Μια ομάδα ερευνητών έκανε δοκιμές σε πολλά υλικά. Από μπλουζάκια και κάλτσες έως τζιν και σακούλες προσπάθησαν να προσδιορίσουν τι είδους υλικό είναι πιο αποτελεσματικό στην παγίδευση των εξαιρετικά λεπτών σωματιδίων, που μπορεί να περιέχουν ιούς όπως το SARS-CoV-2.

Ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Northwestern University, δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα διαφορετικών υφασμάτων στο φιλτράρισμα σωματιδίων μεταξύ 0,02 και 0,1 μικρομέτρων. Δοκίμασαν επίσης N95 και χειρουργικές μάσκες. Αυτές χρησιμοποιούνται συχνότερα σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης. Προηγούμενες μελέτες είχαν εξετάσει μόνο μια μικρή ποικιλία υφασμάτων. Η μελέτη περισσότερων υφασμάτων παρέχει μια πιο ισχυρή βάση για την αποτελεσματικότητα τους.

Οι μάσκες N95 ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικές

Τα αποτελέσματα, που αναφέρονται στο περιοδικό BMJ Open, είναι αρκετά ενδιαφέροντα. Δείχνουν ότι τα περισσότερα υλικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για μη κλινικές μάσκες προσώπου είναι αποτελεσματικά στο φιλτράρισμα εξαιρετικά λεπτών σωματιδίων. Οι μάσκες N95 ήταν επίσης εξαιρετικά αποτελεσματικές. Όσον αφορά τις σπιτικές μάσκες, αυτές που ήταν κατασκευασμένες από πολλαπλά στρώματα υφάσματος ήταν πιο αποτελεσματικές από τις άλλες.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης την απόδοση διαφορετικών υφασμάτων όταν ήταν υγρά και αφού είχαν περάσει από έναν κανονικό κύκλο πλύσης και στεγνώματος. Διαπίστωσαν ότι τα υφάσματα λειτούργησαν καλά όταν ήταν υγρά. Επιπλέον λειτουργούσαν αρκετά καλά μετά από έναν κύκλο πλυντηρίων. Προηγούμενες μελέτες ωστόσο έχουν δείξει ότι το επαναλαμβανόμενο πλύσιμο καταστρέφει τα υφάσματα. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι μάσκες δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται επ ‘αόριστον.maska super market

Οι μάσκες έχουν γίνει νέα ανάγκη για τις κοινωνίες

“Οι μάσκες έχουν γίνει νέα ανάγκη για πολλούς από εμάς από την έναρξη της πανδημίας, δήλωσε η συγγραφέας Eugenia O’Kelly από το Τμήμα Μηχανικών του Cambridge. “Στα αρχικά στάδια της πανδημίας, όταν δεν υπήρχαν πολλές μάσκες στην αγορά, πολλοί  κατασκευαστές άρχισαν να κατασκευάζουν τις δικές τους. Έτσι ικανοποίησαν τις απαιτήσεις που δεν μπορούσαν να καλυφθούν από τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Ενώ υπάρχουν εταιρίες που κατασκευάζουν τις δικές τους μάσκες, υπάρχουν λίγα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με το ποιο είναι το καταλληλότερο υλικό. “Υπήρχε ένας αρχικός πανικός γύρω από το τις μάσκες και πόσο αποτελεσματικές ήταν”, δήλωσε η O’Kelly. «Ως μηχανικός, ήθελα να μάθω περισσότερα, πόσο καλά λειτουργούσαν κάτω από διαφορετικές συνθήκες και τι χρειαζόταν για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή».

Για την τρέχουσα μελέτη, η O’Kelly και οι συνάδελφοί της δημιούργησαν μια συσκευή που αποτελείται από τμήματα σωληνώσεων, με ύφασμα στη μέση. Τα σωματίδια δημιουργήθηκαν στο ένα άκρο της συσκευής και τα επίπεδα τους μετρήθηκαν πριν και αφού περάσουν από το δείγμα υφάσματος με ταχύτητα παρόμοια με του βήχα.

Μια μάσκα που εμποδίζει τα σωματίδια πολύ καλά περιορίζει την αναπνοή

Οι ερευνητές δοκίμασαν επίσης την απόδοση κάθε υφάσματος όσον αφορά την αναπνοή, βάσει σχολίων από τους χρήστες. “Μια μάσκα που εμποδίζει τα σωματίδια πολύ καλά περιορίζει την αναπνοή, δήλωσε η O’Kelly. “Το τζιν, για παράδειγμα, ήταν αρκετά αποτελεσματικό στο μπλοκάρισμα σωματιδίων, αλλά είναι δύσκολο για την αναπνοή, οπότε μάλλον δεν είναι καλή ιδέα να φτιάξετε μια μάσκα με αυτά τα υλικά. Οι μάσκες N95 είναι πολύ πιο καλές για την αναπνοή από οποιοδήποτε ύφασμα.

Κατά την προετοιμασία της μελέτης, οι ερευνητές συζήτησαν με εταιρίες υφάσματος, για να μάθουν τι τύπους υφάσματος χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν μάσκες. Λόγω της σοβαρής έλλειψης μάσκας N95 εκείνη την εποχή, αρκετοί ανέφεραν ότι πειραματίζονταν με την τοποθέτηση φίλτρων HEPA σε μάσκες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν οι μάσκες τέτοιου τύπου, ήταν αποτελεσματικές στο μπλοκάρισμα σωματιδίων.

Είναι θέμα εύρεσης της σωστής ισορροπίας

Θέλουμε τα υλικά να είναι αποτελεσματικά στο φιλτράρισμα σωματιδίων, αλλά πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι δεν θέτουν τους χρήστες σε κίνδυνο εισπνοής ινών, κάτι που μπορεί να είναι επιβλαβές”, δήλωσε ο O ‘ Κέλι. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η μελέτη τους έχει πολλούς περιορισμούς. Σε ένα σχετικό έργο, η O’Kelly μελετά πώς μπορεί να βελτιωθεί η εφαρμογή των μάσκας στις ρυθμίσεις της υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον, πολλοί ιοί μεταφέρονται σε σταγονίδια που είναι μεγαλύτερα από αυτά που εξετάστηκαν στην παρούσα μελέτη.

Ωστόσο, η O’Kelly υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα μπορεί να είναι χρήσιμα για τους  κατασκευαστές για την επιλογή υφάσματος. Σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπου οι μάσκες N95 δεν είναι διαθέσιμες, όπως στις πρώτες μέρες αυτής της πανδημίας, οι υφασμάτινες μάσκες είναι εκπληκτικά αποτελεσματικές.

Στοιχεία από: medicalxpress.com