Κάθε γόνατο έχει δύο μηνίσκους, τον έσω και τον έξω. Οι μηνίσκοι είναι ινοχόνδρινα κομμάτια με ημισεληνοειδές σχήμα.
Έχουν την ιδιότητα να «γεμίζουν» το κενό που υπάρχει μεταξύ μηριαίου οστού και κνήμης, αλλά βασικότερος ρόλος τους είναι η απορρόφηση των κραδασμών που δέχεται η άρθρωση του γόνατος, τόσο στην κίνηση της κάμψης, όσο και της έκτασης για να μην έχουμε ρήξη.
Ρήξη μηνίσκου
Η ρήξη μηνίσκου αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς τραυματισμούς στο γόνατο και αφορά αθλητές κυρίως ποδοσφαίρου, αν και μπορεί να συμβεί και με οποιονδήποτε άλλο τραυματισμό σε κάθε ηλικία. Προκαλείται συνήθως μετά από συμπίεση και συστροφή του γόνατος. Ο έσω ή ο έξω μηνίσκος ριγνύονται όταν δέχονται παραπάνω πίεση απ’όση μπορούν να αντέξουν. Διακρίνουμε τις ρήξεις σε μερικές και ολικές. Στις μερικές, η ρήξη αφορά ένα μικρό κομμάτι του μηνίσκου, ενώ στις ολικές ολόκληρο το μηνίσκο.
Συμπτώματα
- Πόνος στο γόνατο
- Οίδημα περιαρθρικά
- Δυσκαμψία του γόνατος
- Αίσθηση «κλειδώματος» της άρθρωσης
- Μείωση του εύρους κίνησης της κάμψης και της έκτασης
- Αίσθηση αστάθειας της άρθρωσης – ότι το γόνατο «φεύγει» στις κινήσεις
Διάγνωση
Ο θεράπων ιατρός – ορθοπεδικός, καθώς και ο φυσικοθεραπευτής μπορούν να διαπιστώσουν αν υπάρχει ρήξη μηνίσκου με διάφορα διαγνωστικά τεστ. Το γνωστότερο είναι το τεστ McMurray. Πέραν αυτού, χρήσιμη είναι και η μαγνητική τομογραφία(MRI) με σαφέστερη απεικόνιση της άρθρωσης του γόνατος.
Στόχοι του φυσικοθεραπευτή είναι:
- Η μείωση του πόνου
- Η μείωση του οιδήματος στο γόνατο
- Η αύξηση του εύρους των κινήσεων
- Η μυϊκή ενδυνάμωση του κάτω άκρου
- Η ενίσχυση της ισορροπίας και της ιδιοδεκτικότητας της άρθρωσης
Κατά τη διάρκεια των συνεδριών και ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή, ο φυσικοθεραπευτής χρησιμοποιεί:
- Φυσικά μέσα. Για την μείωση του πόνου και του οιδήματος, εφαρμόζεται υπέρηχος, laser και ρεύματα TENS.
- Παγοθεραπεία. Η εφαρμογή πάγου, ιδίως μετά το πέραν της θεραπείας προτείνεται για την άμεση μείωση της φλεγμονής.
- Θεραπευτικό taping. To taping μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δύο τρόπους. Είτε με σκοπό την σταθεροποίηση της άρθρωσης του γόνατος πριν περάσουμε στη φάση της μυϊκής ενδυνάμωσης, είτε αποιδηματικά για την ευκολότερη προώθηση των περίσσιων υγρών.
- Χειροπρακτική. Ο εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής, μέσω ειδικών τεχνικών κινητοποίησης αυξάνει το περιορισμένο εύρος κίνησης του γόνατος, υποβοηθώντας έτσι και στη μείωση του πόνου. Συνήθεις τεχνικές είναι οι ολισθήσεις της επιγονατίδας, οι ολισθήσεις της κνήμης, οι έλξεις και τεχνικές «κράτα-χαλάρωσε».
- Αποιδηματική μάλαξη. Χρήσιμο εργαλείο αποτελεί και η μάλαξη λεμφικής παροχέτευσης, με κύριο και βασικότερο σκοπό τη μείωση του οιδήματος και κατά συνέπεια την αύξηση των κινήσεων και τη μείωση του πόνου του γόνατος.
- Μυϊκή ενδυνάμωση. Σημαντικό κομμάτι της θεραπείας είναι οι ασκήσεις ενδυνάμωσης του κάτω άκρου. Ξεκινώντας με απλές ισομετρικές ασκήσεις τετρακεφάλου, ο ασθενής καταλήγει να εκτελεί ισοτονικές ασκήσεις με αντίσταση σε ολόκληρο το πόδι. Προοδευτικά, συστήνεται το περπάτημα, περπάτημα σε ανηφόρα, τρέξιμο, ποδήλατο και κολύμβηση.
- Ισορροπία και ιδιοδεκτικότητα. Αναπόσπαστο κομμάτι είναι οι ασκήσεις ισορροπίας, οι οποίες ενισχύουν την ικανότητα του γόνατος να μένει σταθερό σε καταστάσεις που το έδαφος δεν είναι σταθερό, σε πτώσεις κλπ.
Ασκήσεις αποκατάστασης γονάτου
- Κάμψη – έκταση γόνατος σε κλειστή κινητική αλυσίδα
- Διάταση γαστροκνημίου
- Διάταση καμπτήρων γόνατος
- Ενεργητική έκταση γόνατος σε ανοικτή κινητική αλυσίδα
- Βαθιά καθίσματα με μπάλα
Διαβάστε περισσότερα για:
Την χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας
Την αποκατάσταση του πρόσθιου χιαστού