fbpx
Στη Μεγάλη Βρετανία η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού

Παγκόσμιο θρίλερ με τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού

«Εκτός ελέγχου» βρίσκεται η Επιτροπή Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της Ε.Ε., η οποία συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, συγκαλείται η Επιτροπή, προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός για το ζήτημα, μετά την απόφαση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να διακόψουν τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία.

Τοποθέτηση του Βρετανού υπουργού Υγείας

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ δήλωσε πως το νέο στέλεχος του κορονοϊού ήταν εκτός ελέγχου, προκειμένου να δικαιολογήσει την επιβολή της καραντίνας στο Λονδίνο και σε ένα τμήμα της Αγγλίας, η οποία θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να διαρκέσει μέχρι τα εμβόλια να καταστούν ευρύτερα διαθέσιμα. «Δυστυχώς, το νέο στέλεχος ήταν εκτός ελέγχου. Έπρεπε να ανακτήσουμε τον έλεγχο και ο μοναδικός τρόπος να το κάνουμε ήταν να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. Μπροστά στη θύελλα επικρίσεων για το γεγονός ότι επέβαλε αυστηρότερο lockdown σε περισσότερους από 16 εκατομμύρια ανθρώπους λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ο Ματ Χάνκοκ σημείωσε πως η απόφαση ελήφθη πολύ σύντομα, καθώς τα στοιχεία που είχε η κυβέρνηση έδειχναν πως το νέο στέλεχος ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19.

Στο «κόκκινο» η επιστημονική κοινότητα με τη νέα μετάλλαξη 

Συναγερμό σε όλο τον πλανήτη έχει σημάνει η μετάλλαξη του κορονοϊού, με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα. Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει και η ανησυχία είναι μεγάλη, με το ερώτημα να είναι απλό: Το εμβόλια που έχουν ήδη ετοιμαστεί θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το νέο στέλεχος του κορονοϊού; Πάντως, τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα είναι καθησυχαστικά όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στο νέο στέλεχος του ιού, την ώρα που η κατάσταση στη Βρετανία είναι εκτός ελέγχου.

Γιατί η νέα μετάλλαξη προκαλεί ανησυχία;

Τρία είναι τα καινούργια δεδομένα που απαιτούν αυξημένη προσοχή:

  • Αντικαθιστά γρήγορα άλλες εκδόσεις του ιού.
  • Έχει μεταλλάξεις που επηρεάζουν μέρος του ιού και πιθανότατα είναι σημαντικές.
  • Ορισμένες από αυτές τις μεταλλάξεις έχουν ήδη αποδειχτεί στο εργαστήριο ότι αυξάνουν την ικανότητα του ιού να μολύνει κύτταρα.

Όλα αυτά μαζί δημιουργούν την υπόθεση ότι πρόκειται για έναν ιό που μπορεί να εξαπλωθεί πιο εύκολα χάρη στη μετάλλαξη.

Διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, από χθες τα μεσάνυχτα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία διέκοψαν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα, το Βέλγιο, εκτός της διακοπής των πτήσεων, ανακοίνωσε και διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης.

Επιπρόσθετα, σήμερα οι πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν στις Βρυξέλλες με θέμα τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που προκαλεί η εμφάνιση του νέου στελέχους του ιού στη Βρετανία. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι πρεσβευτές θα συζητήσουν μέτρα όπως η εφαρμογή των τεστ PCR για τους ταξιδιώτες που φτάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, όσον αφορά τη χώρα μας, από τις 6.00 το πρωί έχει τεθεί σε ισχύ το μέτρο της κατ’ οίκον απομόνωσης επτά ημερών για τις αφίξεις από Μεγάλη Βρετανία, αντί των τριών που ισχύουν για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα. Τέλος, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης του κορονοϊού αναμένεται να αξιολογήσει εκτενέστερα σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα και να επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις.

Αυστηρός έλεγχος σε όσους επαναπατρίζονται

Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται σε επταήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF. Αν παραμείνουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, ο προσωρινός περιορισμός θα ισχύει γι’ αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους. Επίσης, συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών από το εξωτερικό να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) τεστ 72 ωρών και να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα PLF στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/.

Επιπρόσθετα, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια από το Ηνωμένο Βασίλειο υπόκεινται και σε υποχρεωτικά rapid tests για το χρονικό διάστημα έως και τα μεσάνυχτα της 7ης Ιανουαρίου 2021.

Ο ρόλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 

Ως προς την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου στελέχους του κορονοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κάλεσαν τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τους ελέγχους, κυρίως βελτιώνοντας τις ικανότητες ανίχνευσής του. Το ECDC δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η παραλλαγή αυτή του κορονοϊού να κυκλοφορεί ήδη και εκτός του βρετανικού εδάφους. Μέχρι στιγμής, εννέα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στη Δανία και από ένα στην Ιταλία, την Ολλανδία και την Αυστραλία.

Πληροφορίες: AΠΕ-ΜΠΕ, bbc.com, virological.org