οι μύες σας.

ταξίδια

  • Τα ταξίδια ενισχύουν τη δημιουργικότητα

Η δημιουργικότητα δεν είναι απλώς χρήσιμη αν είστε συγγραφέας, καλλιτέχνης ή μουσικός. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δημιουργικότητα για να βελτιώσετε την καθημερινή σας ζωή. Για παράδειγμα, αν κάνετε push τη δημιουργικότητά σας αυτό ίσως σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς να ολοκληρώσετε πιο αποτελεσματικά τις εργασίες στη δουλειά σας.

Ο Adam Galinsky, κοινωνικός ψυχολόγος και ερευνητής από το Northwestern University, μελετά εδώ και χρόνια τη σχέση μεταξύ πολυπολιτισμικών ταξιδιών και ώθησης στη δημιουργικότητα. Βρήκε ότι «η πολυπολιτισμική εμπειρία μπορεί να προωθήσει τη δημιουργική επέκταση των ιδεών». Όταν ταξιδεύετε σε διαφορετικά μέρη και γνωρίζετε έναν ξένο πολιτισμό, μαθαίνετε νέες έννοιες και ιδέες, μερικές από τις οποίες ίσως θέλετε να τις εφαρμόσετε στη ζωή σας. Ουσιαστικά, το ταξίδι σας διευρύνει το μυαλό μέσω των νέων εμπειριών.

ταξίδια

  • Το ταξίδι σας κάνει ευτυχισμένους

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Cornell διαπίστωσε ότι η συζήτηση πιθανών προορισμών και τα συναρπαστικά αξιοθέατα που μπορεί να βρείτε μόλις φτάσετε εκεί, μπορεί να κρατήσει το μυαλό σας μακριά από καθημερινές πιέσεις στην εργασία ή στο σπίτι και να ενισχύσει την ευτυχία. Όσο περισσότερες λεπτομέρειες συζητάτε, τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο ευτυχίας σας.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.