Πρόσθιος χιαστός: Αποκατάσταση και οδηγίες

πρόσθιος χιαστός αποκατάσταση ζευγάρι κάνει διατάσεις

Ο πρόσθιος χιαστός και η αποκατάσταση που τον συνοδεύει σε περίπτωση ρήξης του έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές την τελευταία δεκαετία. Συνήθως η αποκατάστασή του γίνεται με αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο σχισμένος σύνδεσμος αντικαθίσταται με ένα μόσχευμα τένοντα για να επανέλθει η ορθή λειτουργία του γόνατος.

Οι κύριοι στόχοι της αποκατάστασης του τραυματισμένου πρόσθιου χιαστού είναι:

  • Η αποκατάσταση της καλής λειτουργίας και σταθερότητας του γόνατος.
  • Η ανάκτηση μυϊκής δύναμης.
  • Η εκμηδένιση περίπτωσης υποτροπιασμού και νέου τραυματισμού.

Πρόσθιος χιαστός: Αποκατάσταση μετά το χειρουργείο

Η ανάκαμψη από χειρουργική επέμβαση ACL ξεκινά στο δωμάτιο αποκατάστασης, όπου μια νοσοκόμα παρακολουθεί τα ζωτικά σημεία και σας βοηθά να διαχειριστείτε μετεγχειρητικά συμπτώματα, όπως πόνο και ναυτία.

Μόλις είστε αρκετά σταθεροί και άνετοι για να πάτε στο σπίτι (συνήθως περίπου δύο έως τρεις ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση), θα σας δώσουν μετεγχειρητικές οδηγίες. Ένα μέλος της οικογένειας ή ένας φίλος θα πρέπει να σας οδηγήσει στο σπίτι.

Για τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο χειρουργός σας πιθανότατα θα προτείνει τα εξής:

  • Πάγο στο γόνατό σας, για να μειώσετε το πρήξιμο και τον πόνο.
  • Πατερίτσες, για να κρατήσετε το βάρος μακριά από το πόδι που χειρουργήθηκε.
  • Ειδικό μετεγχειρητικό στήριγμα και μηχανή συνεχούς παθητικής κίνησης (CPM) (με βάση την προτίμηση του χειρουργού).

Όσον αφορά τους περιορισμούς δραστηριότητας, οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να ξεκινήσουν την οδήγηση δύο εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Επίσης, μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους μέσα σε λίγες ημέρες έως μερικές εβδομάδες, ανάλογα με τη φύση αυτής. Η αποχή από τα αθλήματα διαρκεί πολύ περισσότερο, συνήθως τέσσερις έως έξι μήνες.

Πρόσθιος χιαστός: Φυσική αποκατάσταση μετά το χειρουργείο

Η ανάρρωση έπειτα από χειρουργική επέμβαση ACL περιλαμβάνει και την αντιμετώπιση των σωματικών αναγκών.

Φυσικές ανάγκες

Το σώμα σας χρειάζεται αρκετό χρόνο για να ανακάμψει σωστά και καλά από τη χειρουργική επέμβαση πρόσθιου χιαστού. Μπορείτε να βοηθήσετε στην ταχύτητα της ανάρρωσής σας ακολουθώντας πλήρως τις οδηγίες του γιατρού σας.

Μεταξύ μερικών από τις βασικές συστάσεις είναι οι ακόλουθες:

  • Λήψη των φαρμάκων σύμφωνα με τις οδηγίες. Θα λαμβάνετε φάρμακα για τον πόνο συχνά έναν συνδυασμό τοπικών αναισθητικών, οπιοειδών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) μετά τη χειρουργική επέμβαση. Συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με το πώς και πότε να πάρετε και άλλα, νέα φάρμακα. Εάν σταματήσατε τα φάρμακα πριν από τη χειρουργική επέμβαση, βεβαιωθείτε για το πότε θα τα πάρετε ξανά.
  • Διασφάλιση της σωστής διατροφής. Η καλή διατροφή μετά τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών και στη βελτίωση της επούλωσης των πληγών. Η διατροφική καθοδήγηση περιλαμβάνει συχνά την κατανάλωση άπαχης πρωτεΐνης (κόκκινο κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι) και την εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης θερμίδων.
  • Επαρκής ύπνος. Ενώ κοιμάστε, το σώμα σας επισκευάζει τους ιστούς και προωθεί την επούλωση, οπότε φροντίστε να έχετε τουλάχιστον οκτώ ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ. Είναι καλύτερο να ακολουθήσετε τεχνικές που βοηθούν τον ύπνο αντί να πάρετε υπνωτικά χάπια.

Στοιχεία από: www.physio-pedia.com verywellhealth.com