fbpx
H δυναμική είσοδος drones στον εναέριο χώρο του οδικού δικτύου ως «ασπίδα» στην ανθρώπινη ζωή

H δυναμική είσοδος drones στον εναέριο χώρο του οδικού δικτύου ως «ασπίδα» στην ανθρώπινη ζωή

Η χώρα μας δυστυχώς συνεχίζει να κατατάσσεται 3η στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα υψηλότερα ποσοστά θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2019 χάθηκαν 656 ζωές στους δρόμους της Ελλάδας.

Γράφει η Μαρία Μανώλη, Δικηγόρος και ο Χρήστος Γιαννούκας, Εκπαιδευτή Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής, Συμβούλου Οδικής Ασφάλειας της ΕΝ.ΕΚΠ.Α και του ΙΝ.Κ.Α

Εκατοντάδες ζωές χάνονται κάθε χρόνο στην άσφαλτο

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, η οποία καταλαμβάνει, πλέον, κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας, καθιστάμενη αναπόσπαστο τμήμα αυτής, πλαισιώνει και την προσπάθεια ανάπτυξης και επικράτησης της οδηγικής παιδείας και περιορισμού των καθημερινών τροχαίων δυστυχημάτων, που σημειώνονται καθημερινά επί του οδοστρώματος. Η προσπάθεια αυτή εντοπίζεται τόσο σε επίπεδο προληπτικού, όσο και σε επίπεδο κατασταλτικού ελέγχου επί του οδοστρώματος.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, το ημερήσιο δελτίο της τροχαίας αστυνομίας έχει καταγράψει έναν κραυγαλέο αριθμό τροχαίων δυστυχημάτων, που αποτελούν, πλέον, καθημερινότητα και τρομάζουν στο άκουσα του αριθμού τους. Όταν οι αριθμοί των θανάτων, που έχουν επιφέρει τα τροχαία δυστυχήματα μιλούν, ο ανθρώπινος νους σαλεύει και σιωπά μπροστά σε αυτό το οδηγικό έγκλημα και σε αυτόν το θρήνο.

Η Τροχαία επιστρατεύει τα drones σε ολόκληρη τη χώρα

Η τροχαία της χώρας μας, δε, η οποία έχει αναλάβει το τιτάνιο έργο της παρακολούθησης και διαχείρισης των τροχαίων δυστυχημάτων και της συνακόλουθης εξασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας του οδικού δικτύου έκρινε προσφάτως ως αναγκαίο μέτρο την ενίσχυση του δυναμικού της με τη χρήση και διάθεση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones, όπως έχει επικρατήσει η απόδοση των τεχνολογικών αυτών μέσων). Τα τεχνολογικά αυτά μέσα και εργαλεία θα ρυθμιστούν με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να ανιχνεύουν, να εντοπίζουν και να καταγράφουν σε καθημερινή εικοσιτετράωρη βάση (24/7) την οδηγική συμπεριφορά, την κίνηση στο οδικό δίκτυο, τις κλίσεις που διαμορφώνονται, την διακύμανση της ταχύτητας, όπως επίσης και τη συμπεριφορά των οδηγών ειδικότερα με τη δυνατότητα λήψης υψηλής ανάλυσης εικόνων, οι οποίες θα μεταδίδονται online στα κατά τόπον αρμόδια τμήματα της Τροχαίας Αστυνομίας. Η λήψη εικόνων με τον τρόπο αυτό θα δίνει τη δυνατότητα απόδοσης και καταγραφής του συνόλου των κινήσεων των οδηγών (χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση κοκ) αφού η ειδική τεχνολογία, που θα χρησιμοποιηθεί θα εξασφαλίζει το βέλτιστο αποτέλεσμα της ακριβούς αποτύπωσης εικόνας.

drones ΕΛ.ΑΣ.

Τα πλεονεκτήματα των drones

Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται οιονεί η επάνδρωση του στόλου της τροχαίας αστυνομίας με ταχείες, ευέλικτες και οικονομικά σύμφορες πρακτικές, αφής στιγμής θα εξασφαλίζεται η εποπτεία και επίβλεψη του οδικού δικτύου στο σύνολό του και χωρίς να είναι απαραίτητη η διαρκής παρουσία ανθρώπινου δυναμικού σε όλα τα σημεία του οδικού δικτύου, κάτι που αναμφίβολα είναι εν τοις πράγμασι αδύνατον να επιτευχθεί σε όλο το εύρος του οδικού δικτύου της χώρας. Η αποτύπωση, όμως, του συνόλου της οδηγικής ενέργειας, σε μόνιμη βάση, με την ταυτόχρονη απευθείας αναμετάδοση αυτής στα κατά τόπον αρμόδια τμήματα της Τροχαίας Αστυνομίας και την ενεργοποίηση των επίγειων δυνάμεων, όταν αυτό θα καταστεί απαραίτητο αποτελεί τη μέγιστη συνεισφορά των τεχνικών αυτών μέσων στο έργο της τροχαίας αστυνομίας και στην εκπλήρωσή του, αφής στιγμής παρέχει εκ προοιμίου τη δυνατότητα πρόληψης αλλά και καταστολής των τροχαίων δυστυχημάτων και των δυσάρεστων συμπεριφορών στην πολιτεία του οδοστρώματος.

Τα drones θα έχουν τη δυνατότητα καταγραφής της ταχύτητας του οχήματος, ενώ η υψηλής ανάλυσης εικόνα που θα στέλνει on line, θα μπορεί να καταγράφει ακόμα και αν ο οδηγός μιλάει στο κινητό του. Εκτός της ταχύτητας, του κινητού (βασικότατη αιτία τροχαίων), της συμπεριφοράς στους δρόμους, τα drones θα βάλουν στις… κάμερες τους και τις ΛΕΑ των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων.

Πρώτα από όλα, η λήψη του νέου αυτού μέτρου θα καλλιεργήσει μία διάχυτη αίσθηση υπευθυνότητας στον κάθε οδηγό και χρήστη του οδοστρώματος καθώς θα γνωρίζει πως κάθε κίνησή του και ενέργειά του θα τίθεται απευθείας υπό την αυστηρή και άγρυπνη επιτήρηση των drones και θα καταγράφεται, με αποτέλεσμα την επέλευση των εννόμων συνεπειών για κάθε πιθανή παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, των ορίων των ταχυτήτων, της παραβίασης του άβατου της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης. Παράλληλα, θα διευκολύνεται και σε επίπεδο κατασταλτικού ελέγχου το έργο της τροχαίας αστυνομίας αφής στιγμής θα έχει άμεσα τη δυνατότητα να απονείμει ποινές και κυρώσεις σε κάθε παραβατική συμπεριφορά, που άμεσα θα τίθεται στο βεληνεκές του ελέγχου της.

Η λήψη αυτού του νέου μέτρου, όπως και κάθε καινούριο μέτρο και τεχνική, είναι βέβαιο πως θα τεθεί υπό το άγρυπνο τέμπλο των σχολιαστών και παρατηρητών της καθημερινότητας, μέχρι να δοκιμαστεί και να επικρατήσει. Η αναγκαιότητα της λήψης αυτού του μέτρου από την τροχαία αστυνομία, με τη χρησιμοποίηση μεγάλου αριθμού drones θα προάγει αναμφίβολα το δημόσιο συμφέρον, την υγεία και την ασφάλεια του οδικού δικτύου και μόνο θετικά αποτελέσματα είναι δυνατόν να επιφέρει.

drones

Αποτελεί, άλλωστε, μία τεχνολογική καινοτομία, η οποία επέρχεται για να επιλύσει το χρόνιο πρόβλημα της μη δυνατότητας πλήρους εποπτείας του οδικού δικτύου και μη εκπλήρωσης του λειτουργικού αυτού σκοπού. Εάν αναλογιστεί κάποιος το μήκος του οδικού δικτύου σε όλο το εύρος της χώρας, όπως επίσης και την ταχύτατα αυξανόμενη ποσοστιαία κλίμακα των κοινωνών του οδικού δικτύου κατανοεί αμέσως το βαρυσήμαντο ρόλο της χρήσης drones για την εξυπηρέτηση και εκπλήρωση του σκοπού αυτού και ανάγει τη λήψη του νέου αυτού μέτρου και της χρήσης του τεχνολογικού επιτεύγματος των drones σε κατά κυριολεξία πανάκεια για την εξάλειψη των παραβατικών συμπεριφορών και των προβλημάτων του οδοστρώματος. Η οδηγική παιδεία, όμως, και η διά βίου καλλιέργεια αυτής για κάθε κοινωνό του οδοστρώματος αποτελεί πάντοτε το κύριο και βασικό αίτημα, και την εκκίνηση της επίλυσης του προβλήματος, που αφορά τη χρήση του οδοστρώματος καθώς όλα τα άλλα τεχνολογικά ή μη μέσα συνεπικουρούν και βοηθούν συνδυαστικά τις οποιεσδήποτε ενέργειες.

Ας ευχηθούμε σε όλους τους αρμόδιους καλή συνέχεια στο έργο τους και ας ανάγουμε την οδηγική παιδεία επί τροχών σε αναπόσπαστη πτυχή της συνολικής παιδείας και εκπαίδευσης του ανθρώπου.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.