Μάθετε τα πάντα για το υπερηχογράφημα μαστού

Μάθετε τα πάντα για το υπερηχογράφημα μαστού

Το υπερηχογράφημα μαστών είναι μία γρήγορη, φθηνή, ανώδυνη, απόλυτα ασφαλής εξέταση, η οποία προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την μορφολογία των μαστών καθώς επίσης και των μασχαλιαίων κοιλοτήτων.

Πώς γίνεται;

Το υπερηχογράφημα μπορεί να πραγματοποιηθεί οπουδήποτε, ακόμη και σε ένα μικρό ιατρείο. Το μηχάνημα των υπερήχων χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα που εκπέμπονται από μία μικρή κεφαλή η οποία στη συνέχεια καταγράφει τους ήχους που επιστρέφουν σαν αντανακλάσεις και μέσω υπολογιστή τις μετατρέπει σε εικόνα. Προκειμένου να έχουμε σωστή διάγνωση είναι απαραίτητη η εφαρμογή τεχνολογίας υψηλής ευκρίνειας, που χρησιμοποιεί κεφαλές που εκπέμπουν συχνότητες ήχου πάνω από 7Mhz.

Η εξεταζόμενη ξαπλώνει σε ύπτια θέση και ένα ειδικό ζελέ τοποθετείται στο δέρμα έτσι ώστε τα ηχητικά κύματα να μεταδίδονται ευκολότερα και χωρίς παράσιτα μέσω του δέρματος, και να φθάνουν εντός του μαστού . Γίνεται λεπτομερής σάρωση σε όλη την έκταση των μαστών καθώς και των μασχαλιαίων κοιλοτήτων

Η όλη εξέταση διαρκεί περίπου 10 – 15 λεπτά και τα αποτελέσματα δίδονται αμέσως.

Πότε πρέπει να γίνεται;

Το υπερηχογράφημα μαστών ,έχει απόλυτη ένδειξη σε περιπτώσεις γυναικών που ψηλαφούν κάποιο ογκίδιο στον μαστό τους , ή όταν η μαστογραφία έχει αναδείξει την παρουσίας κάποιας μάζας στον μαστό.

Σαν εξέταση προληπτικού ελέγχου, σε γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών γίνεται συμπληρωματικά όταν έχει προηγηθεί μαστογραφία η οποία απεικονίζει πυκνούς μαστούς. Στις περιπτώσεις αυτές η διαγνωστική αξία της μαστογραφίας είναι σχετικά μικρή αφού ο πυκνός μαστός μπορεί να κρύψει κάποια κακοήθεια. Με την διερεύνηση με υπερήχους, μπορούν να ανιχνευθούν επιπλέον καρκίνοι οι οποίοι διαφορετικά δεν θα ήταν ανιχνεύσιμοι στην μαστογραφία λόγω της αυξημένης πυκνότητας των μαστών.

Σε γυναίκες ηλικίας 20 –  40 ετών το υπερηχογράφημα αποτελεί την μοναδική εξέταση αφού σε αυτές τις ηλικίες οι μαστοί παρουσιάζουν σημαντικά αυξημένη πυκνότητα.. Από διάφορες επιστημονικές εταιρείες, προτείνεται ο έλεγχος με υπερηχογράφημα κάθε 2-3 χρόνια , στις ηλικίες αυτές   συμπληρωματικά με την αυτοεξέταση και την κλινική εξέταση από κλινικό ιατρό.

Ποια είναι τα οφέλη έναντι των κινδύνων;

Η υπερηχογραφική εξέταση έχει μόνον οφέλη:

  • Είναι μη επεμβατική (χωρίς βελόνες ή ενέσεις).
  • Είναι εξέταση ευρέως διαθέσιμη, εύκολη στη χρήση και πολύ φθηνότερη από άλλες μεθόδους απεικόνισης.
  • Είναι εξαιρετικά ασφαλής και δεν χρησιμοποιεί ιοντίζουσα ακτινοβολία.
  • Δίνει μια σαφή εικόνα των μαλακών ιστών που δεν εμφανίζονται καλά στις εικόνες ακτίνων Χ.
  • Παρέχει απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο, αποτελώντας  ένα άριστο εργαλείο για την καθοδήγηση ελάχιστα επεμβατικών διαδικασιών όπως βιοψίες με λεπτή βελόνα και αναρρόφηση υγρών.
  • Μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση βλαβών σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς.
  • Μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση και ταξινόμηση μίας βλάβης του μαστού που δεν μπορεί να ερμηνευτεί επαρκώς μόνο μέσω μαστογραφίας.
Χρειάζεται προετοιμασία;

Δεν χρειάζεται καμία απολύτως προετοιμασία για το υπερηχογράφημα μαστών . Ωστόσο θα πρέπει να προσκομίζονται όλες οι εξετάσεις  – ιδιαίτερα οι μαστογραφίες – που έχουν προηγουμένως γίνει.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.