fbpx
Προσοχή τα Χριστούγεννα! Ο ιός μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά

Προσοχή τα Χριστούγεννα! Ο ιός μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά

Ο επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την πανδημία υπογράμμισε πως οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί τα φετινά Χριστούγεννα.

Συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, υποχωρεί η πίεση στο σύστημα υγείας, αν και η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη. Το «σκληρό δεδομένο» μιας δραματικής επιδείνωσης της πανδημίας σε μικρό χρονικό διάστημα δεν επιτρέπει να γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα όπως είχαμε συνηθίσει.

«Η πτωτική πορεία της νοσηρότητας έχει σίγουρα πολύ μικρότερο ρυθμό απ’ ό,τι ήταν η ανοδική πορεία, που ξεκίνησε αρχές Νοεμβρίου, δείχνοντας ότι η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά στη συνέχεια αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα», είπε ο καθηγητής.

«Ό,τι κερδίσαμε με κόπο, στη φάση αυτή είναι προφανές ότι μπορεί να αλλάξει σε ένα εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα».

Τόνισε ότι το ιδανικό είναι να κάνουμε γιορτές μόνο με την οικογένειά μας. Σημείωσε ότι αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια, ιδανικά θα πρέπει να είναι η ίδια σε όλες τις περιστάσεις, ώστε να διατηρηθεί η λεγόμενη «κοινωνική φούσκα» κατά τη διάρκεια των εορτών. Σημαντικό είναι να μη συμμετέχουν σε συναντήσεις άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Επανέλαβε ότι αν έχουμε συμπτώματα δεν θα πρέπει να συμμετέχουμε στις συναντήσεις, ότι πρέπει να φοράμε μάσκες, όπου είναι δυνατόν, ότι πρέπει να διατηρηθεί ο μικρός αριθμός ατόμων στις όποιες συναντήσεις, όπως και οι κανόνες υγιεινής και ο πολύ καλός αερισμός του χώρου.

Σε πτωτική πορεία η επιδημία, επιβαρυμένες Δυτική Αττική και Κοζάνη

Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα συνέχισε να συρρικνώνεται, καταγράφοντας έως και 15% λιγότερα κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η επιδημία στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει να μειώνεται με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι στην Αττική, καταγράφοντας έως και 28% λιγότερες διαγνώσεις απ’ ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη παραμένει έως και τρεις φορές υψηλότερο από της Αθήνας, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης. Ιδιαίτερα επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Αττική και την Κοζάνη, ενώ η επιδημία στην υπόλοιπη χώρα φαίνεται να είναι γενικά σε πτωτική πορεία. Η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων εξακολουθεί να σημειώνει βάρος στις μεγαλύτερες ηλικίες, με τη συμμετοχή των 40 έως 65 και 65 ετών και άνω να έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση. Η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων, ωστόσο, έχει πτωτική πορεία.

Tυχαιοποιημένο δωρεάν τεστ κορονοϊού

Κάλεσε τους πολίτες να δηλώσουν ενδιαφέρον στην πλατφόρμα του τυχαιοποιημένου δωρεάν τεστ κορονοϊού, η οποία άνοιξε χθες και μέχρι τις 17.30 είχαν δηλωθεί περισσότεροι από 5.000 εθελοντές. Εξήγησε ότι αν κάποιος έχει συμπτώματα, θα πρέπει να έρθει σε επαφή με τον γιατρό του, καθώς η πλατφόρμα δεν είναι για άτομα με συμπτώματα. Είπε επίσης ότι στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η βελτίωση της επιτήρησης της επιδημίας σε βάθος χρόνου.

Μετάλλαξη του ιού στη Μεγάλη Βρετανία

Η βασική υπόθεση που εξετάζεται είναι ότι ο ιός έχει ελαφρώς αυξημένη μολυσματικότητα, είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Το φαινόμενο είναι υπό διαρκή παρακολούθηση, δεν έχει επαληθευτεί, παρ’ όλα αυτά έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, πρόσθεσε. Το στέλεχος περιγράφηκε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο, ενώ, όπως είπε, υπάρχουν ενδείξεις ότι η μετάλλαξη κυκλοφορούσε αρκετά πιο πριν. «Σε κάθε περίπτωση, και αν επαληθευτεί η υπόθεση της μικρής αύξησης της μολυσματικότητας, δεν τροποποιεί τον σχεδιασμό που ήδη υπάρχει. Δηλαδή, τον εμβολιασμό και τη λήψη μέτρων ανάλογα με το φορτίο της επιδημίας».

 

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.