fbpx
Πρήξιμο στα δάχτυλα των ποδιών: Αίτια και αντιμετώπιση

Πρήξιμο στα δάχτυλα των ποδιών: Αίτια και αντιμετώπιση

Τα πρησμένα άκρα συνήθως προκαλούνται από κάποια φλεγμονή ή από κάποιο τραύμα. Τι φανερώνει το πρήξιμο στα δάχτυλα των ποδιών;

Τα πόδια είναι ίσως το σημείο του σώματος που καταπονείται περισσότερο, καθώς κουβαλούν όλο μας το βάρος και μας στηρίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Συνήθως το πρήξιμο στα δάχτυλα των ποδιών οφείλεται σε φλεγμονή. Ας δούμε αναλυτικά.

Τι είναι η παρενέργεια «Covid toe» που προσβάλει τα δάχτυλα;

Το λόγο για τον οποίο μερικοί άνθρωποι που νοσούν από Covid-19 αναπτύσσουν βλάβες που μοιάζουν με χιονίστρες στα δάχτυλα των ποδιών ή ακόμη και των χεριών, πιστεύουν οι επιστήμονες ότι μπορούν πλέον να εξηγήσουν.

Η κατάσταση αυτή του δέρματος ενδέχεται να είναι μια παρενέργεια της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος στην καταπολέμηση του ιού, σύμφωνα με μελέτη. Το σύμπτωμα έχει ως αποτέλεσμα φλεγμονή tων άνω και κάτω άκρων, με την πάθηση να διαρκεί μερικές φορές και μήνες. Τυπικά αναπτύσσεται μέσα σε μια εβδομάδα έως τέσσερις εβδομάδες από τη μόλυνση και μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο των ποδιών και των δακτύλων ή αλλαγή χρώματος.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο «British Journal of Dermatology» τα οποία βασίζονται σε εξετάσεις αίματος και δέρματος, φαίνεται πως δύο μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του συμπτώματος. Και τα δύο περιλαμβάνουν μηχανισμούς που χρησιμοποιεί το σώμα για την καταπολεμήσει τον κορονοϊού.

Πρησμένο δεύτερο δάχτυλο ποδιού
Πρήξιμο στα δάχτυλα των ποδιών: Αίτια και αντιμετώπιση

Πρήξιμο στα δάχτυλα των ποδιών – Αίτια

Τα πρησμένα πόδια συνήθως προκαλείται από την ορθοστασία, την ακινησία, την κατακράτηση υγρών. Πολλές είναι οι περιπτώσεις που εγκυμονούσες παραπονιούνται για τα πρησμένα άκρα τους. Ωστόσο, το πρήξιμο στα δάχτυλα των ποδιών δεν υποχωρεί, ίσως είναι σημάδι κάποιας σοβαρής ιατρικής κατάστασης.

Το επίμονο πρήξιμο των ποδιών μπορεί να οφείλεται σε κακή κυκλοφορία του αίματος, σε προβλήματα στο λεμφικό σύστημα ή στην ύπαρξη θρόμβου. Άλλοι παράγοντες είναι οι νεφρικές διαταραχές ή η υπολειτουργία του θυρεοειδούς. Αν παρατηρήσετε επίμονο πρήξιμο των ποδιών σας συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας.

Διαβάστε επίσης: Γιατί κρυώνω περισσότερο από τους άλλους;

Πρησμένο δεύτερο δάχτυλο ποδιού

Μήπως πάσχετε από σφυροδακτυλία; Aυτή η πάθηση ευθύνεται για τις παραμορφώσεις του ποδιού. Πρόκειται για την παραμόρφωση μίας από τις τρεις αρθρώσεις του δακτύλου. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα δάκτυλα, αλλά πιο συχνή είναι η εμφάνισή της στο δεύτερο δάκτυλο. Η ονομασία της οφείλεται στο γεγονός ότι η παραμόρφωση που δημιουργείται μοιάζει με σφυρί.

Η σφυροδακτυλία εκδηλώνεται με:

  • Έντονο πόνο
  • Προβλήματα και στις απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα
  • Σταδιακή μείωση λειτουργικότητας του δακτύλου και, εν συνεπεία, όλου του ποδιού
  • Δημιουργία κάλων (υπερκερατώσεις) στην κορυφή της άρθρωσης και την άκρη του δακτύλου

Πρήξιμο στα δάχτυλα των ποδιών

Φλεγμονή στο δάχτυλο του ποδιού – Κόκκινα δάχτυλα ποδιού

Συνήθως τη φλεγμονή στο δάχτυλο του ποδιού την προκαλεί η είσφρυση όνυχος. Η είσφρυση όνυχος είναι μία από τις πιο συχνές φλεγμονές των νυχιών, που παρουσιάζεται σε μεγαλύτερη συχνότητα στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού.

Όταν μπαίνει το νύχι στο δέρμα του δακτύλου, αναπτύσσεται οίδημα και κοκκίωμα, το οποίο εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά, μπορεί να εξελιχθεί σε μόνιμη παραμόρφωση του νυχιού. Τα αίτια ποικίλουν αλλά το πιο σύνηθες είναι το λανθασμένο κόψιμο των νυχιών.

Πρησμένο δάχτυλο ποδιού αντιμετώπιση

Πρήξιμο στα δάχτυλα των ποδιών συνήθως αντιμετωπίζονται με κρύες κομπρέσες. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα θα βοηθήσουν στις περιπτώσεις που ο πόνος γίνεται ανυπόφορος.

Στην περίπτωση που ο πόνος προκαλείται ύστερα από κάποιον τραυματισμό, είναι απαραίτητο να αναζητηθεί ιατρική περίθαλψη σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών, προκειμένου να καθοριστεί αν υπάρχει κάταγμα.

Ο γιατρός θα υποδείξει το είδος της θεραπείας, αν δηλαδή θα είναι κάποια φυσική θεραπεία, φάρμακα ή ασκήσεις για την εξάλειψη του μυρμηγκιάσματος, ανάλογα με τον πόνο και τη σοβαρότητα του πρηξίματος. Εξίσου σημαντικό είναι να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή για να βοηθήσετε το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς ορισμένοι τύποι αρθρίτιδας μπορεί να προκαλέσουν απώλεια της όρεξης. Η εφαρμογή ζεστού ή κρύου στην άρθρωση μπορεί να μειώσει τον πόνο. Δοκιμάστε και τα δύο για 15 λεπτά και δείτε τι ανακουφίζει τα συμπτώματα, καθώς αυτό διαφέρει από ασθενή σε ασθενή.

Εάν το πρήξιμο εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα και μετά τις σπιτικές θεραπείες, αναζητήστε ιατρική βοήθεια. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστεί ή να αυξηθεί. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να συνταγογραφηθούν κορτικοστεροειδή, για να μειωθεί περαιτέρω το πρήξιμο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί ακόμα και χειρουργική επέμβαση.

Δοκιμάστε και φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης του πρηξίματος:

  • Πιείτε περισσότερο νερό
  • Κάντε ποδόλουτρο με άλατα
  • Μειώστε το αλάτι στο φαγητό
  • Φορέστε κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης
× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.