Το botox είναι ένα ενέσιμο χαλαρωτικό των μυών των ρυτίδων. Χρησιμοποιεί τοξίνη αλλαντίασης τύπου Α, συγκεκριμένα OnabotulinumtoxinA, για να παραλύσει προσωρινά τους μυς. Αυτή η παράλυση μειώνει την εμφάνιση των ρυτίδων του προσώπου.

Η θεραπεία με botox είναι ελάχιστα επεμβατική. Θεωρείται ασφαλής, αποτελεσματική θεραπεία για τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στο μέτωπο και μεταξύ των ματιών. Το botox εγκρίθηκε αρχικά από τον FDA το 1989 για τη θεραπεία του βλεφαροσπασμού και άλλων προβλημάτων των μυών των ματιών. Το 2002 ο FDA ενέκρινε τη χρήση του botox για καλλυντική θεραπεία, ενώ το 2013 εγκρίθηκε από τον Οργανισμό για τη θεραπεία των ρυτίδων γύρω από τις γωνίες των ματιών.

Σύμφωνα με μια κλινική μελέτη του 2016, το botox είναι μια απλή, ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για τη μείωση των ρυτίδων στο μέτωπο. Το 2016 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 4,5 εκατομμύρια διαδικασίες χρησιμοποιώντας το botox και παρόμοια φάρμακα για την καταπολέμηση των ρυτίδων. Αυτός ο τύπος διαδικασίας είναι η Νο1 μη χειρουργική αισθητική διαδικασία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Προετοιμασία για το botox

Το botox αποτελεί μια μη χειρουργική θεραπεία που γίνεται στο ιατρείο και απαιτεί ελάχιστη προετοιμασία. Θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας για το ιατρικό σας ιστορικό, τις αλλεργίες ή τις ιατρικές σας καταστάσεις πριν από τη διαδικασία. Αυτός που θα σας κάνει το  botox πρέπει να είναι γιατρός με άδεια, βοηθός γιατρού ή νοσηλευτής. Ίσως χρειαστεί να αφαιρέσετε όλο το μακιγιάζ σας και να καθαρίσετε την περιοχή θεραπείας πριν από τη διαδικασία. Επίσης, ίσως χρειαστεί να αποφύγετε φάρμακα αραίωσης αίματος, όπως η ασπιρίνη, για να μειώσετε τον κίνδυνο για μώλωπες.

Καλλυντικά, το ενέσιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις ακόλουθες περιοχές:

 •  μεταξύ των φρυδιών (περιοχή του σφαιριδίου), για τη θεραπεία μέτριων έως σοβαρών γραμμών συνοφρυώματος
 • γύρω από τα μάτια, για την αντιμετώπιση των ρυτίδων γνωστών ως «πόδι της χήνας»

Το botox έλαβε επίσης έγκριση από τον FDA για τη θεραπεία διαφόρων ιατρικών προβλημάτων, όπως:

 • υπερδραστήρια κύστη
 • υπερβολική εφίδρωση στις μασχάλες
 • σπαστικότητα κάτω άκρων
 • χρόνιες ημικρανίες.

Το botox λειτουργεί αναστέλλοντας προσωρινά τα νεύρα και τις συστολές των μυών. Αυτό βελτιώνει την εμφάνιση ρυτίδων γύρω από τα μάτια και μεταξύ των φρυδιών. Μπορεί επίσης να επιβραδύνει τον σχηματισμό νέων γραμμών, αποτρέποντας τη συστολή των μυών του προσώπου. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία. Δεν περιλαμβάνει τομές ή γενική αναισθησία. Εάν ανησυχείτε για πόνο ή δυσφορία, ένα τοπικό αναισθητικό ή πάγος μπορεί να μουδιάσουν την περιοχή θεραπείας.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο πάροχός σας θα χρησιμοποιήσει μια λεπτή βελόνα για τη χορήγηση 3-5 ενέσεων αλλαντικής τοξίνης τύπου Α. Θα εγχύσει την ουσία στη στοχευμένη περιοχή μεταξύ των φρυδιών. Συνήθως θα χρειαστείτε τρεις ενέσεις στο πλάι κάθε ματιού. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 10 λεπτά.

Υπάρχουν κίνδυνοι ή παρενέργειες στο botox;

Μπορεί να προκληθούν μικροί μώλωπες ή δυσφορία, αλλά θα βελτιωθούν μέσα σε λίγες ημέρες. Άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • πρήξιμο στην περιοχή των βλεφάρων
 • κούραση
 • πονοκέφαλο
 • πονόλαιμο
 • ξηρά μάτια
 • αλλεργικές αντιδράσεις, όπως εξάνθημα, κνησμό ή συμπτώματα άσθματος.

Πόσο κοστίζει το botox;

Το μέσο κόστος μιας θεραπείας αλλαντοτοξίνης, όπως το botox, ήταν 350 ευρώ το 2016. Το κόστος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον αριθμό των ενέσεων, το μέγεθος της περιοχής θεραπείας και το ιατρείο όπου λαμβάνετε τη θεραπεία. Το botox δεν καλύπτεται από την ασφάλιση υγείας, καθώς θεωρείται καλλυντική θεραπεία.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.