fbpx

Όλοι γνωρίζουμε ότι το κολύμπι χαρίζει πολλά στην υγεία, εκείνο που δεν γίνεται ευρέως γνωστό είναι τα οφέλη που προσφέρει το baby swimming στην υγεία του μωρού.

Το baby swimming  προσφέρει πολλά οφέλη, ακόμα κι αν πρόκειται για μια ελαφρώς τρομακτική εμπειρία για τους περισσότερους γονείς που το δοκιμάζουν για πρώτη φορά.

Baby swimming – Πού ωφελεί το μωρό;

Η εισαγωγή του μωρού σας στην πισίνα μπορεί να κάνει θαύματα για την ανάπτυξή του

Ως επί το πλείστον δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό στο baby swimming, καθώς, τα βρέφη μπορούν να αρχίσουν να κολυμπούν από τη γέννηση. Πολλά μαθήματα κολύμβησης ξεκινούν περίπου στους τρεις μήνες, ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας.

Ας ξεκινήσουμε ότι το κολύμπι αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες και συνάμα διασκεδαστικές δραστηριότητες που ”δένουν” την οικογένεια. Κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος, εσείς και το μικρό σας εστιάζετε ο ένας στον άλλον. Επομένως είναι ένας υπέροχος τρόπος να περάσετε ποιοτικό χρόνο μόνοι μαζί.

Baby swimming

Η κολύμβηση βοηθά στη βελτίωση του συντονισμού. Η αναπήδηση και το πιτσίλισμα στο νερό διεγείρουν το αιθουσαίο σύστημα, συμβάλλοντας στην ισορροπία.

Βοηθά επίσης στην ενδυνάμωση των μυών. Η συγχρονισμένη άσκηση των μυών βοηθά αποτελεσματικά τα μωρά να γίνουν πιο δυνατά. Παράλληλα, το κολύμπι δυναμώνει και τα ζωτικά όργανα, την καρδιά και τα πνευμόνια.

Έχει παρατηρηθεί ότι ενισχύεται και η γνωστική λειτουργία του μωρού. Οι αμφίπλευρες διασταυρούμενες κινήσεις, οι οποίες χρησιμοποιούν και τις δυο πλευρές του σώματος για να πραγματοποιήσουν μια ενέργεια, βοηθούν τον εγκέφαλο να αναπτυχθεί. Οι κινήσεις αυτές δημιουργούν νευρώνες σε ολόκληρο τον εγκέφαλο. Αυτό διευκολύνει την επικοινωνία, την ανατροφοδότηση και τη διαμόρφωση από τη μια πλευρά του εγκεφάλου στην άλλη. Στη συνέχεια αυτό μπορεί να βελτιώσει:

  • τις γλωσσικές ικανότητες,
  • τις ικανότητες ανάγνωσης,
  • τις ακαδημαϊκές δεξιότητες
  • και την αντίληψη του χώρου.

Baby swimming και ευ ζην

Η βρεφική κολύμβηση βοηθά στη διατροφή και τον ύπνο του μικρού

 

Το κολύμπι μπορεί να αυξήσει την όρεξη για φαγητό του μωρού. Συγκεκριμένα, η πολλή ήπια άσκηση και το ζεστό νερό κάνουν το μωρό να πεινάσει, γι’ αυτό φροντίστε να έχετε κάποιο είδος τροφής ή γάλα για μετά το τέλος τους.

Επιπλέον, η κολύμβηση ρυθμίζει τον ύπνο του μωρού. Μη φανταστείτε ότι θα κοιμάται όλη την ώρα ή ολόκληρη τη νύχτα, ωστόσο, η άσκηση θα του προκαλέσει την ανάγκη για περισσότερη ξεκούραση.

Τέλος, το baby swimming, τονώνει το αίσθημα εμπιστοσύνης τόσο στο ίδιο το νερό, όσο και στον εαυτό του. Πολλοί γονείς μεταδίδουν μια ανησυχία για το νερό στα παιδιά τους επειδή οι ίδιοι δεν έχουν αυτοπεποίθηση ή φοβούνται τη θάλασσα. Πηγαίνοντας το παιδί για κολύμπι, όχι μόνο θα το κάνει πιο σίγουρο για τον εαυτό του, αλλά μπορεί να ενισχύσει και τη δική σας αυτοπεποίθηση.

  • Το κολύμπι δυναμώνει το μωρό σας από μέσα. Ενώ η κολύμβηση θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των μυών και των αρθρώσεων τους, βελτιώνει επίσης τη δύναμη της καρδιάς και των πνευμόνων τους και βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.
  • Το κολύμπι μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο τους. Αν και δεν πρόκειται να τους κάνει να κοιμούνται όλη τη νύχτα κάθε βράδυ, η επιπλέον άσκηση θα σας βοηθήσει να κάνετε το μωρό σας πιο κοιμισμένο.
  • Το κολύμπι μπορεί να βελτιώσει την όρεξη του μωρού. Η πολλή ήπια άσκηση και το ζεστό νερό βοηθούν το μωρό να πεινάει, γι’ αυτό φροντίστε να έχετε κάποιο είδος σνακ ή γάλα για μετά το τέλος τους.
  • Η κολύμβηση δημιουργεί εμπιστοσύνη στο νερό. Πολλοί γονείς μεταδίδουν μια ανησυχία για το νερό στα παιδιά τους επειδή οι ίδιοι δεν έχουν αυτοπεποίθηση κολυμβητές. Πηγαίνοντας στο νερό με το μωρό σας όχι μόνο θα το κάνει πιο σίγουρο ότι βρίσκεται μέσα και γύρω από το νερό, αλλά μπορεί να χτίσει και την αυτοπεποίθησή σας!

Baby swimming

Διατηρώντας τα βρέφη ασφαλή

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP, ο πνιγμός είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ παιδιών και νηπίων. Οι περισσότεροι από αυτούς τους πνιγμούς σε παιδιά κάτω των 4 ετών συμβαίνουν σε οικιακές πισίνες. Εάν έχετε πισίνα, τα πρώτα μαθήματα κολύμβησης μπορεί να είναι χρήσιμα. Ακόμη και τα μικρότερα μωρά μπορούν να διδαχθούν κολυμβητικές δεξιότητες, όπως να επιπλέουν στην πλάτη τους. Αλλά τα βρέφη κάτω του 1 έτους, θα πρέπει να επιτηρούνται ανά πάσα στιγμή.

Δεν υπάρχει καλύτερη ηρεμία από το να γνωρίζετε ότι το μικρό σας μπορεί να κρατηθεί ασφαλές τόσο τριγύρω, όσο και μέσα στο νερό. Η εισαγωγή τους στο νερό από τη γέννησή τους θα βοηθήσει στην αποφυγή εμφάνισης φόβου αργότερα και θα τους κάνει να αισθάνονται σίγουροι εάν βρεθούν ποτέ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μια νέα μανούλα αναφέρει στο health4u.gr τα εφόδια που προσφέρει το baby swimming σε εκείνη και το μωρό της: 

«Το μωρό μου σήμερα είναι 9 μηνών και σκεφτείτε ότι ξεκινήσαμε την κολύμβηση μόλις έκλεισε τους 5 μήνες ζωής. Το baby swimming αποτελεί πλέον για εμάς ένα αγαπημένο χόμπι. Μια συνήθεια που έγινε λατρεία! Δεν μετάνιωσα στιγμή για την επιλογή μου να ξεκινήσουμε τη δραστηριότητα, διότι εκτός του ότι περνάμε εποικοδομητικό χρόνο μαζί, παρατηρώ μεγάλη εξέλιξη τόσο σωματικά, όσο και κοινωνικά. Ο μικρός μου εξοικειώνεται ολοένα και περισσότερο κάθε φορά, ενώ αυξάνεται η αλληλεπίδραση και η ανάγκη για κοινωνικοποίηση με τα άλλα παιδάκια. Σίγουρα χρειάζεται προσοχή, αλλά με τους κατάλληλους εκπαιδευτές τα προγράμματα παιδικής κολύμβησης είναι ασφαλή και διασκεδαστικά, τόσο για το μωρό, όσο και για εμάς τους γονείς!»

Χριστίνα, 27 ετών

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.