Μελέτη, η οποία έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2020 σε 73 νοσηλευόμενους ασθενείς κορονοϊού στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας, αποκάλυψε τον ιό στα κόπρανα περισσότερων από τους μισούς συμμετέχοντες.
Η διαδικασία της μελέτης τα δείγματα και η παράταιρη ανακάλυψη
Οι ερευνητές από το Χονγκ Κονγκ εξέτασαν τα δείγματα κοπράνων 15 ασθενών για να αντιληφθούν καλύτερα τη δραστηριότητα του ιού στον γαστρεντερικό σωλήνα. Αποκάλυψαν ότι επτά από τους ασθενείς είχαν ενεργή λοίμωξη του πεπτικού, παρότι ορισμένοι εξ αυτών δεν αντιμετώπιζαν ναυτία, διάρροια ή άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα. Τρεις ασθενείς συνέχισαν να εμφανίζουν ενεργή ιική λοίμωξη ακόμη και έξι μέρες αφού τα αναπνευστικά τους δείγματα έβγαιναν αρνητικά στον ιό.
Το εύρημα «αναδεικνύει τη σημασία του μακροπρόθεσμου ελέγχου του κορονοϊού και της υγείας των επιβεβαιωμένων νοσούντων που αναρρώνουν, αλλά και την απειλή πιθανής μετάδοσης από την επαφή στόματος-ορθού», δήλωσε η Σιου Τσιεν Νγκ, αντιπρόεδρος του πανεπιστημιακού Κέντρου για την Έρευνα του Μικροβιώματος του Στομάχου, σε ανακοίνωσή της.
Ποιες είναι οι προτάσεις των επιστημόνων
Οι θεραπείες που μεταποιούν τη σύνθεση και τη λειτουργία του μικροβιώματος του στομάχου θα πρέπει να επεξεργαστούν για την πιθανή δράση τους απέναντι στον κορονoϊό, τονίζει η Νγκ. Το μικροβίωμα του στομάχου των ασθενών με ιδιαιτέρως υψηλό ιικό φορτίο παρουσίασε μείωση του πληθυσμού των μικροβίων που λειτουργούν προστατευτικά και αύξηση εκείνων που προκαλούν ασθένειες.
Σταθερή επιλογή εντοπισμού ασθενών η εξέταση κοπράνων για την πόλη του Χονγκ Κονγκ
Το κινεζικό πανεπιστήμιο δωρίζει τεστ κοπράνων σε ασθενείς που φτάνουν στο αεροδρόμιο της πόλης του Χονγκ Κονγκ από τα τέλη Μαρτίου και έχει ήδη εντοπίσει έξι παιδιά-φορείς μετά τον έλεγχο περισσότερων από 2.000 δειγμάτων. Περίπου 2.000 τεστ κοροναϊού γίνονται καθημερινά, στο πλαίσιο της στοχευμένης στρατηγικής εντοπισμού ασυμπτωματικών φορέων.
Δηλώσεις ειδικών και η προοπτική επέκτασης στη συγκεκριμένη μέθοδο διαγνωστικής εξέτασης
Περισσότεροι από ένας ασθενείς βγήκαν θετικοί, παρά το γεγονός ότι τα αναπνευστικά δείγματα είχαν βγει αρνητικά, εξηγεί ο Φράνσις Κ.Λ. Τσαν, πρύτανης ιατρικής του πανεπιστημίου και πρόεδρος του ερευνητικού κέντρου.
«Τα τεστ κοπράνων είναι ακριβή και ασφαλή, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα και πιο αποτελεσματικά για τη διάγνωση κορονοϊού σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων», εξήγησε ο Τσαν σε ανακοίνωσή του. Ορισμένοι ελεγκτικοί φορείς, όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους σε σχέση με τα τεστ κοπράνων.
Πηγή: www.bloomberg.com