fbpx

Εν αναμονή του εμβολίου κατά του Covid-19, τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά από τα προηγούμενα. Τα μέτρα περιορίζουν τις μετακινήσεις των ανθρώπων, ενώ νέα δεδομένα παρατηρούνται στα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα

Ο δρ Χριστόδουλος Πεσκέσης, επίτιμος διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του «Υγεία», μιλάει για θέματα που αφορούν τις διαγνωστικές εξετάσεις, τα Χριστούγεννα και το εμβόλιο.

Τις φετινές γιορτές ας αποφύγουμε τις συναθροίσεις

«Πρέπει να ξεχάσουμε τα Χριστούγεννα για φέτος», υποστηρίζει ο δρ Πεσκέσης. «Συναθροίσεις και τραπέζια πρέπει να αποφευχθούν και τα δώρα να σταλούν στα παιδιά και τα εγγόνια. Το τραπέζι  που κάνουμε τα Χριστούγεννα πρέπει να μετατεθεί για του χρόνου. Ακόμα και λίγοι άνθρωποι μπορούν να προκαλέσουν διασπορά του ιού». «Στην πραγματικότητα, δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει, είναι απρόβλεπτος ο άνθρωπος», αναφέρει. Και συμπληρώνει: «Εγώ ένα συμπέρασμα έχω βγάλει. Αν και λέγεται ότι στην Ελλάδα είμαστε οι μη

Χριστόδουλος Πεσκέσης παθολόγος υγεία
Επίτιμος Διευθυντής Ε’ Παθολογικής Κλινικής Υγεία, MSc, PhD

συμμορφωμένοι, βλέπω ότι τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν σε όλο τον πλανήτη».

«Το εμβόλιο είναι το Α και Ω, είναι η μόνη λύση. Από πλευράς ακραίας επιστημονικής, δεν είναι επαρκής ο χρόνος, και να βγει το εμβόλιο στην αγορά. Όταν όμως βάζω στη ζυγαριά τα υπέρ και τα κατά, βρίσκω επαρκέστατο το διάστημα», υποστηρίζει ο γιατρός. «Μιλάμε για πολύ σοβαρές εταιρείες και επενδυτές, με πολλούς Έλληνες κιόλας ως ερευνητικά μέλη. Είναι τέτοια η τεχνολογία των εμβολίων, λόγω του mRNA, που οι πιθανές βλάβες που μπορεί να προκληθούν είναι μηδενικές. Δεν είναι μόνο εμπορικοί οι λόγοι που προχώρησαν όλες αυτές οι εταιρείες στη δημιουργία του εμβολίου, αλλά και καταξίωσης», τονίζει.

Η συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι στην πανδημία

«Υπάρχει δυσλειτουργία στα νοσοκομεία, αλλά δεν φταίει μόνο η θέσπιση μέτρων της κυβέρνησης. Φταίει και ο φόβος, και των πασχόντων και των γιατρών. Πολύ μεγάλο μέρος της ιατρικής κοινότητας δεν είναι γνώστες της κατάστασης. Δεν γνωρίζαμε ούτε εμείς με ποιον τρόπο γίνεται η μετάδοση, αν η μάσκα προστατεύει κ.λπ. Η ιατρική κοινότητα βρέθηκε εξαπίνης», αναφέρει ο Χριστόδουλος Πεσκέσης.

«Κυκλοφορούν διάφορα σαθρά επιχειρήματα και αναλήθειες, όπως ότι η νέα πανδημία έχει περισσότερα θύματα από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτά τα λεγόμενα φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα και ο κόσμος αντιδρά. Πρέπει να απλοποιήσουμε το θέμα. Το τρίπτυχο που πρέπει να ακολουθούμε είναι “μάσκα, απόσταση, απολύμανση”. Η αποφυγή των συναθροίσεων είναι επιτακτική και όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», λέει και συνεχίζει: «Όσον αφορά τη φυσική κατάσταση, παρουσιάζεται ένα δίπολο. Ορισμένοι λόγω του εγκλεισμού αύξησαν την αθλητική τους δραστηριότητα, καθώς είναι και ένας τρόπος διαφυγής. Από την άλλη, άλλοι άνθρωποι παρουσιάζουν την αντίθετη συμπεριφορά. Υπερφαγία, μαρασμός και αύξηση του σωματικού βάρους».

Διαγνώσεις και επισκέψεις στα νοσοκομεία

Ο δρ Πεσκέσης αναφέρει ότι «οι άνθρωποι φαίνεται να αποφεύγουν τις επισκέψεις στα νοσοκομεία εξαιτίας του φόβου του ιού. Απλές εξετάσεις φαίνεται να παρατείνονται ή να μετατίθενται για κάποια άλλη στιγμή. Ασθενείς με χρόνια προβλήματα που χρήζουν έλεγχου, όπως καρδιολογικά, αναπνευστικά, αγγείων, αποφασίζουν να αποφεύγουν τα νοσοκομεία, εφόσον δεν υπάρχει επίφοβη συμπτωματολογία».Χριστούγεννα κοπέλα με μάσκα με χριστουγεννιάτικα σχέδια

«Αποστασιοποίηση με τους θεράποντες γιατρούς δεν βλέπουμε, το αντίθετο θα έλεγα. Μέσω των ηλεκτρονικών μέσων, παρατηρούμε υπερβολική επικοινωνία με τους γιατρούς. Οι άνθρωποι προσπαθούν να προβούν σε διάγνωση εξ αποστάσεως. Πολλοί ήθελαν να κάνουν και το τεστ του Covid-19 στο σπίτι τους», υποστηρίζει ο γιατρός και συμπληρώνει: «Γενικά η θεραπεία θέλει επαφή, δεν γίνεται από απόσταση. Η κατάργηση της ζωντανής επαφής αλλοιώνει τις διαγνώσεις. Μία εικόνα, χίλιες λέξεις, που λέμε. Η διάγνωση είναι παγωμένη και ατελής από απόσταση».

Πότε θα επιστρέψουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής;

«Αν εμβολιαστεί κοντά στο 30% του πληθυσμού της Ελλάδας, αν δηλαδή εμβολιαστούν 3 εκατομμύρια Έλληνες, θα είναι το θαύμα. Θα αποκτήσουμε ανθεκτικότητα στον ιό γύρω στους έξι μήνες. Το καλοκαίρι ενδεχομένως να είμαστε πιο ήσυχοι, όμως θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε με ασφάλεια και προσοχή», καταλήγει ο δρ Χριστόδουλος Πεσκέσης. Όσον αφορά τις επαναλήψεις του εμβολίου, δεν γνωρίζει ακόμα η ιατρική κοινότητα αν θα χρειαστούν. Τα εμβόλια των δραστικών ιών δείχνουν ότι θα χρειάζεται επανάληψη, αλλά δεν είναι τίποτα σίγουρο ακόμα.