fbpx

Η ηπατίτιδα Α είναι μια οξεία, συνήθως αυτοπεριοριζόμενη νόσος. Ο ιός της ηπατίτιδας Α έχει παγκόσμια κατανομή. Ετησίως εμφανίζονται περίπου 1,5 εκατ. νέες περιπτώσεις ηπατίτιδας Α σε όλο τον κόσμο.

Η νόσος έχει ενδημικό χαρακτήρα σε περιοχές του πλανήτη καθώς η μετάδοσή του ιού ευνοείται από κακές συνθήκες διαβίωσης.

Ο όρος ηπατίτιδα αναφέρεται στη φλεγμονή του ήπατος. Η ηπατίτιδα Α είναι μια μεταδοτική ασθένεια του ήπατος που προκύπτει από τη μόλυνση με τον ανθρώπινο ιό ηπατίτιδας Α (HAV). Αυτός ο ιός μεταδίδεται γενικά με κατάποση μολυσμένου νερού ή τροφής. Ως εκ τούτου, η κακή υγιεινή ευνοεί την εξάπλωση. Μπορεί να κυμαίνεται σε σοβαρότητα από μια ήπια ασθένεια που διαρκεί μερικές εβδομάδες έως μια σοβαρή ασθένεια που διαρκεί αρκετούς μήνες. Αν και η ηπατίτιδα Α είναι συνήθως ο ήπιος και λιγότερο σοβαρός από τους τρεις υπάρχοντες ιούς ηπατίτιδας, είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και μπορεί να είναι επικίνδυνος για άτομα με προϋπάρχοντα ηπατικά προβλήματα. Η ηπατίτιδα Α είναι παρούσα σε όλο τον κόσμο και παρατηρείται συνήθως στην Αφρική, την Κεντρική Αμερική, τη Νότια Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Αν και οποιοδήποτε άτομο μπορεί να προσβληθεί από την ηπατίτιδα Α, οι συνήθεις παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
 • Επαφή πρόσωπο με πρόσωπο (κακή υγιεινή, σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο, διαβίωση με άτομο με ηπατίτιδα Α)
 • Μολυσμένα τρόφιμα ή νερό (κακές συνθήκες υγιεινής)
 • Μολυσμένες βελόνες ή αίμα
 • Παράνομα ναρκωτικά
 • Διαταραχές του παράγοντα πήξης (αιμοφιλία)
 • Ταξίδια σε χώρες όπου η ηπατίτιδα Α είναι κοινή
Εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας 

Το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Α είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποφυγή της νόσου και την αποφυγή εμφάνισης περαιτέρω επιπλοκών. Γίνεται από αδρανοποιημένο ιό και χορηγείται ενδομυϊκά. Μόλις ένα άτομο έχει αναρρώσει από την ηπατίτιδα Α, αυτός ή αυτή έχει ανοσοποίηση έναντι σε επαναμόλυνση με ηπατίτιδα Α για όλη του τη ζωή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού παράγει αντισώματα κατά του ιού της ηπατίτιδας Α. Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που καταπολεμούν τον ιό και εμποδίζουν τη μόλυνση από την ηπατίτιδα Α.

Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται ;

Ομάδες που πρέπει να εμβολιάζονται για την ηπατίτιδα Α είναι κυρίως:

 • όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες με μεγάλη ενδημικότητα της νόσο
 • όλα τα ευαίσθητα άτομα που έρχονται σε επαφή με ασθενείς με οξεία ηπατίτιδα A
 • τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων για άτομα με ειδικές ανάγκες
 • χρήστες ενδοφλεβίων ουσιών, ομοφυλόφιλοι άνδρες, χρόνιοι ηπατοπαθείς
 • εργαζόμενοι σε εργαστήρια που χειρίζονται υλικά δυνητικά μολυσματικά

Πώς μεταδίδεται ο ιός της ηπατίτιδας Α;

Ο ιός της ηπατίτιδας Α μεταδίδεται με:

 • την κατανάλωση τροφής ή νερού που έχουν έρθει σε επαφή, κατά κάποιο τρόπο, με κόπρανα ατόμου που πάσχει από ηπατίτιδα Α. Αυτό εξηγεί τον όρο «κοπρανο-στοματική» οδός μετάδοσης της ηπατίτιδας Α και το γιατί η νόσος εμφανίζεται πιο συχνά σε περιοχές χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, με ανεπαρκές δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης και σε ομάδες ατόμων με πτωχή ατομική υγιεινή.
 • τη στενή επαφή με άτομο που έχει ηπατίτιδα Α ή με σεξουαλική (στοματο-πρωκτική) επαφή.
 • σπανίως με αίμα (χρησιμοποίηση συριγγών σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών) κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της νόσου που ο ιός βρίσκεται για λίγες μέρες στο αίμα των ασθενών.
Πώς εξελίσσεται η ηπατίτιδα A ;

Η ηπατίτιδα Α είναι καλοήθης νόσος, αυτοπεριοριζόμενη σε μερικές εβδομάδες και ποτέ δεν οδηγεί σε χρόνια ηπατίτιδα. H νόσος εκδηλώνεται σε 15-50 ημέρες μετά την επαφή του ατόμου με τον ιό της ηπατίτιδας Α (περίοδος επώασης). Η μεταδοτικότητα ελαττώνεται σημαντικά με την εκδήλωση του ικτέρου, αφού δεν αποβάλλεται πλέον ο ιός στα κόπρανα. Στα παιδιά, ιδίως σε αυτά κάτω των 6 ετών, η νόσος περνά συνήθως υποκλινικά, χωρίς συμπτώματα, εν αντιθέσει με τους ενήλικες που εμφανίζουν νόσο (ίκτερο) σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό(70%).

Υπάρχει ειδική θεραπεία ;

Ενώ τα συμπτώματα του ασθενούς μπορούν να βελτιωθούν σε κάποιο βαθμό με ξεκούραση και σωστή διατροφή, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον συγκεκριμένο ιό. Eισαγωγή στο νοσοκομείο απαιτείται μόνον εάν υπάρχουν σοβαρά συμπτώματα (επίμονοι έμετοι, επιπλοκές) ή υποψία κεραυνοβόλου ηπατίτιδας.

Τι μπορώ να κάνω για να προστατευτώ από τον ιό της ηπατίτιδας Α;

Ο ακρογωνιαίος λίθος στην πρόληψη της ηπατίτιδας Α είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής και μπορείτε να προστατευθείτε εάν:

 • πλένετε τα χέρια σας πριν την ετοιμασία και κατανάλωση τροφής, και μετά από κάθε χρήση τουαλέτας, αλλαγή πάνας σε παιδιά ή χρήσης προφυλακτικού,
 • εάν βρεθείτε σε χώρες με αυξημένη ενδημικότητα, πίνετε εμφιαλωμένο νερό, μη χρησιμοποιείτε παγάκια και μην πλένετε φρούτα και λαχανικά με νερό βρύσης,
 • αποφύγετε να μοιράζεστε τρόφιμα, ποτά και τσιγάρα με άλλους,
 • σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, όπου το δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης μπορεί να έχει υποστεί ζημιές, συμβουλευτείτε τις τοπικές αρχές για την καταλληλότητα του πόσιμου νερού,
 • ο ιός της ηπατίτιδας Α αδρανοποιείται στιγμιαία με το βρασμό του νερού και των τροφών, με παστερίωση και με τη χρήση οικιακής χλωρίνης (για επιφάνειες).

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.