fbpx

Μια φουσκάλα στα χείλη είναι συνήθως επώδυνη και δυσάρεστη. Άλλοτε είναι αβλαβής και άλλοτε δείχνει μόλυνση που προέρχεται από κάποιο σημείο του στόματος.

Η φουσκάλα στα χείλη μπορεί να οφείλεται σε κάποιον τραυματισμό, για παράδειγμα, από ένεση υαλουρονικού οξέος ή να πρόκειται για μια μεταδοτική ασθένεια, η οποία χρήζει αντιμετώπισης. Από τι προκλήθηκε και πώς αντιμετωπίζεται;

Ο επιχείλιος έρπης, προκαλείται από ίωση που μεταδίδεται από το ένα άτομο σε άλλο, από φιλί ή από την στενή επαφή με κάποιο άτομο που βρίσκεται ακόμα στην ανάρρωση. Επίσης, η χρήση μολυσμένων αντικειμένων όπως είναι τα ξυραφάκια, κραγιόν και πετσέτες μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνα.

Το στέλεχος HSV-1 είναι ο ιός που οδηγεί σε φουσκάλα στα χείλη

Σύμφωνα με πληροφορίες του «BMJ Clinical Evidence», το 20% με 40% των ενηλίκων νοσούν κάποια στιγμή στη ζωή τους, ωστόσο, οι περισσότερες αρχικές μολύνσεις εμφανίζονται κατά τη παιδική ηλικία. Η υποτροπή μπορεί να προκληθεί από παράγοντες όπως η έκθεση σε έντονο φως, το άγχος και η κόπωση.

Φουσκάλα στα χείλη εσωτερικά ή εξωτερικά (φωτογραφίες)

Συνήθως οι φουσκάλες κάνουν την εμφάνισή τους στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό των χειλιών και μπορεί να οφείλονται σε ψυχολογικούς παράγοντες όπως είναι το άγχος, το χαμηλό ανοσοποιητικό, η έμμηνος ρύση ή ορμονικές διαταραχές.

Φουσκάλα στα χείλη εξωτερικά

⇒ Ιώσεις του χειμώνα: Oι τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Φλεγμονή στα χείλη

Για πολλούς ανθρώπους, ο χειμώνας είναι συνώνυμος με την ξηροδερμία, που συχνά συνοδεύεται από επώδυνα «σκασίματα». Ωστόσο και τα χείλη μπορεί να υποφέρουν – και όχι μόνο λόγω του ψύχους.

Η χειλίτιδα, δηλαδή η οξεία ή χρόνια φλεγμονή των χειλιών, αρχίζει από τον βλεννογόνο τους, αλλά μπορεί να επεκταθεί στο γύρω δέρμα και, λιγότερο συχνά, στον βλεννογόνο της στοματικής κοιλότητας. Στις πιθανές αιτίες της συμπεριλαμβάνονται ερεθιστικές ουσίες, αλλεργιογόνα, φάρμακα, ασθένειες και πολλοί άλλοι παράγοντες.

  • Γωνιακή χειλίτιδα → Πρόκειται για οξεία ή χρόνια φλεγμονή του δέρματος και του παρακείμενου βλεννογόνου στις γωνίες του στόματος (Candida albicans).
  • Ακτινική χειλίτιδα → Είναι μία μορφή φλεγμονής στα επιφανειακά κερατινοκύτταρα των χειλιών λόγω της χρόνιας έκθεσης στον ήλιο (προκαρκινική κατάσταση).
  • Κοκκιωματώδης χειλίτιδα → Είναι μία επίμονη, ιδιοπαθής (δηλαδή αγνώστου αιτιολογίας) φλεγμονή στα χείλη (νόσος του Crohn, φυματίωση, σαρκοείδωση).
  • Αλλεργική χειλίτιδα εξ επαφής → Η όψιμη αντίδραση υπερευαισθησίας σε ερεθιστικές ουσίες που έρχονται σε επαφή με τα χείλη, μπορεί να τους προκαλέσει φλεγμονή (κραγιόν, στοματικά διαλύματα, οδοντόπαστες).
Φουσκάλα στα χείλη
Φουσκάλα στα χείλη – Αντιμετώπιση

Μόλυνση στα χείλη

Η συχνότερη αιτία της γωνιακής χειλίτιδας είναι η μόλυνση από τον μύκητα κάντιντα και λιγότερο συχνά από το βακτήριο χρυσίζων σταφυλόκοκκος.

Η μυκητίαση είναι συνηθισμένη μόλυνση σε όσους φοράνε τεχνητές οδοντοστοιχίες, στα νεογέννητα, στους εξασθενισμένους από κάποια αρρώστια και σε όσους το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν λειτουργεί κανονικά. Ευάλωτοι είναι και όσοι έχουν ξηροστομία ή έχουν πάρει πρόσφατα αντιβίωση. Η κακή στοματική υγιεινή, η κακή εφαρμογή των οδοντοστοιχιών και τα αποστήματα των δοντιών ειδικά στους ηλικιωμένους μπορεί να ευνοήσουν την ανάπτυξη της γωνιακής χειλίτιδας.

Μπορεί επίσης να οφείλεται σε μόλυνση από ιούς, βακτήρια, μύκητες ή παράσιτα. Τα συμπτώματα που προκαλεί η λοιμώδης χειλίτιδα διαφοροποιούνται αναλόγως με το αίτιό της και μπορεί να συμπεριλαμβάνουν, εκτός από τα χείλη, στη στοματική κοιλότητα και το παρακείμενο δέρμα.

Φουσκάλα στα χείλη – Αντιμετώπιση

Μια φουσκάλα συχνά την αντιμετωπίζουμε με την εφαρμογή μιας αντιικής κρέμας, η οποία τοποθετείται απευθείας στο σημείο. Αυτή η θεραπεία είναι αποτελεσματική όταν εφαρμόζεται στα πρώτα σημάδια δυσφορίας. Ωστόσο, ορισμένες φορές η τοπική κρέμα δεν επαρκεί και για αυτό οι γιατροί συνταγογραφούν αντιικά αλλά υπό την μορφή χαπιών/δισκίων. Τα πιο συχνά φάρμακα γι’ αυτόν τον σκοπό είναι η ακυκλοβίρη, η φαμσικλοβίρη, και η βαλακυκλοβίρη.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.