fbpx
γυναίκα με εποχικές αλλεργίες και πόνο στα δόντια χρησιμοποιεί σπρέι

Οι εποχικές αλλεργίες «τιμωρούν» και τα δόντια

Καταρροή, βήχας, φαγούρα, υδαρή μάτια είναι μόλις λίγα από τα συμπτώματα που προκαλούν τα αλλεργιογόνα,τα οποία συνοδεύουν την άνοιξη και το φθινόπωρο και ταλαιπωρούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Οι αντιδράσεις στις εποχικές αλλεργίες επηρεάζουν έντονα τον ανθρώπινο οργανισμό και πολλές φορές δεν αφήνουν… ατιμώρητα ούτε τα δόντια.

Γράφει η Αλέξια Σταμάτη, χειρουργός – οδοντίατρος, DDS

Η οδοντιατρική έχει κατά καιρούς συνδεθεί με αλλεργίες που μπορεί να έρθουν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της θεραπείας, όπως δυσανεξία σε οδοντιατρικά υλικά, αντιβιοτικά και φάρμακα, ωστόσο δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να συσχετίσει τα δόντια και τη στοματική υγεία με τις εποχικές αλλεργίες. Κι όμως, μπορεί να υπάρξει συσχέτιση.

Eποχικές αλλεργίες και πόνος στα δόντια

Αλέξια Σταμάτη
Αλέξια Σταμάτη, χειρουργός – οδοντίατρος, DDS

Το ανοσοποιητικό σύστημα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη γύρη και τη σκόνη καθώς και όλα τα σωματίδια που εισέρχονται στον οργανισμό και τον καθιστούν ευαίσθητο, αυξάνει την παραγωγή βλέννας, η οποία συσσωρεύεται στους κόλπους του κρανίου. Οι γναθιαίοι κόλποι, ή αλλιώς ιγμόρεια άντρα, που έχουν ως ρόλο να φιλτράρουν και να ζεσταίνουν τον αέρα που εισπνέουμε, δεν βρίσκονται απλώς στην άνω γνάθο, αλλά και πολύ κοντά στις ρίζες των άνω γομφίων. Με αυτόν τον τρόπο η πίεση από την περίσσεια της βλέννας μπορεί να προκαλέσει ακόμη εντονότερη πίεση σε όλη την περιοχή του προσώπου και της κεφαλής, μεταφέροντας την αίσθηση αυτή στα δόντια της άνω γνάθου, που περιγράφεται ως έντονος, διάχυτος πόνος. Συχνά μάλιστα η διαφορική διάγνωση είναι δύσκολη και δεν μπορεί να εντοπιστεί η αιτία του πόνου. Για να γίνει αντιληπτό αν τα συμπτώματα προέρχονται από αλλεργική αντίδραση, ο ασθενής καλείται να κουνήσει το κεφάλι του αριστερά – δεξιά, πάνω – κάτω. Εάν η πίεση και ο πόνος μεταβάλλονται, τότε είναι απόρροια αλλεργίας και όχι οδοντικής λοίμωξης. Σαφώς απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση και ακτινογραφική απεικόνιση των αντίστοιχων δοντιών.

Εποχικές αλλεργίες και ξηροστομία

Οι ασθενείς που υποφέρουν από εποχικές αλλεργίες συνήθως υποφέρουν και από ξηροστομία τις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Η μειωμένη εκροή σάλιου μπορεί να προκληθεί ως παρενέργεια των αντιισταμινικών φαρμάκων αλλά και λόγω στοματικής αναπνοής, καθώς ένα κοινό σύμπτωμα των αλλεργιών είναι η βουλωμένη μύτη. Με αυτόν τον τρόπο το στοματικό περιβάλλον καθίσταται ευάλωτο και τα βακτήρια σε συνδυασμό με το πιο όξινο pH, που δεν μπορεί να αντισταθμίσει το σάλιο, οδηγούν σε εύκολο τερηδονισμό των δοντιών. Σε αρκετές περιπτώσεις οι μικροοργανισμοί του στόματος που δρουν ανενόχλητοι προκαλούν και κακοσμία.

γυναίκα με εποχικές αλλεργίες δόντια και πόσος στον λαιμό

Εποχικές αλλεργίες – Πονόλαιμος και ευαισθησία

Ο πόνος και η ξηρότητα του λαιμού, που συχνά χαρακτηρίζουν τις αλλεργίες, μπορεί να προκαλέσουν γενικότερο πόνο και ευαισθησία σε κάποια δόντια. Το ίδιο ισχύει και για τους διογκωμένους λεμφαδένες, για τους οποίους εσφαλμένα ενοχοποιούνται οι φρονιμίτες. Η δυσάρεστη αυτή κατάσταση συχνά συνοδεύεται από αδυναμία κατάποσης αλλά και δυσκολία βουρτσίσματος των δοντιών. Ο συνδυασμός αυξημένων μικροβίων και ελλιπούς απομάκρυνσης μικροβιακής πλάκας μπορεί να προκαλέσει κοιλότητες (τερηδόνα) αλλά και ουλίτιδα.

Εποχικές αλλεργίες – Αντιμετώπιση

Ακόμη και αν δεν μπορούν να αποφευχθούν οι αλλεργίες, υπάρχουν τρόποι να μειώσουμε τα συμπτώματα και να καταπραΰνουμε τον πόνο και την ενόχληση στα δόντια και γενικότερα.

  1. Ενυδάτωση: Η κατανάλωση νερού είναι σημαντική για τη μείωση της υπερβολικής βλέννας αλλά και την αποφυγή της έντονης ξηροστομίας.
  2. Σωστή στοματική υγιεινή: Τα συμπτώματα της αλλεργίας δεν θα πρέπει να οδηγούν σε χαλάρωση της καθημερινής στοματικής φροντίδας του ασθενούς. Το βούρτσισμα και το νήμα μπορούν να προστατεύσουν τα δόντια και τα ούλα από τις επιπτώσεις της ξηροστομίας.
  3. Αλλαγή στα φίλτρα εξαερισμού: Η αλλαγή των φίλτρων αέρα του σπιτιού μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή γύρης, μούχλας και άλλων μικροαλλεργιογόνων.
  4. Φάρμακα: Τα αντιισταμινικά, τα ρινικά σπρέι και τα αποσυμφορητικά βοηθούν στον έλεγχο των συμπτωμάτων της αλλεργίας και περιορίζουν την πιθανότητα πονόδοντου από τη συσσώρευση βλέννας.γυναίκα με εποχικές αλλεργίες δόντια πλύση με στοματικό διάλυμα
  5. Στοματικό διάλυμα με αλατόνερο: Οι γαργάρες με αλατόνερο φαίνεται να βοηθούν στη διάσπαση της βλέννας και στον περιορισμό των επιβλαβών βακτηριδίων του στόματος.
  6. Επίσκεψη στον οδοντίατρο: Ο οδοντίατρος μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση του πονόδοντου και να συμπεράνει αν οφείλεται σε αλλεργία ή σε άλλη αιτιολογία, ώστε να αντιμετωπιστεί καταλλήλως.

Οι εποχικές αλλεργίες αποτελούν ένα μόνιμο, συχνό πρόβλημα για μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων. Εάν, εκτός από τα συνήθη συμπτώματα που εμφανίζουν, προκαλέσουν αντιδράσεις στα δόντια και το στοματικό περιβάλλον, σίγουρα η βαρύτητα της επίδρασής τους στον οργανισμό αυξάνεται και θα πρέπει σε καθε περίπτωση ο ασθενής να είναι υποψιασμένος ώστε να αντιμετωπίσει την κατάσταση αποτελεσματικά. Είναι σημαντικό να γίνεται ορθή διάγνωση από τον αρμόδιο γιατρό, ώστε να καταπραΰνονται ο πόνος και η ενόχληση το ταχύτερο δυνατό και ο ασθενής, γνωρίζοντας καλύτερα την αλλεργική του τάση, να αποφεύγει μέρη και συνθήκες που θα μπορούσαν να την αναζωπυρώσουν.

Διαβάστε περισσότερα :