Το Ινστιτούτο Παιδιατρικής Ιολογίας ιδρύθηκε στην Ελλάδα. Ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας επιστημόνων από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Για ακόμα μια φορά τα πανεπιστήμια πρωτοπορούν, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους επιστήμονες να ασχοληθούν με την έρευνα στην ιατρική εκπαίδευση.

Σκοπός του ινστιτούτου είναι η προαγωγή της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης των νέων παιδιάτρων και επαγγελματιών υγείας. Η εκπαίδευση στοχεύει τόσο σε κλινικά θέματα όσο και σε θέματα βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στον τομέα της Παιδιατρικής Ιολογίας.

To ινστιτούτο, αφιερώθηκε σε τρία παιδιά από τη νότια Εύβοια. Το 1918 κατάφεραν να επιβιώσουν από την Ισπανική γρίπη παρά το γεγονός πως έχασαν τους γονείς τους και τα αδέρφια τους εξαιτίας της φονικής εκείνης πανδημίας. Αποτελεί τον πρώτο εξειδικευμένο φορέα στο χώρο της ιατρικής εκπαίδευσης στις ιογενείς παιδιατρικές λοιμώξεις.

Η επίσημη έναρξη του ινστιτούτου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Οκτωβρίου

Η ίδρυση του ινστιτούτου επισφραγίζει τις επιστημονικές προσπάθειες της Ομάδας Μελέτης Παιδιατρικής Ιολογίας. Αυτή δημιουργήθηκε προ δωδεκαετίας στη Μεγάλη Βρετανία. Στόχος η μελέτη της διάγνωσης, της θεραπείας και της πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων στα νεογνά και τα παιδιά. Η επίσημη έναρξη του ινστιτούτου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Οκτωβρίου.

Η καθηγήτρια Νεογνολογίας του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου Άννυ Γκρίνοφ μίλησε για τις προκλήσεις και τις προοπτικές της παιδιατρικής εκπαίδευσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Χρούσος ανέλυσε τον ρόλο των γλυκοκορτικοειδών στην καταπολέμηση του ιού SARS-CoV-2. Ο Νομπελίστας ομότιμος καθηγητής Ιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης Χάραλντ ζουρ Χάουζεν παρουσίασε τις νεότερες εξελίξεις στα ιογενή αίτια των πιο συχνών καρκίνων στον άνθρωπο.

«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την ελληνική παιδιατρική. Για μια ακόμα φορά τολμά σε δύσκολους καιρούς και δίνει ελπίδα για το μέλλον», τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου. Η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, συνέχισε: «Εύχομαι το Ινστιτούτο Παιδιατρικής Ιολογίας να διασφαλίσει έναν υψηλού επιπέδου επιστημονικό λόγο και να συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση, καθιέρωση και επίσημη αναγνώριση του νέου γνωστικού αντικειμένου της Παιδιατρικής Ιολογίας στο άμεσο μέλλον».

Αποτέλεσμα της συνεργασίας νέων επιστημόνων με διάθεση για καινοτομία

«Η ίδρυση του ινστιτούτου είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας νέων επιστημόνων. Εργάζονται με διάθεση για καινοτομία, έμπνευση και αγάπη για την επιστήμη και τον τόπ μας», δήλωσε ο Δημήτριος Σπαντίδος, ομότιμος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο παιδίατρος Ιωάννης Μαμμάς αναφέρθηκε στη συμβολική επιλογή της έδρας του ινστιτούτου στην Εύβοια. Η Εύβοια αποτελεί τόπο καταγωγής των τριών παιδιών, τα οποία επέζησαν πριν από 100 σχεδόν χρόνια από την Ισπανική γρίπη.