Ο όρος «αστρικό ταξίδι» αναφέρεται στο γεγονός ότι η ψυχή απαλλάσσεται προσωρινά από το σώμα και «ταξιδεύει» ως ενέργεια. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι έχουν βιώσει τέτοια εμπειρία. Πώς εξετάζει αυτό το φαινόμενο η επιστήμη και ποια είναι τα ευρήματά της;

Οι περισσότεροι περιγράφουν τις εμπειρίες αυτές σαν να «βγαίνουν» από το σώμα τους και να παρακολουθούν τους εαυτούς τους έξω από αυτό. Πρόκειται για μια διαδικασία που μας επιτρέπει να αλληλεπιδρούμε με τον έξω κόσμο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε φορά που το σώμα φτάνει σε κατάσταση REM (πολύ βαθύς ύπνος), η «ψυχή» απελευθερώνεται και ταξιδεύει. Αυτό συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους, όμως δεν είναι όλοι ικανοί να διατηρούν μνήμες. Κάποιοι το θυμούνται σαν θολό όνειρο, ενώ άλλοι δεν το θυμούνται καθόλου.

Ιστορικά

Οι αναφορές εμπειριών εκτός σώματος ποικίλλουν και τα «αστρικά ταξίδια» έχουν γοητεύσει την ανθρωπότητα εδώ και αιώνες, μπαίνοντας στη λαογραφία, την πνευματική πίστη και τη μυθολογία. Τον 19ο αιώνα, για παράδειγμα, οι εξωσωματικές εμπειρίες έγιναν ένα δημοφιλές θέμα του ρομαντικού λογοτεχνικού κινήματος και αναπάντεχα συζητήθηκαν από πρώιμους ψυχικούς ερευνητές.

Το 10% του πληθυσμού έχει πραγματοποιήσει «αστρικό ταξίδι»

Οι εξωσωματικές εμπειρίες τεκμηριώνονται σε δύο κατηγορίες: τις αυθόρμητες και τις επαγόμενες. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν ο ύπνος, η φυσική κατάσταση και οι μεταθανάτιες εμπειρίες.

  • Ύπνος: «Αστρικά ταξίδια» αναφέρονται συχνά στο στάδιο μεταξύ ύπνου και ξύπνου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πιο πιθανό είναι να συμβούν όταν ο ύπνος δεν είναι ιδιαίτερα βαθύς ‒ για παράδειγμα, λόγω θορύβου ή έντονου στρες.
  • Φυσική κατάσταση: «Αστρικά ταξίδια» αισθάνονται να βιώνουν και όσοι αγαπούν πολύ τη σωματική δραστηριότητα και άσκηση και φτάνουν στο σημείο της υπεράθλησης.
  • Μεταθανάτιες εμπειρίες: Τέλος, άνθρωποι που έχουν βρεθεί πολύ κοντά στον θάνατο έχουν διηγηθεί τέτοια οράματα.

Από επιστημονική άποψη, στην επαγόμενη κατηγορία περιλαμβάνονται τα φάρμακα και οι ισχυρές δυνάμεις G.

  • Φάρμακα: Τα παραισθησιογόνα φάρμακα, όπως DMT, MDA, LSD και η κεταμίνη, μπορούν να προκαλέσουν τέτοιες επαγόμενες καταστάσεις.
  • Δυνάμεις G: Οι πιλότοι και οι αστροναύτες περιστασιακά βιώνουν «αστρικά ταξίδια». Για παράδειγμα, όταν συναντώνται ακραίες δυνάμεις g, το αίμα μπορεί να αποστραγγιστεί εν μέρει από ορισμένα μέρη του εγκεφάλου.

Καναδική έρευνα

Μια ομάδα ερευνητών από τον Καναδά εντόπισε μια γυναίκα που ισχυρίζεται ότι μπορεί να βιώσει «αστρικό ταξίδι» όποτε αυτή το θελήσει. Έτσι αποφάσισαν να μελετήσουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλό της.

Οι Andra M. Smith και Claude Messierwere από το Πανεπιστήμιο της Οτάβας διαπίστωσαν κάτι πάρα πολύ περίεργο.

Τα ευρήματα

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Frontiers of Human Neuroscience»

«Μπορούσε να δει τον εαυτό της να περιστρέφεται στον αέρα, πάνω από το σώμα της, το οποίο ήταν ξαπλωμένο σε οριζόντιο επίπεδο. Ανέφερε ότι κάποιες φορές είδε τον εαυτό της να κινείται από πάνω, όμως είχε επίγνωση ότι το σώμα της ήταν ακίνητο. Η συμμετέχουσα δεν ανέφερε συγκεκριμένα συναισθήματα που συνδέονταν με την εμπειρία».

Γυναίκα σε κατάσταση REM βγαίνει από το σώμα της

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι κάτι περίεργο συνέβη στον εγκέφαλό της. Οι μαγνητικές τομογραφίες αποκάλυψαν ότι σημειώθηκε μια «απενεργοποίηση του οπτικού φλοιού, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκε η αριστερή πλευρά αρκετών περιοχών που συνδέονται με τις κιναισθητικές εικόνες, που περιλαμβάνουν τις ψυχικές εικόνες σωματικής κίνησης». Πρόκειται για το τμήμα του εγκεφάλου που επιτρέπει στους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους και τους κάνει να αντιλαμβάνονται πού βρίσκεται το σώμα τους σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο που έχουν γύρω τους.

Πρώτη φορά στα χρονικά που μια τέτοιου είδους εμπειρία αναλύεται και τεκμηριώνεται επιστημονικά.

Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι οι εξωσωματικές εμπειρίες μπορούν να προκληθούν, μεταξύ άλλων, από «εγκεφαλικά τραύματα, αισθητηριακή στέρηση, επιθανάτιες εμπειρίες, ψυχεδελικά φάρμακα, αφυδάτωση, ύπνο και ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου καθώς επίσης και να προκληθούν σκόπιμα από κάποιους». Ωστόσο, η συγκεκριμένη περίπτωση αυτής της γυναίκας είναι το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό ανθρώπου που «μπαίνει σκόπιμα σε αυτή την κατάσταση».

Πώς συνδέεται η νευρολογία;

Η απάντηση είναι ότι συνδέεται, υπό την έννοια ότι η γυναίκα αυτή βίωσε όντως κάτι. Οι μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου της έδειξαν ότι έζησε αυτό που η ίδια ισχυρίζεται.

Τα στάδια που η ψυχή βγαίνει από το σώμαΒέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η «ψυχή» της «βγήκε έξω από το σώμα της». Αυτό δεν είναι ένα «αστρικό ταξίδι» όπως το περιγράφουν οι μυστικιστές. Δεν υπάρχει καμία παραφυσική δραστηριότητα κανενός είδους. Γεγονός είναι ότι, παρότι δεν έχουν γίνει πολλά πειράματα και μελέτες γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτού του είδους οι εξωσωματικές εμπειρίες είναι ένα είδος ψευδαισθήσεων που προκαλούνται από κάποιον νευρολογικό μηχανισμό.

Οι ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης υποψιάζονται ότι αυτός ο νευρολογικός μηχανισμός μπορεί να υπάρχει και σε άλλους ανθρώπους και πως ορισμένοι εκπαιδεύουν τον εαυτό τους έτσι ώστε να τον ενεργοποιούν κατά βούληση.

Η γυναίκα τούς είπε ότι παρατήρησε πρώτη φορά την ικανότητά της αυτή όταν ήταν μικρό παιδί, την ώρα που έπεφτε για ύπνο. Ίσως οι εξωσωματικές εμπειρίες να καταλήξουν να είναι κάτι σαν τη συναισθησία, ένα νευρολογικό φαινόμενο που οι ερευνητές αγνοούσαν κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.

Άλλες ιατρικές παθήσεις

Οι ειδικοί έχουν συνδέσει αρκετές παθήσεις ιατρικής και ψυχικής υγείας με την αίσθηση της εξωσωματικής εμπειρίας, όπως είναι:

Επίσκεψη σε γιατρό

Το να έχετε κάποιο τέτοιο βίωμα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό. Αν δεν έχετε άλλα συμπτώματα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ωστόσο, αν αισθάνεστε άβολα για το τι συνέβη, μπορείτε να επισκεφθείτε ένα ψυχολόγο ή κάποιον σύμβουλο ψυχικής υγείας, ο οποίος θα είναι σε θέση να σας βοηθήσει προσφέροντας τη σχετική διαβεβαίωση.

Πληροφορίες: frontiersin.org, medicalnewstoday.com