fbpx
γυναίκα που κρατάει την κοιλιά της έγκυες έχουν ερωτήσεις ο οδοντίατρος απαντά

Οι έγκυες γυναίκες ρωτούν – Ο οδοντίατρος απαντά

Οι έγκυες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καταβάλλονται από συναισθήματα ανησυχίας και κατακλύζονται από ερωτήσεις που αφορούν στις μεταβολές του σώματος τους , εκδηλώνοντας συχνά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα δόντια και τη στοματική τους κοιλότητα που σαφώς επηρεάζονται.

Ο οδοντίατρος λοιπόν πρέπει να είναι παρών για να καθησυχάσει και να κατευθύνει τις μέλλουσες μητέρες, απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις τους.

Γράφει η Αλέξια Σταμάτη, χειρουργός – οδοντίατρος, DDS

  1. Υπάρχει περίπτωση να χαλάσουν τα δόντια μου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ο αυξημένος κίνδυνος τερηδονισμού στις εγκύους υφίσταται, αλλά δεν δεν προκύπτει από την απορρόφηση ασβεστίου από το έμβρυο όπως εσφαλμένα πιστεύεται αλλά από την αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων και ζαχαρούχων τροφών της μητέρας σε συνδυασμό με την ελλειπή στοματική υγιεινή. Συχνά οι γυναίκες ,ειδικά τους πρώτους μήνες της κύησης υποφέρουν από ναυτίες που δυσκολεύουν το βούρτσισμα ,ειδικά με οδοντόπαστες με έντονη γεύση και οσμή. Οι συχνοί εμετοί μάλιστα δημιουργούν ένα όξινο περιβάλλον στη στοματική κοιλότητα ,αυξάνοντας τον κίνδυνο σχηματισμού κοιλοτήτων. Γι αυτό το λόγο επιβάλλεται το συχνο ξέπλυμα του στόματος με νερό ,μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά και βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα ακόμη και χωρίς τη χρήση οδοντόπαστας.

Αλέξια Σταμάτη
Αλέξια Σταμάτη, χειρουργός – οδοντίατρος, DDS
  1. Τα ούλα μου ματώνουν πολύ . Γιατί ;

Είναι γεγονός πως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών θα αισθανθεί μεγαλύτερη ευαισθησία στα ούλα, ερυθρότητα και έντονη αιμορραγία κατά το βούρτσισμα . Η φλεγονώδης αυτή αντίδραση είναι γνωστή ως ουλίτιδα κυήσεως και συμβαίνει λόγω της απότομης αύξησης των οιστρογόνων και της προγεστερόνης , που αυτόματα καθιστούν τους ιστούς πιό ευαίσθητους, διευκολύνουν την ανάπτυξη των βακτηρίων και ενισχύουν την απόκριση του οργανισμού στη μικροβιακή πλάκα. Εντονότερα συμπτώματα παρατηρούνται στο τρίτο τρίμηνο ,ενώ από το δεύτερο τρίμηνο και μετά κάποιες φορές μπορεί να εμφανιστεί ένα ογκίδιο στα ούλα  μεταξύ των δοντιών, που παρότι δεν έιναι επικίνδυνο, περιγράφεται ως ιδιαίτερα ενοχλητικό και ονομάζεται επουλίδα κυήσεως. Το κοκκίωμα αυτό προκύπτει από ερεθισμό λόγω της μικροβιακής πλάκας , πονάει και ματώνει αρκετές φορές και συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό. Για να μπορέσει η ουλίτιδα και τα μικρόβια του στόματος να τεθούν υπό έλεγχο είναι σημαντική η επίσκεψη στον οδοντίατρο για καθαρισμό κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά και η πρόληψη και η σωστή φροντίδα στο σπίτι το διάστημα των εννέα μηνών αλλά και πριν την εγκυμοσύνη.

  1. Πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο όταν είμαι έγκυος;

Η εξάμηνη επίσκεψη στον οδοντίατρο για έλεγχο κρίνεται ασφαλής , ωστόσο σε μερικές εγκύους που εμφανίζουν αρκετά προβλήματα στη στοματική κοιλότητα ,με αυξημένο κίνδυνο τερηδονισμού ή περιοδοντικής νόσου συστήνεται η τρίμηνη παρακολούθηση. Είναι σημαντικό έστω και προληπτικά να υπάρχει οδοντιατρική μέριμνα καθώς εκτός από την υγεία της εγκύου μπορεί να επηρεαστεί και η υγεία του εμβρύου. Σε παλαιότερες μελέτες έχει συσχετιστεί η περιοδοντική νόσος της μητέρας με τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρων τοκετών καθώς και με λιποβαρή νεογνά.

στοματική φροντίδα προληψη βουρτσάκι οδοντίατρος

  1. Εκτός από τον καθαρισμό μπορώ να υποβληθώ σε άλλες οδοντιατρικές εργασίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ;

Η απάντηση είναι ναι. Εργασίες που μπορούν να περιμένουν σύμφωνα με την κρίση του οδοντιάτρου το χρονικό διάστημα των εννέα μηνών ,ώστε να μην υποβληθεί η έγκυος σε επιπρόσθετη ταλαιπωρία ,αναβάλλονται. Ωστόσο καλό είναι να περιοριστεί η φλεγμονή όσο το δυνατόν περισσότερο και να επιδιορθωθούν δόντια που μπορεί να επιδεινωθούν και να προκαλέσουν πόνο .Ακόμη και οι εξαγωγές και οι απονευρώσεις όπου κρίνονται σκόπιμες ,πρέπει να γίνονται ,ώστε να περιοριστεί το στρες της εγκύου και να επέλθει υγεία στη στοματική κοιλότητα. Για τη μεγαλύτερη ασφάλεια του εμβρύου συνίσταται οι οδοντιατρικές θεραπείες να γίνονται στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης ,μετά την οργανογένεση.

  1. Επιτρέπεται να εκτεθώ σε ακτινοβολία ;

Χωρίς τη σωστή προστασία όχι. Συνήθως αποφεύγεται η ακτινοβόληση των γυναικών που κυοφορούν , ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις η λήψη ακτινογραφίας είναι απαραίτητη. Η δόση της ακτινοβολίας που λαμβάνει ένας ασθενής στο ιατρείο είναι μικρή ,ιδιαίτερα με τις σύγχρονες ψηφιακές μεθόδους, ωστόσο είναι σημαντικό στις εγκύους να χρησιμοποιείται ποδιά μολύβδου για την προστασία της κοιλιάς και του θυρεοειδούς αδένα.

  1. Η τοπική αναισθησία στο οδοντιατρείο μπορεί να γίνει επιβλαβής ;

Όχι. Η λιδοκαϊνη και η αρτικαϊνη είναι αναισθητικά που ακόμη και σε συνδυασμό με αγγεισυσπαστικό μπορούν να χορηγηθούν στις εγκυμονούσες γυναίκες. Η συγκέντρωση επινεφρίνης (αγγειοσυσπαστικό) σε ποσοστό 1: 100.000 δεν είναι ικανή να επηρεάσει τη ροή του αίματος στον πλακούντα και δεν έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες για το έμβρυο. Έτσι λοιπόν δεν προτείνεται η εκτέλεση οδοντιατρικών εργασιών χωρίς αναισθησία γιατί παράλληλα αυξάνονται οι πιθανότητες πρόκλησης άγχους και πόνου στην έγκυο.

  1. Πρέπει να αλλάξω τις καθημερινές μου συνήθειες ;

Πιθανότατα . Το καθημερινό, σχολαστικό βούρτσισμα με παράλληλη χρήση νήματος ή και στοματικού διαλύματος είναι βασικό στοιχείο της καθημερινότητας της μέλλουσας μητέρας. Επίσης η διακοπή του καπνίσματος αλλά και των αλκοολούχων ποτών είναι σημαντική για πολλούς λόγους αλλά και για την υγεία τους στόματος . Τέλος οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο γι αυτό και θα πρέπει να επιλέγονται τροφές πλούσιες σε ασβέστιο ,πρωτεϊνες ,φώσφορο και βιταμίνες A,C,D τόσο για την υγεία της μητέρας ,όσο και του μωρού.

Η εγκυμοσύνη ίσως είναι από τις πιο σημαντικές περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας. Όσο και αν μεταβάλλεται η καθημερινότητα της όμως , το χαμόγελο της δεν πρέπει να την εγκαταλείπει ποτέ γι αυτό και οφείλει να το φροντίζει κάθε στιγμή ,χωρίς να ξεχνά πόσο σημαντική είναι η στοματική υγεία για εκείνη και το μωρό της.