fbpx
Η αλήθεια για τη φρουκτόζη: Μπορεί να τροφοδοτεί τον καρκίνο;

Η αλήθεια για τη φρουκτόζη: Μπορεί να τροφοδοτεί τον καρκίνο;

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ήπαρ επεξεργάζεται τη φρουκτόζη, παράγοντας θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Η κατανάλωση φρουκτόζης έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 50 χρόνια, κυρίως λόγω της ευρείας χρήσης του σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, το οποίο χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό σε ποτά και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η φρουκτόζη προάγει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων σε ζωικά μοντέλα με μελάνωμα, καθώς και σε καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας.

Ωστόσο, η φρουκτόζη δεν τροφοδοτεί άμεσα τους όγκους, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το ήπαρ μετατρέπει τη φρουκτόζη σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούν τα καρκινικά κύτταρα. Αυτό το εύρημα θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους για την ανάπτυξη θεραπειών κατά πολλών τύπων καρκίνου.

«Η ιδέα ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον καρκίνο με τη σωστή διατροφή είναι ενδιαφέρουσα», λέει ο Γκάρι Πάτι, καθηγητής χημείας, γενετικής και ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ.

«Όταν σκεφτόμαστε τους όγκους, τείνουμε να εστιάζουμε στα διατροφικά συστατικά που καταναλώνουν άμεσα. Βάζεις κάτι στο σώμα σου και νομίζεις ότι το καταλαμβάνει ο όγκος», εξηγεί. «Αλλά ο ανθρώπινος οργανισμός είναι πολύπλοκος. Αυτό που βάζετε στο σώμα σας μπορεί να καταναλωθεί από υγιείς ιστούς και στη συνέχεια να μετατραπεί σε κάτι άλλο που χρησιμοποιούν οι όγκοι» προσθέτει.

«Η αρχική μας υπόθεση ήταν ότι τα καρκινικά κύτταρα μεταβολίζουν τη φρουκτόζη όπως τη γλυκόζη, χρησιμοποιώντας τα άτομά της για να δημιουργήσουν νέα κυτταρικά συστατικά, όπως το DNA. Ωστόσο, μείναμε έκπληκτοι όταν διαπιστώσαμε ότι η φρουκτόζη μεταβολιζόταν ελάχιστα στους τύπους όγκων που δοκιμάσαμε», λέει ο Ρόναλντ Φόουλ-Γκράιντερ, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο εργαστήριο του Πάτι.

«Διαπιστώσαμε ότι το συκώτι μετατρέπει τη φρουκτόζη σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι όγκοι», προσθέτει.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της μεταβολωμικής (metabolomics) – η οποία εντοπίζει μικρά μόρια που κινούνται στα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος – και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης φρουκτόζης ενισχύουν την ανάπτυξη του όγκου, αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα λιπιδίων στο αίμα. Τα λιπίδια είναι δομικά στοιχεία της κυτταρικής μεμβράνης και τα καρκινικά κύτταρα τα χρειάζονται για την ανάπτυξή τους.

«Εξετάσαμε πολλούς διαφορετικούς καρκίνους σε διάφορους ιστούς του σώματος και όλοι ακολούθησαν τον ίδιο μηχανισμό», λέει ο Πάτι.

Οι ερευνητές έδωσαν στα ζωικά μοντέλα που έφεραν όγκους τροφή πλούσια σε φρουκτόζη και παρατήρησαν πόσο γρήγορα μεγάλωναν οι όγκοι τους. Διαπίστωσαν ότι η προσθήκη φρουκτόζης προώθησε την ανάπτυξη του όγκου χωρίς να επιφέρει αλλαγές στο σωματικό βάρος, στη γλυκόζη νηστείας ή στα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας.

«Με έκπληξη παρατηρήσαμε ότι η επίδραση ήταν δραματική. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ρυθμός ανάπτυξης των όγκων επιταχύνθηκε κατά δύο φορές ή και περισσότερο», λέει ο Πάτι. «Η υψηλή κατανάλωση φρουκτόζης είχε σαφώς αρνητική επίδραση στην εξέλιξη των όγκων», προσθέτει.

Οι ερευνητές συστήνουν στους ανθρώπους που έχουν ήδη διαγνωστεί με κάποιον τύπο καρκίνου να αποφεύγουν τρόφιμα που περιέχουν φρουκτόζη.

Επίσης, πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη φαρμάκων που θα εμποδίζουν τη φρουκτόζη να προάγει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.

«Πιθανώς μπορούμε να στοχεύσουμε τον μεταβολισμό των υγιών κυττάρων για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Αυτό λειτούργησε σε ποντίκια στη μελέτη μας, αλλά θα θέλαμε να αξιοποιήσουμε τις παρατηρήσεις μας για να βελτιώσουμε τη ζωή των ασθενών» καταλήγουν οι ερευνητές.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.