fbpx
«Γονείς και Παιδιά, Υπευθυνότητα-Κατανόηση-Αγάπη»

«Γονείς και Παιδιά, Υπευθυνότητα-Κατανόηση-Αγάπη»

Αυτή την περίοδο οι γονείς, λόγω των ειδικών συνθηκών, περνούν περισσότερο χρόνο μαζί με τα παιδιά τους. Είναι ίσως η καταλληλότερη στιγμή για μια βαθύτερη κατανόηση και υποστήριξή τους.

Η παρουσίαση του βιβλίου «Γονείς και Παιδιά, Υπευθυνότητα-Κατανόηση-Αγάπη» της Ελένης Λαζαράτου θα γίνει στις 11/12, στις 18.30, μέσω του site των εκδόσεων www.parisianou.gr.

Το βιβλίο αφορά τους γονείς που θα ήθελαν να βελτιώσουν τον ρόλο τους στο μεγάλωμα των παιδιών τους και όλους όσοι ασχολούνται με παιδιά και αναζητούν απλές αλλά τεκμηριωμένες γνώσεις για να κατανοήσουν τις δυσκολίες τους.

Eleni Lazaratou
Η Ελένη Λαζαράτου είναι παιδοψυχίατρος, υπεύθυνη της Υπηρεσίας Παιδιών και Εφήβων της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ομιλητές:

  • Νίκος Στεφανής, καθηγητής Ψυχιατρικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρική Σχολή
  • Ευαγγελία Γαλανάκη, καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Αναστασία Λαμπροπούλου, φιλόλογος – μεταφράστρια
  • Έφη Φωτεινού, mom blogger

Συντονιστής: Ιορδάνης Καλέσης

γονείς και παιδιά βιβλίο της Ελένης Λαζαράτου

«Γονείς και Παιδιά, Υπευθυνότητα-Κατανόηση-Αγάπη»

Αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου ήταν αιτήματα γονέων, που η Ελένη Λαζαράτου συναντά στην κλινική της πρακτική, για την υπόδειξη ενός βιβλίου όπου θα μπορούσαν να βρουν συμβουλές για να βελτιωθούν ως προς τον ρόλο τους και να κατανοήσουν καλύτερα τα παιδιά τους.

Η απάντηση ότι ένα βιβλίο με πρακτικές συμβουλές δεν θα τους ήταν χρήσιμο δεν φαινόταν ικανοποιητική. Έπρεπε να εξηγηθεί ότι τα περισσότερα βιβλία δίνουν συμβουλές για την αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων, π.χ. πώς να αντιμετωπίσετε τον θυμό του παιδιού σας, χωρίς όμως να εξετάζουν ποιο είναι αυτό το παιδί που θυμώνει και ποια είναι η προσωπικότητα των γονέων που καλούνται να το αντιμετωπίσουν.

Οι σύγχρονες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι κάθε παιδί γεννιέται με τον δικό του χαρακτήρα. Η ατομική του ιδιοσυγκρασία θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα επεξεργάζεται τα ερεθίσματα που θα λαμβάνει από το περιβάλλον και τη σχέση που θα αναπτύξει με τους γονείς του. Γονείς που είναι αρκετά προσεκτικοί, έτσι ώστε να αναγνωρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του παιδιού τους, θα μπορέσουν να χτίσουν μια υγιή σχέση μαζί του, που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του.

Οι γονείς έχουν επίσης τον δικό τους χαρακτήρα και τις προσωπικές τους ανάγκες, τις οποίες πρέπει και να φροντίσουν. Η ανατροφή του παιδιού θα τους φέρει στιγμές χαράς και περηφάνιας αλλά και στιγμές κούρασης και απογοήτευσης. Θα πρέπει να προσπαθούν να δουν τον κόσμο με τα μάτια του παιδιού τους, χωρίς όμως να χάνουν τη δική τους οπτική γωνία.

Το βιβλίο αποτελεί έναν κατατοπιστικό οδηγό που βοηθά τους γονείς να κατανοήσουν τις ψυχολογικές συνιστώσες της ανάπτυξης των παιδιών τους και να προσαρμόσουν κατάλληλα τη δική τους συμπεριφορά.

Στο βιβλίο επίσης αναφέρονται προβλήματα που μπορεί να καθυστερήσουν ή να διαταράξουν την ψυχολογική εξέλιξη του παιδιού και να χρειαστούν τη βοήθεια ειδικού. Η προσέγγιση γίνεται ανά ηλικία, ξεκινώντας από τα βρέφη με προβλήματα που αφορούν κυρίως τον ύπνο και τη διατροφή τους. Οι αναπτυξιακές καθυστερήσεις (λόγος, περπάτημα) και διαταραχές επικοινωνίας διαπιστώνονται κυρίως στην προσχολική ηλικία. Οι μαθησιακές διαταραχές, η υπερκινητικότητα, η διάσπαση προσοχής και τα προβλήματα συμπεριφοράς είναι τα συχνότερα προβλήματα της παιδικής ηλικίας. Η εφηβεία παρουσιάζει αυξημένα ποσοστά συναισθηματικών διαταραχών και απαιτεί προσεκτικό χειρισμό εκ μέρους των γονέων. Αναλύονται επίσης ιδιαίτερες καταστάσεις, όπως τα προβλήματα των παιδιών που προέρχονται από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, το διαζύγιο των γονέων, η υιοθεσία, ο σχολικός εκφοβισμός, οι ψυχολογικές αντιδράσεις του παιδιού απέναντι στη σωματική ασθένεια και τον θάνατο.

Παροχή βοήθειας στους γονείς

Σε αυτή την προσέγγιση, ο ειδικός ψυχικής υγείας είναι σύμμαχος με τους γονείς και προσπαθεί αφενός να τους δείξει πώς να ταιριάξουν καλύτερα με το παιδί τους, αφετέρου να τους ευαισθητοποιήσει, ώστε να αναγνωρίσουν πιθανές διαταραχές στην ανάπτυξη. Μαζί, ειδικοί και γονείς, μπορούν να προσπαθήσουν να έχει το παιδί ευτυχισμένα παιδικά χρόνια, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία μόνιμων παθολογικών καταστάσεων που θα το ακολουθήσουν στην ενήλικη ζωή του.

Σκοπός της παιδοψυχιατρικής είναι η πρόληψη, και η παροχή βοήθειας στους γονείς ώστε να καταλάβουν καλύτερα το παιδί τους αποτελεί πρόληψη.

Η συγγραφέας προσεγγίζει με βάση την ψυχοδυναμική θεωρία τα προβλήματα του παιδιού και της οικογένειας. Η πολυετής της πείρα την οδήγησε σε μια εξατομικευμένη θεώρηση, που λαμβάνει υπόψη της τόσο τις ανάγκες των παιδιών όσο και εκείνες των γονέων.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.