Σχεδόν έναν αιώνα πριν, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το φως μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια που προκαλούν φυματίωση. Έκτοτε, η φωτοθεραπεία χρησιμοποιείται σε μωρά που έχουν υποστεί ίκτερο, για την εξάλειψη επιβλαβών βακτηρίων από χειρουργικούς ασθενείς και για την απολύμανση των νοσοκομειακών δωματίων. Οι ερευνητές προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν ο νέος κορονοιός θα μπορούσε ομοίως να αντιμετωπιστεί ή να καταστραφεί μέσω της δύναμης του φωτός.

Η φωτοθεραπεία ήρθε στο προσκήνιο στα τέλη Απριλίου όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επέτρεψε τη δοκιμή ενός πειραματικού φώτο-ανιχνευτή για τη θεραπεία λοιμώξεων από κορονοϊούς στους πνεύμονες.

Πιθανό εργαλείο κατά του Covid19.

Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχει αξία στη μελέτη της φωτοθεραπείας ως πιθανό εργαλείο κατά του Covid19. Είναι μια σχετικά ασφαλής τεχνολογία, είναι εύκολο να εφαρμοστεί, και δεν υπάρχει λόγος να μην δοκιμαστεί  σε ασθενείς που πάσχουν από Covid19. Υπάρχουν αρκετές μελέτες που προτείνονται ή βρίσκονται σε εξέλιξη για τη δοκιμή διαφόρων μορφών φωτός.

Ο Δρ Roy Tingley, ερευνητής στη Νέα Σκωτία, χρησιμοποιεί δοκιμαστικά μια συσκευή δύο όψεων που ονομάζεται Vielight, η οποία συνδέεται στο ρουθούνι του ασθενούς και εκπέμπει κόκκινο φως. Το δεύτερο μέρος πηγαίνει πάνω από το οστό του μαστού και εκπέμπει υπέρυθρο φως. Για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα της φωτοθεραπείας θα δοκιμαστεί σε 280 ασθενείς με Covid19. Οι μισοί συμμετέχοντες θα λάβουν θεραπεία Vielight και οι άλλοι μισοί θα λάβουν τυπική θεραπεία

Ορισμένες μορφές φωτός καταστρέφουν τον Κορονοιό 

Η δοκιμή θα μελετήσει τους ασθενείς πάνω από 30 ημέρες.. Μετά από έξι μήνες, τα δεδομένα θα επανεξεταστούν για να διαπιστωθεί εάν η μέθοδος βοήθησε. Μελέτες δείχνουν ότι ορισμένες μορφές φωτός φαίνεται να καταστρέφουν τον Κορονοιό στο εργαστήριο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η  φωτοθεραπεία ωθεί τα κύτταρα να λειτουργούν κανονικότερα. Στην περίπτωση του COVID-19, αυτό οδηγεί στη μείωση της υπερβολικής αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αυτό που θα μπορούσε να κάνει η φωτοθεραπεία, είναι να αποτρέψει τον θάνατο των κυττάρων. Είναι βέβαια σε θεωρητικό πλαίσιο ακόμα, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της έρευνας για το Covid19 βρίσκεται στα αρχικά στάδια της έρευνας. Η φωτοθεραπεία που προτάθηκε από τον Trump είναι σε εξέλιξη.

Σημείωση: καμία μορφή θεραπείας φωτός δεν έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί κατά του Covid19. Ορισμένες μορφές υπεριώδους φωτός μπορεί να είναι επιβλαβείς και να προκαλέσουν ηλιακά εγκαύματα.

Πηγή

https://www.ctvnews.ca/