fbpx
Το μαγείρεμα με αέριο μπορεί να είναι υπεύθυνο για το άσθμα;

Το μαγείρεμα με αέριο μπορεί να είναι υπεύθυνο για το άσθμα;

Μια επιστημονική μελέτη επεσήμανε πρόσφατα το μαγείρεμα με αέριο ως πιθανή αιτία του άσθματος.

Ήταν αρκετό για να αναβιώσει η συζήτηση γύρω από αυτή τη μέθοδο μαγειρέματος και να σπείρει διχόνοια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την εποχή της « ενεργειακής νηφαλιότητας », υπάρχει μια μελέτη που θα μπορούσε να προσφέρει έναν επιπλέον λόγο για μαγειρέψετε χωρίς αέριο.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, σε μια επιστημονική μελέτη εμπλέκεται το μαγείρεμα με αέριο ως εν μέρει υπεύθυνο για το 12,7% των περιπτώσεων άσθματος σε παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες .

Οι συγγραφείς της μελέτης υπολόγισαν ότι περίπου 650.000 παιδιά στην Αμερική μπορεί να μην είχαν αναπτύξει άσθμα εάν τα σπίτια τους ήταν εξοπλισμένα με ηλεκτρικές ή επαγωγικές εστίες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health και έκανε πολύ θόρυβο πέρα ​​από τον Ατλαντικό, σε σημείο να αμφισβητήσει αυτήν την κοινή μέθοδο μαγειρέματος.

Μαγείρεμα με αέριο και άσθμα- Τι έδειξε η μελέτη

Ο Ρίτσαρντ Τρούμκα Τζούνιορ, Επίτροπος για την ασφάλεια των καταναλωτικών προϊόντων των ΗΠΑ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όταν είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι οι σόμπες αερίου αποτελούν « κρυφό κίνδυνο » παιδικού άσθματος.

Υποστήριξε μάλιστα ότι η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ, η ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ που είναι αρμόδια για την προστασία των καταναλωτών, θα μπορούσε να τα απαγορεύσει.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη είναι ακόμη αμφιλεγόμενη καθώς υπογραμμίζει μόνο έναν σύνδεσμο συσχέτισης.

Αυτό βασίζεται στον υπολογισμό του κινδύνου εμφάνισης άσθματος από την ανασκόπηση 41 μελετών, που διεξήχθη το 2013.

Ο ίδιος υπολογισμός είχε ήδη πραγματοποιηθεί το 2018 και απέδωσε το 12,3% των περιπτώσεων άσθματος παιδιών στην Αυστραλία σε εστίες αερίου.

Έλλειψη έρευνας σχετικά με το μαγείρεμα με αέριο

Το μαγείρεμα με αέριο μπορεί να είναι υπεύθυνο για το άσθμα;
Ωστόσο το μαγείρεμα με αέριο παραμένει a priori λιγότερο επιβλαβές από το μαγείρεμα με ξύλα ή κάρβουνα, τα οποία εκπέμπουν επιβλαβή σωματίδια.

 

Στο μικρόφωνο των καναδικών μέσων ενημέρωσης Global News , ο Δρ. Ραν Γκόλντμαν, καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, θεώρησε ότι δεν ήταν μια «πιστή αναπαράσταση του τι συμβαίνει», από το γεγονός ότι υπάρχει « τρομερή αβεβαιότητα για ο αριθμός των παιδιών με άσθμα που έχουν πραγματικά άσθμα εξαιτίας αυτών των εκπομπών ».

Υπενθυμίζει ότι «το άσθμα είναι μια πολυπαραγοντική νόσος », τα στοιχεία του οποίου μελετώνται ακόμη λόγω της πολυπλοκότητάς του.

Οι αλλεργίες, η ατμοσφαιρική ρύπανση (σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους) ή το παθητικό κάπνισμα είναι άλλες περιβαλλοντικές αιτίες άσθματος και πολύ πιο τεκμηριωμένες.

Ο Ρομπ Τζάκσον του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, ο οποίος έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν έρευνα που δείχνει ότι το μεθάνιο μπορεί να διαφύγει από τις σόμπες αερίου ακόμη και όταν είναι κλειστές, εν τω μεταξύ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αυτή η μελέτη « υποστηρίχτηκε από δεκάδες άλλες μελέτες που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αναπνοή της ρύπανσης με αέρια σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να προκαλέσει άσθμα ».

Όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τις πιθανές βλάβες του μαγειρικού αερίου στο άσθμα και άλλες αναπνευστικές ασθένειες.

Επιπλέον, ακόμα κι αν αναμφίβολα έχει πολλά ελαττώματα που πρέπει να διευκρινιστούν, το μαγείρεμα με αέριο παραμένει a priori λιγότερο επιβλαβές από το μαγείρεμα με ξύλα ή κάρβουνα, τα οποία εκπέμπουν επιβλαβή σωματίδια.

Τέλος, σημειώστε ότι τον περασμένο Οκτώβριο, μια επιστημονική μελέτη ανέδειξε μικροδιαρροές βενζολίου και άλλων επικίνδυνων ατμοσφαιρικών ρύπων που εκπέμπονται από τις σόμπες αερίου.

Αυτές οι εκπομπές θα μολύνουν τον αέρα των εσωτερικών χώρων μας και θα μπορούσαν, στην κλίμακα τους, να συμβάλουν στην αύξηση του συνολικού κινδύνου καρκινογένεσης.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.