fbpx
Καρκίνος στο συκώτι: Αίτια, συμπτώματα και εξέλιξη της νόσου

Καρκίνος στο συκώτι: Αίτια, συμπτώματα και εξέλιξη της νόσου

Ο καρκίνος στο συκώτι είναι ο δεύτερος πιο θανατηφόρος, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Ποια είναι τα συμπτώματα, πώς εξελίσσεται η νόσος από το πρώτο μέχρι το τελευταίο στάδιο και ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής;

Ανθρώπινο χέρι κρατάει διάφανοσυκώτι

Υπολογίζεται ότι ανά έτος κοστίζει 788.000 ζωές παγκοσμίως και η θνησιμότητά του είναι μεγαλύτερη στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες. Βασικός λόγος που ο καρκίνος στο συκώτι κατατάσσεται μεταξύ των πλέον θανατηφόρων καρκίνων είναι επειδή σπανίως εντοπίζεται σε αρχικό στάδιο, όταν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη ευκολία.

Η παρουσία καρκίνου στο συκώτι μπορεί να οφείλεται είτε σε μεταστατικό καρκίνο, δηλαδή σε καρκίνο που εμφανίστηκε σε κάποιο άλλο όργανο και μεταφέρθηκε στο συκώτι, είτε σε πρωτοπαθή καρκίνο ήπατος, δηλαδή σε καρκίνο που πρωτοεμφανίστηκε στο συκώτι.

Οι ηπατικές μεταστάσεις αντιμετωπίζονται σε κάποιες περιπτώσεις με τη χειρουργική εξαίρεση και συχνότερα με την ενδοφλέβια έγχυση χημειοθεραπείας, στοχευμένης θεραπείας ή ανοσοθεραπείας, ανάλογα με το όργανο από το οποίο προέρχονται.

Καρκίνος στο συκώτι: Αιτια

Η συχνότερη αιτία της κίρρωσης του ήπατος είναι ο αλκοολισμός. Οι ηπατίτιδες που προκαλούνται από ιούς, όπως οι ηπατίτιδες Β και C, μπορεί να οδηγήσουν σε ηπατική κίρρωση. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για την αύξηση του λίπους στο συκώτι είναι η υπερκατανάλωση τροφής και η καθιστική ζωή. Έχει διαπιστωθεί επίσης ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, κορεσμένα και λιπαρά αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης όγκων στο ήπαρ.

Καρκίνος στο συκώτι: Συμπτώματα

Η παρουσία του καρκίνου στο συκώτι κατά τα πρώτα στάδια μπορεί να μην προκαλέσει κανένα σύμπτωμα, καθώς το συκώτι είναι ένα αρκετά μεγάλο όργανο και μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί φυσιολογικά. Όταν ο καρκίνος φτάσει σε πιο προχωρημένο στάδιο, τότε τα συμπτώματα είναι φανερά:

  • Πυρετός
  • Κνησμός
  • Ωχρό δέρμα
  • Απώλεια όρεξης
  • Εύκολη κόπωση
  • Απώλεια βάρους
  • Ναυτία και τάση προς έμετο
  • Οξύς πόνος στην κοιλιακή χώρα

Καρκίνος στο συκώτι: Διάγνωση

Η διάγνωση του καρκίνου στο συκώτι πραγματοποιείται εύκολα ύστερα από κλινική εξέταση του γιατρού και αιματολογικές εξετάσεις. Επίσης, εξετάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση είναι το υπερηχογράφημα του ήπατος, η αξονική και η μαγνητική τομογραφία. Τόσο οι αιματολογικές όσο και οι απεικονιστικές εξετάσεις μπορούν να επιβεβαιώσουν την παρουσία ενός όγκου στο συκώτι, αλλά η τελική διάγνωση γίνεται πάντα και μόνο με βιοψία ήπατος. Συνήθως, ο καρκίνος στο συκώτι εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Καρκίνος στο συκώτι: Εξέλιξη

Η νόσος από το πρώτο μέχρι το τελευταίο στάδιο
  • Στο αρχικό στάδιο οποιασδήποτε ηπατικής νόσου το ήπαρ μπορεί να ερεθιστεί, να γίνει ευαίσθητο και να διογκωθεί σε μέγεθος. Η φλεγμονή δείχνει ότι το σώμα προσπαθεί να καταπολεμήσει μια λοίμωξη ή να θεραπεύσει έναν τραυματισμό. Εάν η φλεγμονή επιμένει, μπορεί να βλάψει μόνιμα το ήπαρ. Εάν αντιμετωπιστεί γρήγορα και επιτυχημένα η φλεγμονή, αυτή υποχωρεί.
  • Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το φλεγμονώδες ήπαρ θα αρχίσει να εμφανίζει σημάδια. Ουλώδης ιστός αρχίζει να αντικαθιστά τον υγιή ηπατικό ιστό. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ίνωση. Εάν η ηπατική νόσος διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί με επιτυχία σε αυτό το στάδιο, εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα το συκώτι να θεραπευτεί με την πάροδο του χρόνου.
  • Όταν η νόσος εξακολουθεί να επιμένει, τότε εξελίσσεται σε κίρρωση. Η κίρρωση του ήπατος έρχεται ως συνέπεια της χρόνιας ηπατικής νόσου. Στην κίρρωση, τα κύτταρα του ήπατος παθαίνουν βλάβες, καταστρέφονται και δεν μπορούν να αποκατασταθούν.
  • Η τελική φάση της ηπατικής νόσου περιλαμβάνει μια υποομάδα ασθενών με κίρρωση που εμφανίζουν σημάδια ηπατικής ανεπάρκειας, που είναι γενικά μη αναστρέψιμα, με ιατρική διαχείριση διαφορετική από τη μεταμόσχευση. Η βλάβη περιλαμβάνει ηπατική εγκεφαλοπάθεια, αιμορραγία, νεφρική ανεπάρκεια, ασκίτη, προβλήματα των πνευμόνων. Η μη αντιρροπούμενη ηπατική νόσος δίνει στους ασθενείς προτεραιότητα στη λίστα μεταμοσχεύσεων.

Καρκίνος στο συκώτι: Προσδόκιμο ζωής

Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζει κανείς πόσο καιρό θα ζήσει κάποιος με ή χωρίς καρκίνο. Μερικοί ασθενείς ανησυχούν σχετικά με το αν ο καρκίνος έχει επηρεάσει την υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής τους και πόσο καιρό θα ζήσουν μετά τη θεραπεία του καρκίνου. Δεν υπάρχει όμως κανένας τρόπος να γνωρίζουμε εκ των προτέρων πόσο αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία του καρκίνου, αφού ο καθένας ανταποκρίνεται σε αυτήν με διαφορετικό τρόπο.

Η γνώση για τα ποσοστά επιβίωσης μπορεί να μας δώσει μια γενική ιδέα σχετικά με το πόσο καιρό άλλοι ασθενείς με το ίδιο είδος καρκίνου έχουν ζήσει. Ακόμη, η εμπειρία του καθενός μπορεί να είναι πολύ διαφορετική. Τα ποσοστά επιβίωσης είναι μόνο εκτιμήσεις. Πολλοί επιζώντες τα διαψεύδουν. Οι εκτιμήσεις επιβίωσης είναι βασισμένες στις εμπειρίες των επιζώντων στις μελέτες που γίνονται κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της θεραπείας.

Οι αριθμοί υπολογιζόμενης διάρκειας ζωής είναι μόνο εκτιμήσεις. Δεν μπορούν να προβλέψουν πόσο καιρό πρόκειται να ζήσει κάποιος. Επιπροσθέτως, η λήψη αυτών των πληροφοριών μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.