fbpx
Ίλιγγος: Αίτια, συμπτώματα και τεχνικές αυτοφροντίδας

Ίλιγγος: Αίτια, συμπτώματα και τεχνικές αυτοφροντίδας

Ο ίλιγγος αποτελεί ένα από τα συχνά προβλήματα που οδηγούν στον γιατρό. Δίνει την αίσθηση της περιστροφής του ατόμου σε σχέση με το περιβάλλον του ή και το αντίστροφο. Ανάλογα με το τι τον προκαλεί, υπάρχουν τεχνικές αυτοφροντίδας για να ανακουφίσετε τα συμπτώματά σας.

Ο ίλιγγος δεν αποτελεί πάθηση, αλλά σύμπτωμα πάθησης. Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και να διαρκέσει από λίγα δευτερόλεπτα έως πολύ περισσότερο. Στις σοβαρές περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν αρκετές μέρες, καθιστώντας την καθημερινότητα του ατόμου δύσκολη.

Τι προκαλεί τον ίλιγγο;

Ο ίλιγγος προκαλείται συνήθως από δυσλειτουργία της αίσθησης της ισορροπίας, που βρίσκεται στο εσωτερικό του αυτιού. Μπορεί επίσης να προκληθεί από κάποια πάθηση του εγκεφάλου.

Τα αίτια του ιλίγγου μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσης (BPPV) ‒ όπου ορισμένες κινήσεις της κεφαλής προκαλούν ίλιγγο
 • ημικρανίες ‒ σοβαροί πονοκέφαλοι
 • λαβυρινθίτιδα ‒ λοίμωξη στο εσωτερικό αυτί
 • αιθουσαία νευρίτιδα ‒ φλεγμονή του αιθουσαίου νεύρου, το οποίο βρίσκεται στο εσωτερικό του αυτιού και στέλνει μηνύματα στον εγκέφαλο που βοηθούν στον έλεγχο της ισορροπίας.

Ίλιγγος: Συμπτώματα

Τα άτομα που υποφέρουν από ιλίγγους περιγράφουν μια σειρά δυσάρεστων συμπτωμάτων που τον συνοδεύουν. Τα πιο συνηθισμένα είναι:

 • Η έλλειψη ισορροπίας ίλιγγος σκάλες μεγάλο ύψος
 • Η ναυτία
 • Ο έμετος
 • Οι μη φυσιολογικές κινήσεις των ματιών (νυσταγμός)
 • Ο πονοκέφαλος
 • Η εφίδρωση
 • Το «κουδούνισμα» των αυτιών και η απώλεια της ακοής.

Ανάλογα με την ένταση του ιλίγγου, μπορεί να εμφανίσετε επιπλέον συμπτώματα, όπως υψηλή θερμοκρασία και αίσθηση χτύπου στα αυτιά σας (εμβοές). Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από μερικά λεπτά έως μερικές ώρες, αλλά και περισσότερο. Επίσης μπορεί να έρχονται και να φεύγουν για μεγάλο διάστημα.

Υπάρχει στομαχικός ίλιγγος;

Ο στομαχικός ίλιγγος δεν υπάρχει ως πάθηση. Οι ενοχλήσεις στο στομάχι είναι αποτέλεσμα του ιλίγγου. Πρόκειται για μια παρεξήγηση του φαινόμενου της ναυτίας και του έμετου, που δεν είναι τίποτε άλλο από νευροφυτικές εκδηλώσεις του αιθουσαίου συνδρόμου.

Ίλιγγος κατά την εγκυμοσύνη

Η ναυτία και η ζάλη είναι κοινά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ορμονικές αλλαγές φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς επηρεάζουν τη λειτουργία του σώματος. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως:

 • ίλιγγος
 • αστάθεια
 • εμβοές
 • αίσθημα πληρότητας

Μελέτη του 2010 παρατήρησε 82 γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Περισσότερες από τις μισές συμμετέχουσες ανέφεραν ότι ένιωθαν ζάλη κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα, ενώ το ένα τρίτο ανέφερε ότι ένιωθε ζάλη στο τρίτο τρίμηνο. Η ναυτία είναι συχνή στην εγκυμοσύνη, αλλά τείνει να εξασθενεί στη διάρκειά της. Πολλές γυναίκες στην έρευνα συνέδεσαν τη ναυτία με τη ζάλη. Η αίσθηση αστάθειας ήταν επίσης κοινή. Οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα στις εγκυμονούσες. Βέβαια, όσο περνά ο καιρός, η γυναίκα συνηθίζει στις νέες συνθήκες, οπότε η ζαλάδα και η ναυτία τείνουν να εξασθενούν.

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στα συμπτώματα της ναυτίας και της ζάλης, όπως και άλλων συμπτωμάτων που σχετίζονται με ιλίγγους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι εγκυμονούσες όμως πρέπει να βρίσκονται πάντοτε σε συνεννόηση με τον γιατρό τους, καθώς ορισμένες θεραπείες ενδέχεται να μην είναι κατάλληλες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ίλιγγος: Αντιμετώπιση και θεραπεία

Ορισμένες περιπτώσεις ιλίγγου βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, άλλες εμφανίζουν επανειλημμένα επεισόδια για πολλούς μήνες ή ακόμη και χρόνια. Υπάρχουν συγκεκριμένες θεραπείες για ορισμένες αιτίες του ιλίγγου. Μια σειρά απλών κινήσεων κεφαλής (γνωστή ως ελιγμός Epley) χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καλοήθους παροξυσμικού ιλίγγου θέσης.

Φάρμακα όπως η προχλωροπεραζίνη και ορισμένα αντιισταμινικά μπορούν να βοηθήσουν στα αρχικά στάδια του ιλίγγου. Πολλά άτομα επωφελούνται επίσης από την αποκατάσταση αιθουσαίου (VRT), η οποία είναι μια σειρά ασκήσεων για άτομα με προβλήματα ζάλης και ισορροπίας.

Η νόσος Ménière

Το σύνδρομο Ménière αποτελεί μια τακτική νευρολογική νόσο που εμφανίζει τεράστιες διακυμάνσεις ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να εμφανιστεί για μερικά δευτερόλεπτα, ώρες, ημέρες ή και εβδομάδες. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, μπορεί να καθηλώσει τον ασθενή.

Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε συμπτώματα όπως εμβοές, ίλιγγοι, βαρηκοΐα και μερικές φορές αστάθεια. Άμεσα πρέπει να γίνεται ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, προκειμένου να εντοπίσουμε επιληπτογενείς κρίσεις, καθώς επίσης και μαγνητική τομογραφία, διότι πολύ συχνά αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται έπειτα από έμφρακτα της πρόσθιας κάτω παρεγκεφαλιδικής αρτηρίας. Η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητη.ίλιγγος γυναίκα που ζαλίζεται

Εάν ο ίλιγγος έχει προκληθεί από τη νόσο του Ménière, υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας, τόσο για τους ιλίγγους όσο και για άλλα συμπτώματα που προκαλούνται από την πάθηση.

Πιθανές θεραπείες για τη νόσο του Ménière περιλαμβάνουν:

 • δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι
 • ειδική φαρμακευτική αγωγή
 • θεραπεία για τις εμβοές, όπως η ηχητική θεραπεία, η οποία μειώνει την ένταση των ήχων στα αυτιά, καθιστώντας τις εμβοές λιγότερο ενοχλητικές
 • φυσιοθεραπεία για την αντιμετώπιση της αστάθειας
 • θεραπεία για τα δευτερογενή συμπτώματα της νόσου του Ménière ‒ όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

 

 

Ίλιγγος: Αυτοφροντίδα

Ανάλογα με το τι προκαλεί τον ίλιγγο, υπάρχουν τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετε μόνοι σας για να ανακουφίσετε τα συμπτώματά σας. Σε συνεργασία πάντα με τον θεράποντα ιατρό, αυτές οι τεχνικές μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα ώστε να αποφευχθεί η ιατρική αγωγή.

 • Κοιμηθείτε με το κεφάλι σας ελαφρώς υψωμένο σε δύο ή περισσότερα μαξιλάρια.
 • Σηκωθείτε αργά από το κρεβάτι και μείνετε καθιστοί για ένα λεπτό περίπου πριν σηκωθείτε.
 • Αποφύγετε να σκύβετε.
 • Κουνάτε το κεφάλι σας προσεκτικά και αργά κατά τη διάρκεια των καθημερινών σας δραστηριοτήτων.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.