fbpx
Γιατί η γλυκιά μυρωδιά ενός ατόμου είναι η δυσάρεστη του άλλου

Γιατί η γλυκιά μυρωδιά ενός ατόμου είναι η δυσάρεστη του άλλου

 Όταν αισθανθείτε μια μυρωδιά σημαίνει ότι εκτίθεστε σε κάτι στον αέρα που πυροδότησε την αίσθηση της όσφρησης σας. Μια οσμή μπορεί να οφείλεται σε ένα μία χημική ένωση ή σε ένα αντίστοιχο μείγμα. Οι χημικές ουσίες ποικίλλουν στην ικανότητά τους να παράγουν οσμές και οι άνθρωποι ποικίλλουν στην ικανότητά τους να τις μυρίζουν.

Πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη μυρωδιά

Η ικανότητα των ανθρώπων να μυρίζουν μια συγκεκριμένη μυρωδιά ποικίλλει. Σε γενικές γραμμές, μερικοί άνθρωποι θα παρατηρήσουν την μυρωδιά, ενώ κάποιοι άλλοι δεν θα την αισθανθούν. Παραδείγματα παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν την αίσθηση της όσφρησης ενός ατόμου περιλαμβάνουν την ηλικία, το φύλο και το εάν καπνίζει ή όχι.

Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να αντιδράσουν στις μυρωδιές με διαφορετικούς τρόπους. Μια μυρωδιά που ένα άτομο πιστεύει ότι είναι ευχάριστη μπορεί να είναι δυσάρεστη για κάποιον άλλο. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι περπατούν σε ένα φούρνο και απολαμβάνουν την μυρωδιά από φρέσκα ψημένα αρτοσκευάσματα. Ωστόσο, άλλοι που ζουν κοντά στο φούρνο μπορεί να μην απολαμβάνουν αυτές τις έντονες μυρωδιές κάθε μέρα. Επίσης, τα άτομα που εκτίθενται στην ίδια μυρωδιά για μεγάλο χρονικό διάστημα ενδέχεται να μην την παρατηρούν πλέον , ακόμη και αν είναι δυσάρεστη.

Η  ικανότητα ενός ανθρώπου να επεξεργάζεται τη μυρωδιά διαφέρει από άλλα θηλαστικά, όπως τα σκυλιά ή τα τρωκτικά, τα οποία έχουν μεγάλα τμήματα του εγκεφάλου τους αφιερωμένα στην ανίχνευση της οσμής. Πολλά μέρη του ανθρώπινου εγκεφάλου έχουν επιλέξει να ρυθμίζουν άλλα πράγματα, για παράδειγμα, τα συναισθήματα. Έτσι, έχουμε οσφρητικές αναμνήσεις -που είναι συνήθως οι πρώτες αναμνήσεις που σχηματίζουμε- καθώς συγκεκριμένες μυρωδιές μπορεί να σας θυμίζουν την παιδική σας ηλικία”, αναφέρει στην έρευνα του ο  Δρ James Hayes, ερευνητής του University of New South Wales, Engineering.

Φύλο και πολιτισμός

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας αποκτούμε το συναισθηματικό νόημα των οσμών μέσω της εμπειρίας, αλλά η πρώτη εμπειρία είναι καθοριστική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η παιδική ηλικία -ένας χρόνος γεμάτος με τις πρώτες εμπειρίες- είναι ένας χώρος εκπαίδευσης για τη μάθηση των οσμών. Οι πρώτοι συσχετισμοί που γίνονται με μια οσμή είναι δύσκολο να αναιρεθούν.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ευκολότερο να δεχτούν ότι δεν υπάρχει καθολικά ελκυστική μυρωδιά από ότι δεν υπάρχουν καθολικά απωθητικές οσμές. Ωστόσο, συναρπαστικά διαπολιτισμικά στοιχεία διαμορφώνουν αυτήν την έννοια.

Παράγοντες που επηρεάζουν

Στην έρευνα αναφέρεται ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην ικανότητά να ανιχνεύουμε οσμές, συμπεριλαμβανομένου του φύλου και του πολιτιστικού υποβάθρου.

«Η αίσθηση της μυρωδιάς των ανθρώπων μειώνεται καθώς μεγαλώνουν, αλλά φαίνεται να συμβαίνει γρηγορότερα για τους άνδρες», είπε. ” Οι γυναίκες, γενικά, έχουν καλύτερη ικανότητα να ανιχνεύουν οσμές – είναι σε θέση να μυρίζουν περισσότερες μυρωδιές από τους άνδρες και επίσης να αντιλαμβάνονται αυτές τις οσμές πιο έντονα. Γενικά, η ικανότητα των ανθρώπων να αντιλαμβάνονται τη μυρωδιά αρχίζει να ολισθαίνει περίπου στην ηλικία των 60 ετών. ”

Μια μεγάλη μελέτη που παρουσίασε μια σειρά οσμών σε διαφορετικούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, έδειξε ότι οι πολιτισμοί που είχαν μικρή εμπειρία με συγκεκριμένες οσμές, ήταν λιγότερο πιθανό να είναι σε θέση να τις εντοπίσουν. Για παράδειγμα, στην Ιαπωνία δυσκολεύτηκαν να εντοπίσουν την οσμή της γλυκόριζα , και όλες τις μυρωδιές του γλυκάνισου.

 Ανθρώπινο ένστικτο

Η όσφρηση μπορεί να κατευθύνει τις επιλογές μας, αλλά αφού μάθουμε πως σχετίζεται με αυτές. Είναι εξελικτικό πλεονέκτημα για το οσφρητικό σύστημα να μην είναι ενσύρματο να αρέσει ή να μην αντιπαθεί συγκεκριμένες μυρωδιές, αλλά μάλλον να είναι έτοιμο να μάθει και να θυμάται τι είναι καλό και τι είναι κακό με βάση τις εμπειρίες που έχει μαζί τους.

Οι άνθρωποι έχουν λοιπόν μια εξελικτική κατανόηση του κατά πόσον συγκεκριμένες μυρωδιές αντιπροσωπεύουν μια ασφαλή ή δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση.

“Υπάρχουν μερικά πράγματα στη φύση που είναι πολύ καλοί δείκτες για να αποφεύγουμε τον κίνδυνο. Για παράδειγμα η αμμωνία έχει μια πολύ ξεχωριστή μυρωδιά και όταν είναι σε αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις, μπορεί να είναι θανατηφόρα – έτσι, μάθαμε να μένουμε μακριά από τέτοιες πηγές οσμής γιατί μακροπρόθεσμα αυτό θα μας σώσει. Από την άλλη πλευρά, ευχάριστες οσμές όπως τα λουλούδια υποδηλώνουν φρεσκάδα.Οι άνθρωποι δίνουν λουλούδια ο ένας στον άλλον, κάτι που σχετίζεται με το συναισθηματικό μέρος του εγκεφάλου μας με θετικό τρόπο” δήλωσε ο Δρ Hayes.

Παρ ‘όλα αυτά, ο Δρ Hayes είπε ότι υπήρχαν ορισμένα αέρια και χημικές ουσίες που μυρίζουν ευχάριστα ή δεν είχουν άρωμα, τα οποία θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν μια θανατηφόρα πηγή οσμής για τον άνθρωπο: για παράδειγμα, το μονοξείδιο του άνθρακα.

“Άρα, η ενστικτώδης κατανόηση των ανθρώπων σχετικά με το ποιες οσμές είναι ασφαλείς ή όχι είναι ανακριβής. Στην ικανότητα μας ωστόσο να ανιχνεύουμε τις οσμές όπως το θείο, είμαστε πολύ καλοί”, είπε.

μυρωδιάΓιατί οι άνθρωποι μυρίζουν

Έχοντας εξηγήσει τους παράγοντες πίσω από την ικανότητα του ανθρώπου να ανιχνεύει την οσμή, ο Δρ Hayes στράφηκε στο ερώτημα γιατί οι άνθρωποι έχουν μυρωδιά σώματος .

Η υγιεινή, η διατροφή και το περιβάλλον ήταν σημαντικοί παράγοντες, εξαιρουμένων των ιατρικών παθήσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσάρεστη μυρωδιά του σώματος, όπως η ηπατική νόσος, ο διαβήτης ή τα νεφρικά προβλήματα.

«Το ανθρώπινο σώμα παράγει πολλά διαφορετικά έλαια από διάφορους αδένες, όπως τα σμηγματοειδή έλαια και άλλα που κάνουν το δέρμα λείο ή λιπαρό. Αυτά τα έλαια είναι άοσμα, αλλά τα βακτήρια που έχουμε στο σώμα μας τα επεξεργάζονται. Από εκεί προέρχεται η μυρωδιά του σώματος. Το περιβάλλον παίζει επίσης ρόλο. Για παράδειγμα, εάν είστε έξω στο δάσος, μπορεί να μυρίζετε “φύση” ή αν βρίσκεστε σε βιομηχανική περιοχή, πιθανά να μυρίζετε καπνό. ”

Μυρωδιά σώματος και αποσμητικό

Η κάλυψη της μυρωδιάς του σώματος με αρωματικά προϊόντα προσωπικής φροντίδας , όπως άρωμα ή αποσμητικό, δεν θα έχει απαραίτητα το επιθυμητό αποτέλεσμα να σας κάνει να μυρίζετε καλύτερα.

“Το αποσμητικό θα μπορούσε να είναι κατασκευασμένο από πολλαπλές χημικές ουσίες και ανιχνεύεται ως ένα ιδιαίτερο άρωμα. Ο εγκέφαλός , ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ικανός να βάλει το άρωμα του αποσμητικού στη μία πλευρά και επίσης να παρατηρήσει την μυρωδιά του σώματος ταυτόχρονα. Στο σχολείο μετά το άθλημα, όλοι βάζουν σπρέι σώματος και να κρύψουν τη μυρωδιά του σώματός τους, αλλά δεν λειτουργεί έτσι. ”

Βακτήρια

Τα αποσμητικά δεν εμποδίζουν πραγματικά τον ιδρώτα. Στοχεύουν στα βακτήρια που αντιδρούν με τον ιδρώτα ώστε να καλύψουν την κακοσμία της μυρωδιάς του σώματος.

Τα αντιιδρωτικά, από την άλλη πλευρά, βασίζονται σε αλουμίνιο. Σχηματίζουν μια ουσία που μοιάζει με γέλη που εμποδίζει τους αγωγούς του ιδρώτα, εμποδίζοντας ή μειώνοντας την ποσότητα του ιδρώτα που παράγει το σώμα σας.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Archives of Dermatological Research διαπίστωσε ότι τα αντιιδρωτικά μπορούν να αυξήσουν το επίπεδο των βακτηρίων που προκαλούν οσμές στη μασχάλη, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κακοσμία.

Αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες

Στην συγκεκριμένη μελέτη, τα άτομα συμφώνησαν να σταματήσουν να φορούν αποσμητικό ή αντιιδρωτικό για ένα μήνα. Οι ερευνητές εξέτασαν την ποικιλομορφία και την ποσότητα των βακτηρίων μασχάλης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επανάληψή τους χρησιμοποιώντας αποσμητικό.

Η αλλαγή των καθημερινών συνηθειών υγιεινής άλλαξε τα βακτήρια της μασχάλης των ατόμων. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η μακροχρόνια χρήση αντιιδρωτικών “μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολή της μυρωδιάς της μασχάλης.”

Ένα άλλο πρόβλημα με τα αρωματικά προϊόντα είναι ότι οι άνθρωποι αποδίδουν ορισμένα αρώματα σε αρνητικές καταστάσεις.

“Θα μπορούσατε να έχετε τακτικές συναντήσεις με κάποιον που έχει κακή μυρωδιά σώματος και χρησιμοποιεί πάντα ένα συγκεκριμένο αποσμητικό. Το συγκεκριμένο άρωμα, συσχετίζεται με μια κακή εμπειρία, γιατί συμβαίνει να μυρίζετε επίσης τη μυρωδιά του σώματος αυτού του ατόμου συνεχώς”, είπε ο Δρ Hayes.

Συμβουλές

Τα αποσμητικά μπορεί να βοηθήσουν στην ήπια μυρωδιά του σώματος, αλλά το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι:

  • η καλή καθημερινή διατροφή,  αποφεύγοντας έντονα αρωματισμένα τρόφιμα
  • βαμβακερά ρούχα, τα οποία βοηθούν στην προώθηση των σωστών βακτηρίων
  • τακτική ρουτίνα καθημερινής υγιεινής σώματος

Πηγές: dana.org  medicalxpress.com

 

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.