fbpx
Γυναικολογικός έλεγχος στην κύηση – Στην πρώτη θέση ο καρκίνος του τραχήλου

Γυναικολογικός έλεγχος στην κύηση – Στην πρώτη θέση ο καρκίνος του τραχήλου

Ο καρκίνος του μαστού πλήττει όλο και πιο πολλές γυναίκες σε όλο και πιο νεαρές ηλικίες. Παράλληλα αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστεί ακόμα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού θέτει σοβαρά διαγνωστικά και θεραπευτικά ερωτήματα στον ιατρό και προκαλεί ακόμα περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα και ηθικά διλήμματα στην εγκυμονούσα και στο περιβάλλον της, διότι δεν αρκεί να αντιμετωπιστεί μόνο η ίδια με τον καλύτερο τρόπο, αλλά θα πρέπει να εξασφαλιστεί και η υγεία του εμβρύου και αργότερα του νεογνού. O κ. Σπυρίδων Χαλικιάς, Παθολόγος – Ογκολόγος και Εντατικολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Μαιευτήριο Ελενα Βενιζέλου, παραχώρησε συνέντευξη στη health4u.gr απαντώντας σε καίρια ζητήματα που αφορούν πολλές Ελληνίδες γυναίκες που βιώνουν ή επρόκειτο να βιώσουν έναν τοκετό.

Συνέντευξη στην Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

θεραπεία

Συμπαγείς όγκοι κατά τη διάρκεια της κύησης. Υπάρχει δυνατότητα πρόληψης ή πρώιμης διάγνωσης;

Συμπαγείς όγκοι όλων των οργανικών συστημάτων μπορούν να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της κυήσεως ή ύστερα από περίπου ένα έτος από την στιγμή του τοκετού. Βεβαίως και υπάρχει πρόληψη –έγκαιρη διάγνωση, εφόσον όμως ακολουθείται ο συνήθης τακτικός έλεγχος και δεν υπάρχει ολιγωρία λόγω της κυήσεως. Εξετάσεις που δεν πρέπει να αναβάλλεται η εκτέλεσή τους είναι η μαστογραφία, η μαγνητική μαστών σε κάθε ύποπτο εύρημα, το υπέρηχο μαστού με ελαστογραφία ,η βιοψία υπόπτωνογκιδίων με λεπτή βελόνη , η κολποσκόπηση και η ενδοσκοπικά κατευθυνόμενη βιοψία σε περιπτώσεις μακροσκοπικής βλάβης.

Πόσα νέα περιστατικά εντοπίζονται ανά έτος στη χώρα μας και πως αντιμετωπίζονται; 

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά δεδομένα στη χώρα μας, αλλά από τη διεθνή βιβλιογραφία ανάλογα με τον τύπο του συμπαγούς όγκου κατά τη διάρκεια της κύησης πρώτη θέση κατέχει ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ακολουθούμενος από τον καρκίνο του μαστού, κατόπιν η νόσος του Hodgkin και τα μη Hodgkin’s λεμφώματα. Τα ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ 0,02%-3,5% των κυήσεων. Οι κακοήθειες των ωοθηκών, το μελάνωμα, οι λευχαιμίες όπως και ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του ενδομητρίου είναι σπανιότατες νεοπλασίες στη κύηση.

Υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές για την διατήρηση της γονιμότητας πριν την έναρξη της θεραπείας σε μια γυναίκα με καρκίνο του μαστού; Ποιες είναι οι στρατηγικές θεραπευτικής προσέγγισης στο πρώτο στάδιο της κακοήθους νόσου;

Η γονιμότητα θα εξαρτηθεί από το στάδιο της νόσου, τις θεραπευτικές επιλογές που θα προτιμηθούν (χημειοθεραπευτικά φάρμακα-βιολογικοί παράγοντες-ορμονοθεραπεία -ακτινοβολίες) και τον γενετικό έλεγχο που θα γίνει  για εύρεση μεταλλάξεων σε γονίδια (κυρίως BRCA1-2). Όσο αφορά τον τρόπο διαχείρισης θα πρέπει να αποφασιστεί από την ίδια τη γυναίκα ύστερα από συζήτηση με τον ογκολόγο που την παρακολουθεί. Σε αυτό το στάδιο προτιμάται η τροποποιημένη ριζική μαστεκτομή, η οποία θα ακολουθηθεί δυνητικά από επικουρική χημειοθεραπεία η και ανοσοθεραπεία. Η δεύτερη αφορά γυναίκες που έχουν συμπληρώσει το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως και θα ακολουθήσει ακτινοθεραπεία μετά τον τοκετό. Η θεραπευτική άμβλωση στο 1ο -2ο  τρίμηνο δεν προτείνεται πλέον σαν θεραπεία   στο πρώτο στάδιο του καρκίνου του μαστού εκτός των περιπτώσεων που πρόκειται για επιθετική νόσο.

Επηρεάζεται η γονιμότητα από την θεραπεία που θα ακολουθήσει μία γυναίκα με καρκίνο στο μαστό και αν ναι από ποιους παράγοντες εξαρτάται;

Επηρεάζεται! Όπως είπαμε παραπάνω από το στάδιο της νόσου και από το θεραπευτικό πλάνο που θα σχεδιαστεί, συμπεριλαμβανομένων του είδους των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων -κάποια φάρμακα έχουν υψηλό κίνδυνο αποβολών, επακόλουθη στειρότητα των ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων και των ακτινοβολιών που θα πραγματοποιηθούν .

Υπάρχουν εργαστηριακές εξετάσεις για να διαπιστώσει μια γυναίκα εάν είναι γόνιμη μετά την θεραπεία; Εάν υπάρχει υπογονιμότητα, ποιες είναι οι επιλογές που έχει μια γυναίκα για να γίνει μητέρα;

Οι εργαστηριακές εξετάσεις είναι οι ίδιες για όλες τις γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν. Περιλαμβάνουν έλεγχο σε όλο το φάσμα των αναπαραγωγικών ορμονών της γυναίκας. (FSH, LH, Ε2, Προγεστερόνη Προλακτίνη, AMH – Αντιμυλέριος ορμόνη) και απεικονιστικές εξετάσεις όπως το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα μήτρας – ωοθηκών και Υστεροσαλπιγγογραφία. Σε περιπτώσεις υπογονιμότητας πρέπει  να αποφασίσει η γυναίκα από κοινού με τον ογκολόγο και τον γυναικολόγο για την περίπτωση εξωσωματικής γονιμοποίησης η παρένθετης μήτρας,

Πώς εμφανίζεται όμως ο καρκίνος του μαστού σε μια γυναίκα που εγκυμονεί ή θηλάζει;

Συνήθως εμφανίζεται σαν ανώδυνο οζίδιο, μια μικρή μάζα δηλαδή την οποία ψηλαφεί κατά την αυτοεξέταση η κάθε γυναίκα.

Πόσο καιρό μετά το τέλος των θεραπειών προτείνετε σε μια γυναίκα να μείνει έγκυος;

Εξαρτάται από το στάδιο της νόσου όπως και από την επιθετικότητα του καρκίνου. Συνήθως σε μη επιθετικούς καρκίνους στο Ι-ΙΙ στάδιο μετά 2 με 3 έτη και στο ΙΙΙ στάδιο μετά από 5 έτη.

Υπάρχει κίνδυνος για το έμβρυο εάν μια γυναίκα μείνει έγκυος μετά την θεραπευτική αγωγή για τον καρκίνο του μαστού;

Δεν υπάρχει τεκμηριωμένος κίνδυνος για το έμβρυο σε περίπτωση εγκυμοσύνης μετά το τέλος της χημειοθεραπείας. Βέβαια, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν η χρονική απόσταση από το τέλος της θεραπείας και της σύλληψης, σταθμίζοντας το φαρμακοκινητικό και φαρμακοδυναμικό profil των φαρμάκων που χορηγήθηκαν, όπως επίσης και η  χορήγηση η όχι ανοσοθεραπείας.

Διάβασε ακόμη:

 

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.