Η βραδινή πρόκληση για κάθε γονέα είναι να κάνει τα παιδιά του να κοιμηθούν. Είναι γνωστό ότι ο καλός ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Οι αγαπημένες τους πιτζάμες, οι σταθερές ώρες ύπνου και γενικότερα μια καθημερινή ρουτίνα μπορεί να βοηθήσουν αρκετά την υπόθεση «ύπνος».

Όταν τα παιδιά δεν κοιμούνται αρκετά, δυσκολεύονται να ελέγξουν τα συναισθήματά τους. Μπορεί επίσης να είναι ευερέθιστα, κάτι που δεν είναι διασκεδαστικό για κανέναν. Τα παιδιά που στερούνται ύπνο είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς και να γίνουν υπέρβαρα.

Τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα και οι «τελετές» στον ύπνο βοηθούν σημαντικά τα παιδιά να κοιμούνται καλύτερα. Τέτοιες συνήθειες συντελούν επίσης στην εξάλειψη του άγχους και του στρες.

Ρουτίνα στον ύπνο

Κάνοντας τα ίδια πράγματα, με την ίδια σειρά, κάθε βράδυ ένα παιδί βοηθιέται να κοιμάται καλύτερα.

  • Το ζεστό μπάνιο βοηθά το παιδί σας να χαλαρώσει και να ετοιμαστεί για ύπνο.
  • Η μείωση της έντασης των φώτων βοηθά στην παραγωγή μελατονίνης.
  • Η αγορά πιτζάμας με τα αγαπημένα του σχέδια, τους αγαπημένους του ήρωες και το αγαπημένο του χρώμα μπορεί να το κάνει να νιώσει πιο ασφαλές και ήσυχο.παιδικές πιτζάμες μικρό παιδί πλένει τα δόντια του

Οικογένεια = Ομάδα

Είναι σημαντική η συζήτηση και η συμφωνία σε μια στρατηγική ύπνου με τον σύζυγο ή τον σύντροφό σας. Η δημιουργία ομάδας είναι επιτακτική και προϋπόθεση για την αντιμετώπιση όλων των οικογενειακών προβλημάτων γενικότερα. Διαφορετικά, όταν ένα παιδί βλέπει ότι οι γονείς του δεν μπορούν να συμφωνήσουν και να συνεργαστούν, δύσκολα προχωρά το ίδιο σε αντίθετες συμπεριφορές.

Οι γονείς μέσα από την κουβέντα πρέπει να κάνουν το παιδί τους μέρος της ομάδας, εξηγώντας τους λόγους και τα οφέλη, εάν είναι αρκετά μεγάλα για να τα καταλάβουν. Σε ένα μικρό παιδί, μπορούν να κάνουν χρήση εικόνων ή ανταμοιβής, παίρνοντάς του για παράδειγμα τις αγαπημένες του πιτζάμες. Το παιδί θα μάθει με αυτόν τον τρόπο τη νέα ρουτίνα, κάνοντας μόνο του σιγά σιγά το βούρτσισμα των δοντιών και την αλλαγή των ρούχων με τις πιτζάμες για να ξαπλώσει.

Ποιότητα και ποσότητα ύπνου

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι γονείς χρειάζεται να επικεντρωθούν στην ποιότητα του ύπνου και όχι τόσο στην ποσότητα. Όπως και οι ενήλικοι, ορισμένα παιδιά χρειάζονται περισσότερο ύπνο, ενώ κάποια άλλα λιγότερο. Ωστόσο, μια ερώτηση που απασχολεί πολλούς γονείς είναι πόσο ύπνο χρειάζεται το παιδί τους. Δεν υπάρχει κανόνας σε αυτή την ερώτηση, όμως ο γενικός οδηγός δείχνει ότι:

  • Τα νήπια χρειάζονται περίπου 12 ώρες ύπνου τη νύχτα.
  • Τα παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών, 10-12 ώρες.
  • Τα παιδιά ηλικίας 7-12 ετών, 10-11 ώρες.
  • Οι έφηβοι περίπου 8 έως 9 ώρες.

Αυτό σημαίνει ότι ένας επτάχρονος που ξυπνά στις 7.00 π.μ. θα πρέπει ιδανικά να βρίσκεται στο κρεβάτι του μεταξύ 7.00-9.00 μ.μ. Επτά το απόγευμα μπορεί να είναι μια ώρα ύπνου που δεν φαίνεται ρεαλιστική, ειδικά για έναν εργαζόμενο γονέα που δεν φτάνει στο σπίτι εκείνη την ώρα. Ωστόσο, οι γονείς με την κατάλληλη συνεργασία μπορούν ξεπεράσουν τα εμπόδια, φροντίζοντας για τον ύπνο και την υγεία του παιδιού τους.

Στοιχεία από: www.nhs.uk sleepcouncil.org.uk www.webmd.com