Η βιταμίνη D ίσως τελικά δεν προστατεύει από τον Covid-19

Η βιταμίνη D ίσως τελικά δεν προστατεύει από τον Covid-19

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να προστατεύσουν από τον Covid-19. Ωστόσο,  ίσως αυτές οι μελέτες, τελικά, να είναι ασαφείς και να υπόκεινται σε σύγχυση.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «PLOS Medicine» από τους Guillaume Butler-Laporte και Tomoko Nakanishi στο Πανεπιστήμιο McGill στο Κεμπέκ του Καναδά και συνεργάτες τους υποδηλώνει ότι τα γενετικά στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν τη βιταμίνη D ως προστατευτικό μέτρο κατά του Covid-19. Η ικανότητα της βιταμίνης D να προστατεύει από σοβαρές ασθένειες Covid-19 παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τους ειδικούς στη δημόσια υγεία, αλλά έχει περιορισμένα αποδεικτικά στοιχεία. Για να εκτιμήσουν τη σχέση μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D και της  σοβαρότητας του Covid-19, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη χρησιμοποιώντας γενετικές παραλλαγές που συνδέονται στενά με τα αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D. Οι συγγραφείς ανέλυσαν γενετικές παραλλαγές 4.134 ατόμων με Covid-19 και 1.284.876 χωρίς Covid-19 από 11 χώρες για να προσδιορίσουν εάν η γενετική προδιάθεση και τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D συσχετίστηκαν με λιγότερο σοβαρές εκβάσεις της νόσου σε άτομα με Covid-19.

Δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση Covid-19 και βιταμίνης D

Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν στοιχεία συσχέτισης μεταξύ των γενετικά προβλεπόμενων επιπέδων βιταμίνης D και της ευαισθησίας στον Covid-19, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D μέσω συμπληρωμάτων μπορεί να μη βελτιώσει την επικινδυνότητα του Covid-19 στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, η μελέτη είχε αρκετούς σημαντικούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι η έρευνα δεν περιλάμβανε άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D, και παραμένει πιθανό ότι οι άνθρωποι με τέτοια ανεπάρκεια μπορούν να επωφεληθούν από τη συμπλήρωσή της για την προστασία τους. Επιπλέον, οι γενετικές παραλλαγές ελήφθησαν μόνο από άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής, οπότε θα χρειαστούν μελλοντικές μελέτες για να προσδιοριστεί η σχέση με τα αποτελέσματα Covid-19 σε άλλους πληθυσμούς. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, «τα συμπληρώματα της βιταμίνης D ως μέτρο δημόσιας υγείας για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων δεν υποστηρίζεται από αυτή τη μελέτη. Το πιο σημαντικό, τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η επένδυση σε άλλες θεραπευτικές ή προληπτικές οδούς πρέπει να έχει προτεραιότητα».

Οι μελέτες δεν μπορούν να προσαρμοστούν σε όλα τα δεδομένα

Ο δρ Butler-Laporte σημειώνει: «Οι περισσότερες μελέτες γύρω από τη βιταμίνη D και τον Covid- 19 είναι πολύ δύσκολο να ερμηνευτούν, δεδομένου ότι δεν μπορούν να προσαρμοστούν στους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για σοβαρό Covid-19 (π.χ. μεγαλύτερη ηλικία, χρόνιες ασθένειες), που είναι επίσης προγνωστικοί παράγοντες για χαμηλή βιταμίνη D. Επομένως, ο καλύτερος τρόπος για να απαντήσετε στο ερώτημα της επίδρασης της βιταμίνης D θα ήταν μέσω τυχαιοποιημένων δοκιμών, αλλά αυτές είναι πολύπλοκες, απαιτούν πολλούς πόρους και χρειάζονται πολύ χρόνο κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας».

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.