fbpx
Γιατί η ανακάλυψη του εμβολίου κατά του HIV είναι τόσο δύσκολη;

Γιατί η ανακάλυψη του εμβολίου κατά του HIV είναι τόσο δύσκολη;

Tέσσερις δεκαετίες μετά τις πρώτες περιπτώσεις AIDS, οι επιστήμονες έχουν σημειώσει τεράστια βήματα προς τη θεραπεία του HIV, χωρίς ωστόσο να έχουν ανακαλύψει το πολυπόθητο εμβόλιο. Γιατί όμως είναι τόσο δύσκολη η ανακάλυψή του;

Πλέον οι οροθετικοί άνθρωποι έχουν πρόσβαση στη λεγόμενη αντιρετροϊκή θεραπεία ή ART, που τους κρατά υγιείς και ανίκανους να μεταδώσουν τον ιό στους συντρόφους τους. Πέρα από το ART, τα άτομα με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης μπορούν πλέον να πάρουν προφυλάξεις ή PrEP, ένα χάπι που λαμβάνεται καθημερινά και μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 99%. «Όμως, η πρόσβαση σε φάρμακα δεν είναι οργανωμένη σε κάθε μέρος του κόσμου» ανέφερε η Hanneke Schuitemaker, παγκόσμια επικεφαλής του Janssen Vaccines της Johnson & Johnson. Ακόμη και σε πλούσιες χώρες, υπάρχουν μεγάλες κοινωνικοοικονομικές και φυλετικές ανισότητες όσον αφορά την πρόσβαση σε αυτά τα φάρμακα και τα εμβόλια παραμένουν τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την εξάλειψη των μολυσματικών ασθενειών. Η J&J διεξάγει επί του παρόντος δύο κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κατά του ιού και τα αρχικά αποτελέσματα από τη μία από αυτές μπορεί να υπάρχουν ήδη στο «τέλος του τρέχοντος έτους» δήλωσε η Schuitemaker.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο;

Τα εμβόλια κατά του Covid-19 αναπτύχθηκαν σε χρόνο ρεκόρ και έχουν αξιοσημείωτα επίπεδα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, βοηθώντας στη μείωση τoυ ιικού φορτίου στις χώρες που είναι αρκετά τυχερές και έχουν ευρεία πρόσβαση. Κάποια από αυτά τα εμβόλια αναπτύχθηκαν χρησιμοποιώντας τεχνολογίες που είχαν δοκιμαστεί στο παρελθόν για τον ιό του HIV. Όμως, γιατί δεν έχουμε ακόμα το εμβόλιο γι’ αυτόν; «Το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα δεν θεραπεύει μόνο του τον ιό, ενώ αυτό που ήταν πολύ σαφές ήταν ότι το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα είναι αρκετά ικανό για να θεραπεύσει τον Covid-19» δήλωσε ο Larry Corey, κύριος ερευνητής του HVTN, που χρηματοδοτεί την ανάπτυξη των εμβολίων.  Τα εμβόλια κατά του Covid-19 λειτουργούν προκαλώντας αντισώματα που συνδέονται με την πρωτεΐνη του ιού και τον εμποδίζουν να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.

Ο HIV έχει επίσης πρωτεΐνες σε σχήμα ακίδας στην επιφάνειά του. Ωστόσο, ενώ o Covid-19 έχει δεκάδες γνωστές παραλλαγές που κυκλοφορούν παγκοσμίως, ο HIV έχει εκατοντάδες ή χιλιάδες παραλλαγές σε κάθε μολυσμένο άτομο, δήλωσε ο William Schief,  ανοσολόγος. Επειδή είναι «ρετροϊός», ενσωματώνεται γρήγορα στο DNA του ξενιστή του. Ένα αποτελεσματικό εμβόλιο θα πρέπει να σταματήσει τη λοίμωξη και όχι μόνο να μειώσει την ποσότητα του ιού σε χαμηλά επίπεδα.

Ποια είναι η κατάσταση μέχρι στιγμής;

Οι προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου συνεχίζονται εδώ και δεκαετίες, αλλά μέχρι στιγμής όλες έχουν καταλήξει σε αποτυχία. Πέρυσι, μια μελέτη με την ονομασία Uhambo, που διεξήχθη στη Νότια Αφρική και περιλάμβανε το μοναδικό υποψήφιο εμβόλιο που έχει αποδειχτεί ότι παρέχει κάποια προστασία ενάντια στον ιό, κατέληξε σε απογοητευτικά αποτελέσματα. Το υποψήφιο εμβόλιο J&J δοκιμάζεται επί του παρόντος σε 2.600 γυναίκες στην υποσαχάρια Αφρική στη δοκιμή Imbokodo, η οποία αναμένεται να αναφέρει αποτελέσματα τους επόμενους μήνες. Δοκιμάζεται επίσης σε περίπου 3.800 άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και σε τρανσέξουαλ σε όλες τις ΗΠΑ, τη Νότια Αμερική και την Ευρώπη στη δοκιμή Mosaico.

Το εμβόλιο J&J χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία αδενοϊού με το εμβόλιο κατά του Covid-19. Με άλλα λόγια, ένας γενετικά τροποποιημένος  ιός παρέχει γενετικές οδηγίες, ώστε να αναπτυχθούν ανοσογόνα μόρια ικανά να προκαλέσουν ανοσοαπόκριση σε μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών παραλλαγών. Μια άλλη, πολλά υποσχόμενη προσέγγιση είναι να  δημιουργηθούν «ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα» (bnAbs) που μπορούν να αντιμετωπίσουν πολλές διαφορετικές παραλλαγές του.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.