Από ένα έως και τέσσερα σύνδρομα, που προκαλούν σκαμπανεβάσματα συμπτωμάτων και προσβάλλουν όλα τα μέρη του σώματος καθώς και τον εγκέφαλο, εμφάνισαν ασθενείς με συνεχιζόμενη νόσηση COVID-19.
Το μοτίβο των νοσούντων για μεγάλο χρονικό διάστημα

Σε μια πρώτη έκθεσή του για την μακράς διάρκειας COVID-19, το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία (NIHR) της Βρετανίας σημειώνει ότι το πιο κοινό μοτίβο μεταξύ αυτών που νοσούν για μεγάλο χρονικό διάστημα από την COVID-19, είναι ότι τα συμπτώματα εμφανίζονται σε ένα όργανο, όπως η καρδιά ή οι πνεύμονες, μόνον για να υποχωρήσουν από εκεί και να εμφανιστούν σε ένα άλλο όργανο του σώματος. Κάποιοι ασθενείς νοσούν για περισσότερο από 7 μήνες.

Συμπτώματα – τι μας λέει η έρευνα

“Αυτή η έρευνα σηματοδοτεί τις επιβλαβείς σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει η συνεχιζόμενη νόσηση από COVID-19 στις ζωές πολλών ανθρώπων”, δήλωσε η δρ Ιλέιν Μάξγουελ, η οποία ηγήθηκε της μελέτης αυτής.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι παγκοσμίως δικτυώθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακά φόρα για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από τη συνέχιση των συμπτωμάτων της COVID-19. Ορισμένοι ονόμασαν την πάθησή τους “COVID μακράς διαρκείας”.

Σύμφωνα με την ομάδα ασθενών στη Βρετανία LongCovidSOS, στοιχεία από την εφαρμογή ιχνηλάτησης συμπτωμάτων που αναπτύχθηκε από το King’s College του Λονδίνου, δείχνει ότι το 10% των ασθενών με COVID-19 εξακολουθεί να μην είναι καλά μετά το πέρας τριών εβδομάδων και έως και 5% μπορεί να συνεχίσει να ασθενεί για μήνες.

simptomata monitor

H ανασκόπηση διαπίστωσε ότι, με μία ή δύο εξαιρέσεις, μεγάλο μέρος των έρευνας που ανατέθηκαν για τον COVID-19 μέχρι στιγμής εξετάζουν ένα μόνο σύμπτωμα και όχι ολόκληρη την εμπειρία. Η πρόκληση τώρα είναι να σχεδιάσουμε έρευνα που να ενσωματώνει τις αναφερόμενες ανάγκες βιωμένης εμπειρίας, με κλινικά μοντέλα φροντίδας που θα αναγνωρίζουν τις κοινωνικές και ψυχολογικές συνέπειες του συνεχιζόμενου COVID.

Αποτυπώνοντας την εμπειρία

Η Μάξγουελ, η οποία παρουσίασε την έκθεση αυτή που τιτλοφορείται: “Ζώντας με την COVID” σε διαδικτυακή ενημέρωση δημοσιογράφων, σημείωσε ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες ήδη αγωνίζονται “να διαχειριστούν αυτά τα νέα και κυμαινόμενα μοτίβα συμπτωμάτων και προβλημάτων”.

Αυτή και οι συνεργάτες της στην σύνταξη της έκθεσης αυτής παρότρυναν τους ασθενείς και τους γιατρούς να καταγράψουν και να ιχνηλατήσουν τα συμπτώματα, ώστε οι ερευνητές στον τομέα της υγείας να μπορέσουν να μάθουν περισσότερα για την πάθηση και να βρουν τρόπους ανακούφισης της το ταχύτερο δυνατό.

“Παρά τις αβεβαιότητες, οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια τώρα”, υπογράμμισε. “Χρειάζεται να συλλέξουμε περισσότερα στοιχεία”.

Πηγή: NIHR, ΑΠΕ – ΜΠΕ