Τάσεις σταθεροποίησης του ποσοστού των κρουσμάτων δείχνει η Αττική από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας . Κατά τον καθηγητής Γκίκα Μαγιορκίνη όμως, θα πρέπει να είμαστε  επιφυλακτικοί διότι η επιδημία σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να εξαπλώνεται με ώσεις. Ωστόσο βρισκόμαστε μακριά από εκθετική αύξηση.

Ο καθηγητής συνέστησε υπομονή, επιμονή και προσήλωση στα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Με βάση επιδημιολογικές μελέτες, τα μέτρα είναι πιο αποτελεσματικά σε μικρές κοινότητες, παρά σε μεγάλες.

Συγκεκριμένα ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε:

«Το μέγεθος της πόλης παίζει σημαντικό ρόλο στην δυναμική της επιδημίας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ταχύτητα ανταπόκρισης στα προληπτικά μέτρα είναι αντιστρόφως ανάλογη του πληθυσμού στον οποίο απευθύνονται. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών η εφαρμογή των μέτρων σε ένα χωριό είναι πιο δραστική και η αποτελεσματικότητα των μέτρων είναι ταχύτερη σε σύγκριση με μια πόλη με παρόμοιο ποσοστό λοιμώξεων.

Συνεπώς όσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός που έχει μολυνθεί, όσο μεγαλύτερη είναι η μάζα της επιδημίας τόσο πιο δύσκολα θα επιβραδυνθεί ακόμα και αν το ποσοστό της μόλυνσης είναι παρόμοιο ανάμεσα σε πληθυσμούς».

Είμαστε μακριά από εκθετική αύξηση των κρουσμάτων

Στην Ελλάδα οι αριθμοί κινούνται μεταξύ 300 και 400 κρουσμάτων τις περισσότερες μέρες. Ο αριθμός των πολιτών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής παραμένει  υψηλότερος από τους 90. Ο αριθμός των ασθενών που καταλήγει σε καθημερινή βάση υπερβαίνει τους 5 σε αρκετές περιπτώσεις, υποστήριξε ο καθηγητής.

Ξεπερνούν τις 350.000 τα κρούσματα ανά ημέρα

Νέα ρεκόρ παγκοσμίως παρουσιάζουν τα κρούσματα Covid-19 ξεπερνώντας τις 350.000 ανά ημέρα. Οι χώρες της Ευρώπης είχαν δραματικές αυξήσεις στους αριθμούς των διαγνώσεων με εκθετική αύξηση , είπε ο καθηγητής.

Εξήγησε ότι την εικόνα επιταχυνόμενης αύξησης παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες σε αρκετές χώρες της Ευρώπης όπως η Ιταλία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία, η Τσεχία η Πορτογαλία, η Ελβετία και η Αυστρία. Αύξηση παρατηρείται και στην Γερμανία που μέχρι τώρα είχε ένα πολύ καλό επιδημιολογικό προφίλ. Στην Ισπανία και την Δανία φαίνεται να εξακολουθεί η δυναμική ύφεση της επιδημίας στο πλαίσιο του δευτέρου κύματος. Σχετικά με το Ισραήλ που ήταν η πρώτη χώρα που μπήκε σε δεύτερο lockdown στα μέσα Σεπτεμβρίου, φαίνεται να υπάρχει σημαντικότατη ύφεση των νέων διαγνώσεων η θετικότητα από το 15% έπεσε κάτω από 8% και έτσι θα προχωρήσουν στην άρση του lockdown για το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας.

Πηγή

https://www.amna.gr/