Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες που πονάει η φτέρνα. Ο πόνος οφείλεται σε φλεγμονή που δημιουργείται στο σημείο του πέλματος. Η πελματιαία απονεύρωση είναι μια παχιά, σκληρή, συνδετική ταινία που στηρίζει την καμάρα και απορροφά τους κραδασμούς που ασκούνται στο πόδι όταν βαδίζουμε ή τρέχουμε. Από τι προκαλείται και πώς αντιμετωπίζεται; 

Η υπερβολική πίεση στα πόδια μπορεί να βλάψει ή να σκίσει τους συνδέσμους. Η πελματιαία απονευρωσίτιδα προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στη φτέρνα.

Tι προκαλεί την πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Καταπόνηση ποδιού από τα τακούνια

Συμπτώματα 

  • Έντονος πόνος έπειτα από άσκηση
  • Δυσκαμψία κατά τα πρώτα βήματα

Σύμφωνα με έρευνες…

Υπολογίζεται πως το 10% του πληθυσμού εμφανίζει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του πελματιαία απονευρωσίτιδα. Γυναίκες μεταξύ 40-60 ετών προσβάλλονται πιο συχνά από τους άνδρες. Επίσης, παρατηρείται σε αθλητές στίβου καθώς και σε αθλητές τένις, μπάσκετ ή χορευτές. Υψηλό ποσοστό εμφάνισης πελματιαίας απονευρωσίτιδας εμφανίζουν και υπέρβαρες έγκυες γυναίκες.

Θεραπεία 

Αν αντιμετωπίζετε πελματιαία απονευρωσίτιδα, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ορθοπεδικό, ο οποίος θα σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες. Ο γιατρός θα προβεί σε εξέταση για να εντοπίσει την ακριβή θέση του πόνου. Θα τεστάρει επίσης και τα αντανακλαστικά. Μια ακτινογραφία ή μια μαγνητική μπορεί να χρειαστεί, ώστε να εξακριβωθεί ότι ο πόνος δεν προκαλείται στη φτέρνα από κάτι άλλο, όπως ένα κάταγμα οστού. Σε περίπτωση που αμελήσετε την επίσκεψη στον γιατρό, ο πόνος θα συνεχίζεται και θα αντιμετωπίζετε καθημερινές δυσκολίες στις δραστηριότητές σας. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα των ποδιών, του γόνατος ή της πλάτης.

Πάνω από το 90% των ασθενών που ταλαιπωρούνται από πελματιαία απονευρωσίτιδα θεραπεύονται ακολουθώντας συντηρητική φαρμακευτική αγωγή, όπως ιβουπροφαίνη, και φυσικοθεραπεία. Να έχετε υπόψη ότι η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Άσκηση

Μια πρόσφατη διετής μελέτη του συλλόγου της Αμερικανικής Ορθοπεδικής Εταιρείας Ποδός και Ποδοκνημικής έδειξε ότι ασκήσεις, όπως οι διατάσεις και οι προβολές, καθώς και τα ειδικά ορθωτικά, κατασκευασμένα από ειδικούς ποδολόγους, είναι αποτελεσματικές θεραπείες για την αποκατάσταση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας.

Ασκήσεις θεραπείας για την Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Φυσικοθεραπεία 

Όπως προαναφέρθηκε, η φυσικοθεραπεία αποτελεί βασικό μέρος της θεραπείας για την πελματιαία απονευρωσίτιδα. Οι προγραμματισμένες φυσικοθεραπείες θα βοηθήσουν στο να τεντωθούν οι τένοντες της αχιλλείου πτέρνας. Ο φυσικοθεραπευτής θα σας δείξει ασκήσεις οι οποίες θα ενισχύσουν τους μυς του κάτω μέρους των ποδιών, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση του περπατήματος και στη μείωση του πόνου κατά τον βηματισμό.

Συμπληρωματική θεραπεία:

  • Πάγος
  • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Έλεγχος των υποδημάτων και συμβουλή ειδικών για τη σωστή επιλογή

Χειρουργική επέμβαση 

Η χειρουργική επέμβαση είναι μια πολύ δραματική θεραπεία. Αυτή γίνεται μόνο στις περιπτώσεις όπου ο πόνος είναι σοβαρός ή διαρκεί περισσότερο από έναν χρόνο. Ο χειρουργός θα αποσυνδέσει εν μέρει την πελματιαία απονευρωσίτιδα από το οστό της φτέρνας. Είναι απαραίτητο να σημειωθεί πως η χειρουργική επέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο και βλάβη στα νεύρα, οπότε θα πρέπει να εξεταστεί μόνο αφού δοκιμάσετε άλλες επιλογές θεραπείας.

Πληροφορίες από: mayoclinic.org, healthline.com