Σύμφωνα με έρευνες 1/3 ανθρώπους ηλικίας άνω των 30 ετών πάσχουν από νυκτουρία, δηλαδή ξυπνούν κάθε βράδυ από την ανάγκη να πάει στην τουαλέτα.
Έχει παρατηρηθεί πως η γιόγκα προσφέρει πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Βελτιώνει το σώμα αλλά και το πνεύμα. Ένα από τα οφέλη της αφορά το σύμπτωμα του ουροποιητικού συστήματος που αναγκάζει τον ασθενή να ξυπνά και να πηγαίνει τουαλέτα (νυκτουρία) χωρίς να ξεκουράζεται.
Η γιόγκα δεν βελτιώνει μόνο την ευλυγισία, συμβάλλει στη γενική υγεία και ευεξία.
Τι είναι η νυκτουρία;
Η νυχτερινή ούρηση σημαίνει ότι ο οργανισμός παράγει πολλά ούρα και/ή ότι η ουροδόχος κύστη δεν μπορεί να κρατήσει αρκετά. Η νυκτουρία μπορεί να οφείλεται σε πλήθος παραγόντων, από την εγκυμοσύνη και λοιμώξεις του ουροποιητικού έως αλλαγές στην ουροδόχο κύστη και τους μύες του πυελικού εδάφους που σχετίζονται με το γήρας. Κάποιες από αυτές τις αιτίες είναι Ουρολογικής Αιτιολογίας ενώ άλλες είναι Μη Ουρολογικής Αιτιολογίας.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;
Aπαραίτητη η ιατρική συμβουλή
Η συστηματική ούρηση πάνω από δύο φορές τη νύχτα πρέπει πάντοτε να ελέγχεται, επειδή μπορεί να υποκρύπτει κάποιο νόσημα. Η σύσταση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους έχουν σοβαρή νυκτουρία (διακοπή ύπνου τουλάχιστον 5 φορές) και για όσους εκδηλώνουν προβλήματα στην καθημερινότητα (π.χ. μειωμένη συγκέντρωση) λόγω έλλειψης ικανοποιητικού ύπνου.
Πότε η συχνοουρία είναι ανησυχητική;
Νυκτουρία και γιόγκα
Μια ασφαλής μέθοδος που εξασφαλίζει εγγυημένα αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις είναι η στάση Cat-Cow. Συνήθως, η συγκεκριμένη στάση προτείνεται για διατάσεις, για χαλάρωση αλλά και για την εξομάλυνση του πόνου στην πλάτη, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη στάση του σώματος.
Η εν λόγω πρακτική ενδείκνυται για τη συχνουρία που προκαλεί η ένταση ή σύσφιξη των μυών του πυελικού εδάφους, περιορίζοντας έτσι τις δυνατότητες αποθήκευσης των ούρων από την ουροδόχο κύστη και την ανάγκη αποβολής τους συχνότερα, σύμφωνα με όσα λένε οι φυσικοθεραπευτές. Ασκήσεις όπως η πρακτική της στάσης Cat-Cow ενδεχομένως να δίνουν λύση -και δη σε εγκύους και ηλικιωμένες γυναίκες- ανακουφίζοντας τους υπεύθυνους για την εγκράτεια των ούρων και του εντέρου συν τοις άλλοις μύες του πυελικού εδάφους από την ένταση.
Ο ρόλος του «πολυμήχανου» γονίδιου Piezo2 στην ούρηση
Σύμφωνα με τους ειδικούς, χρειάζονται απαλές κινήσεις και, κυρίως, αίσθηση των αναγκών του σώματος για να μην πιέζεται ή καταπονείται. Μία έως τρεις φορές την ημέρα επί πέντε επαναλήψεις είναι το ιδανικό.
Κάντε σωστά την άσκηση:
- Στηριζόμαστε στα τέσσερα με τους καρπούς των χεριών να είναι κάθετα ευθυγραμμισμένοι με τους ώμους και τα γόνατα με τους γοφούς, ενώ τα πέλματά τοποθετούνται κάθετα στο πάτωμα. Η πλάτη πρέπει να είναι σε ευθεία που ενώνει τους ώμους με τους γοφούς, ενώ ο λαιμός μας πρέπει να είναι “επιμηκυσμένος” με το βλέμμα μας προς τα έξω και κάτω.
- Εισπνέουμε και σπρώχνουμε τη σπονδυλική στήλη προς τα κάτω οδηγώντας τη λεκάνη προς τα πάνω. Παράλληλα, συσφίγγουμε τους κοιλιακούς μας σα να θέλουμε οι μύες να “αγκαλιάσουν” τη σπονδυλική στήλη. Το τελευταίο που υψώνουμε είναι το κεφάλι κατευθύνοντας το βλέμμα μας προς τα πάνω χωρίς ωστόσο να λυγίζουμε τον αυχένα.
- Εκπνέουμε και αγγίζουμε με τα κουντεπιέ των ποδιών μας το πάτωμα. Φέρνουμε τη λεκάνη προς τα κάτω με κύριο οδηγό τον κόκκυγα (aka “ουρίτσα”). Ρίχνουμε το κεφάλι προς τα κάτω οδηγώντας το βλέμμα προς τον ομφαλό μας, ο οποίος κι εδώ μένει “σφιγμένος” όπως στην προηγούμενη θέση.
Ένα βίντεο που σίγουρα θα βοηθήσει στη νυκτουρία!