Αίτια που προκαλούν βραχνάδα και απώλεια φωνής

Αίτια που προκαλούν βραχνάδα και απώλεια φωνής

Τα προβλήματα της φωνής συμβαίνουν με μια αλλαγή στον ήχο της, που συχνά περιγράφεται ως βραχνάδα, τραχύτητα ή αλλοιωμένη ποιότητα. Οι άνθρωποι με προβλήματα φωνής συχνά παραπονούνται για αλλαγές, όπως απώλεια φωνής, απώλεια αντοχής και απότομο πόνο.

Για να εντοπίσετε την αιτία της βραχνάδας και της απώλειας της φωνής, συμβουλευτείτε ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος θα εξετάσει τις φωνητικές σας χορδές για να διαπιστώσει εάν το πρόβλημα οφείλεται σε παλινδρόμηση οξέων, μόλυνση ή κάτι πιο σοβαρό, όπως ο καρκίνος του λάρυγγα, ο οποίος συχνά εκδηλώνεται με πόνο στο αυτί και το λαιμό και φωνητικά προβλήματα.

Φωνητικές χορδές

Οι φωνητικές μας χορδές είναι αρκετά μαλακές ώστε να μπορούν να δονούνται, αλλά ταυτόχρονα είναι και τόσο ανθεκτικές ώστε να αντέχουν σε εκατοντάδες δονήσεις ανά δευτερόλεπτο. Βρίσκονται στον λάρυγγα στο σημείο που εξωτερικά αντιστοιχεί στο μήλο του Αδάμ που εντοπίζεται στους άνδρες. Το μήλο του Αδάμ είναι ο θυρεοειδής χόνδρος του λάρυγγα, δηλαδή ένας χόνδρινος δακτύλιος μέσα στον οποίο είναι στηριγμένες οι φωνητικές χορδές.

Η λειτουργία των φωνητικών χορδών ενδέχεται να επηρεαστεί τόσο από διαταραχή της φυσιολογικής παραγωγής σιέλου, όσο και από κάποιον τραυματισμό του λάρυγγα.

Τότε επηρεάζεται η ποιότητα της φωνής και παρουσιάζεται βραχνάδα ή αφωνία.

Πιθανά αίτια 

Καλοήθεις Βλάβες Φωνητικών Χορδών

Μετά από υπερβολική χρήση της φωνής μπορεί να εμφανιστούν οζίδια στις φωνητικές χορδές. Αυτά είναι και η αιτία μόνιμου βραχνιάσματος στα παιδιά σχολικής ηλικίας στα οποία η αλλοίωση της φωνής υποχωρεί καθώς μεγαλώνουν και μαθαίνουν να χρησιμοποιούν σωστά τη φωνή τους. Στους ενήλικες η λογοθεραπεία και η αποφυγή καταπόνησης της φωνής, συνήθως εξαφανίζει τα οζίδια.

Πολύποδες φωνητικών χορδών

Πολύποδες των φωνητικών χορδών μπορεί να εμφανιστούν μετά από κατάχρηση της φωνής, ταυτόχρονα με την παρουσία κάποιας λοίμωξης ή μετά από πολύ έντονο βήχα. Αν ο πολύποδας διαγνωστεί εγκαίρως είναι θεραπεύσιμος με ξεκούραση των φωνητικών χορδών.

Τραυματισμός Φωνητικών Χορδών

Μετά από έντονο τραγούδι, κλάμα, ουρλιαχτό ή επίμονο βήχα, μπορεί να προκληθεί ρήξη αγγείου στον υποβλεννογόνιο χιτώνα των φωνητικών χορδών και να δημιουργηθεί αιμάτωμα. Από τη συσσώρευση αίματος, προκαλείται οίδημα, το σχήμα της φωνητικής χορδής παραμορφώνεται και μειώνεται η παλμική της κίνηση, με αποτέλεσμα να προκαλείται βράχνιασμα της φωνής. Τραυματισμός των φωνητικών χορδών μπορεί να προκληθεί και από χειρουργική επέμβαση ή ακόμα και από ακτινοθεραπεία του λάρυγγα.

Βράχνιασμα από συστηματικές παθήσεις

Παθήσεις του θυροειδούς όπως υποθυρεοειδισμός, μπορεί να προκαλέσουν βράχνιασμα. Άλλες συστηματικές παθήσεις που προκαλούν βράχνιασμα είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η νόσος του Parkinson.

Καρκίνος του Λάρυγγα

Ο καρκίνος του λάρυγγα στα πολύ αρχικά του στάδια προκαλεί αλλοίωση της φωνής που εξελίσσεται σε ήπιο βράχνιασμα και σταδιακά καταλήγει σε σοβαρό βράχνιασμα ή αφωνία σε διάστημα 10-30 ημερών. Παθήσεις του θυροειδούς όπως υποθυρεοειδισμός, μπορεί να προκαλέσουν βράχνιασμα.

Βράχνιασμα λόγω Γήρατος

Στα ηλικιωμένα άτομα παρατηρείται ατροφία των φωνητικών χορδών που συνοδεύεται από αλλαγή στη χροιά της φωνής και βράχνιασμα ποικίλου βαθμού.

Χρόνιο άσθμα

Χρόνια χρήση κορτικοστεροειδών σε εισπνεόμενη μορφή από ασθματικούς ασθενείς διαταράσσει τη φυσιολογική λίπανση των φωνητικών χορδών με αποτέλεσμα το βράχνιασμα της φωνής.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η παλινδρόμηση οξέων από το στομάχι τραυματίζει το λαρυγγοφαρυγγικό επιθήλιο και τις φωνητικές χορδές, ειδικά με σύγχρονη παρουσία καπνού και αλκοόλ.

Συμβουλές «κλειδιά»

•Η άμεση διακοπή του καπνίσματος και της χρήσης αλκοόλ θα μειώσει τον ερεθισμό του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών.

• Ο ξηρός αέρας στην ατμόσφαιρα και η μεγάλες και απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία του εισπνεόμενου αέρα μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία των φωνητικών χορδών.

• Αποφυγή υπερβολικής χρήσης της φωνής και διόρθωση του τρόπου ομιλίας.

  • Ειδικές ασκήσεις φωνητικής για ζέσταμα των φωνητικών χορδών πριν από την έντονη χρήση τους και απαραίτητα ξεκούραση αμέσως μετά.

• Η σωστή στάση του σώματος θα βελτιώσει την αναπνοή και θα εξασφαλίσει την καλύτερη λειτουργία των φωνητικών χορδών.

• Αν η δυσφωνία οφείλεται σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και χρήση αντιόξινων σκευασμάτων, θα βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων.

Διαβάστε περισσότερα:

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.