Covid-19: Μικρότερος κίνδυνος σοβαρής νόσου για όσους έχουν υψηλά επίπεδα «καλής» χοληστερίνης

τρόφιμα για υψηλά επίπεδα «καλής» χοληστερίνης

Μικρότερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης Covid-19 έχουν οι άνθρωποι με υγιή και επαρκώς υψηλά επίπεδα «καλής» χοληστερίνης (λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας – HDL), σύμφωνα με μια νέα έρευνα Ισπανών και Βρετανών επιστημόνων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Καμίλ Λασάλ του ιατρικού ινστιτούτου Hospital del Mar Medical Research Institute της Βαρκελώνης, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, ανέλυσαν στοιχεία για 317.306 άτομα, με βάση δεδομένα από τη βρετανική βάση UK Biobank, εκ των οποίων τα 869 είχαν νοσηλευτεί λόγω κορονοϊού.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν φυσιολογικά επίπεδα HDL αφενός είχαν μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό SARS-CoV-2, αφετέρου είχαν μικρότερη πιθανότητα σοβαρής λοίμωξης σε περίπτωση μόλυνσης.

Ως υγιή επίπεδα HDL θεωρήθηκαν αυτά πάνω από 40 mg/DL για τους άνδρες και 50 για τις γυναίκες. Η πιθανότητα νοσηλείας λόγω Covid-19 μειωνόταν κατά 9% για κάθε αύξηση της HDL κατά 8 μονάδες mg/dL.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει αντιστρόφως ανάλογη σχέση ανάμεσα στα επίπεδα HDL και σε άλλες λοιμώξεις. Παρόλο που η νέα μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η ίδια η HDL προστατεύει από την Covid-19, φαίνεται πως οι αντιφλεγμονώδεις και ανοσιακές ιδιότητες της «καλής» χοληστερίνης παίζουν ρόλο κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η μείωση του επιπέδου της HDL είναι μία από τις επιπτώσεις της Covid-19.

HDL: Η «καλή» χοληστερόλη

διατροφή για καλή χοληστερίνη HDL

Τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα είναι ένα σημαντικό μέτρο της υγείας της καρδιάς. Ειδικά όσον αφορά την HDL χοληστερίνη, γνωστή επίσης και ως «καλή» χοληστερόλη, όσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδό της τόσο το καλύτερο.

Τα επίπεδα της χοληστερόλης μετρώνται σε χιλιοστόγραμμα (mg) ανά δεκατόλιτρο (dL) αίματος.

Για την HDL χοληστερίνη, ο στόχος σας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο νούμερο.

Σε κίνδυνο Επιθυμητό
Άνδρες Κάτω από 40 mg/dL 60 mg/dL και πάνω
Γυναίκες Κάτω από 50 mg/dL 60 mg/dL και πάνω

 

Εάν το επίπεδο της HDL χοληστερόλης σας πέφτει μεταξύ των επιπέδων «Σε κίνδυνο» και «Επιθυμητό», θα πρέπει να συνεχίσετε να προσπαθείτε να αυξήσετε το επίπεδο της HDL χοληστερίνης σας, για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων. Εάν δεν γνωρίζετε το επίπεδο της HDL σας, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας κάνει μια απλή εξέταση αίματος για τις τιμές χοληστερίνης.

Διαβάστε ακόμη:

Χοληστερίνη: Αντιμετώπιση με βότανα και διατροφή

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ