fbpx
γυναίκες προστατευμένες με μάσκα γιατι οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό

Covid-19: Οι εμβολιασμένοι μπορεί να μεταδίδουν τον ιό – Χρήση μάσκας

Οι εμβολιασμένοι κατά του Covid-19 θα πρέπει να συνεχίσουν να φοράνε μάσκα μέχρι να ξεκαθαριστεί σε ποιο βαθμό τα εμβόλια μειώνουν και τον ίδιο τον κίνδυνο μόλυνσης, κάτι που βρίσκεται υπό μελέτη.

Τα εμβόλια κατά του Covid-19 θα μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα να αρρωστήσει κάποιος από τον κορονοϊό, με σοβαρά ή ήπια συμπτώματα. Δεν διασφαλίζουν όμως ότι δεν θα μολυνθεί.

Αρκετοί επιστήμονες ανησυχούν από το γεγονός ότι εμβολιασμένοι οι οποίοι όμως θα είναι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, εν αγνοία τους μπορεί να τον μεταδίδουν. Γι’ αυτό, παρά τον εμβολιασμό, συνίσταται να συνεχιστεί η χρήση μάσκας. Τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαριστεί σε ποιο βαθμό τα εμβόλια μειώνουν και την πιθανότητα μόλυνσης, κάτι που βρίσκεται υπό έρευνα.

Τα τρία εμβόλια Pfizer/BioNTech, Moderna και Οξφόρδης/AstraZeneca, με βάση τις έως τώρα κλινικές δοκιμές τους, φαίνονται πολύ καλά στο να αποτρέπουν την εκδήλωση νόσου Covid-19. Είναι όμως ακόμη ασαφές πόσο καλά μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Οι δοκιμές των εμβολίων έχουν μέχρι στιγμής αφήσει ανοιχτή την πιθανότητα ορισμένοι εμβολιασμένοι να μολύνονται χωρίς συμπτώματα. Έτσι σιωπηλά θα συνεχίσουν να μεταδίδουν τον κορονοϊό SARS-CoV-2, ιδίως αν σταματήσουν να φοράνε μάσκα και να τηρούν τις υπόλοιπες προφυλάξεις, όπως η τήρηση των αποστάσεων από τους άλλους.

Ο κίνδυνος για τους εμβολιασμένους να νοσήσουν θα είναι μειωμένος. Αν όμως ένα όχι αμελητέο ποσοστό  παραμείνουν αφανείς μεταδότες του ιού, τότε οι μη εμβολιασμένοι θα κινδυνεύουν. Κατά συνέπεια η εξάπλωση του νέου ιού θα συνεχιστεί.

άνδρας φτερνίζεται με μάσκα

Τι λένε οι ειδικοί

«Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι από τη στιγμή που εμβολιάζονται, δεν θα χρειάζεται να φοράνε πια μάσκα, όμως μπορεί να είναι ακόμη μεταδοτικοί», δήλωσε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» η ανοσολόγος-λοιμωξιολόγος Μιχάλ Ταλ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

Στις περισσότερες αναπνευστικές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της Covid-19, η μύτη αποτελεί βασικό σημείο εισόδου του ιού. Εκεί πολλαπλασιάζεται, πυροδοτώντας την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που παράγει αντισώματα για το βλεννογόνο ιστό της μύτης, του στόματος, των πνευμόνων και του στομάχου. Αν ο ίδιος άνθρωπος εκτεθεί για δεύτερη φορά στον Covid-19, αυτά τα αντισώματα και τα σχετικά κύτταρα μνήμης, γρήγορα «φρενάρουν» τον ιό στη μύτη, προτού προλάβει να επεκταθεί αλλού στο σώμα.

Tα εμβόλια κατά του κορονοϊού εισάγονται βαθιά στους μυς και από εκεί γρήγορα απορροφώνται στο αίμα. Έτσι ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα για να παράγει αντισώματα. Αυτό φαίνεται να παρέχει επαρκή προστασία στον εμβολιασμένο από το να αρρωστήσει.

Μερικά αντισώματα μετά τον εμβολιασμό θα κυκλοφορούν και στο βλεννογόνο της μύτης, όπου θα παίζουν το ρόλο «φρουρού». Δεν είναι όμως ακόμη ξεκάθαρο για τους επιστήμονες πόσο ταχεία ή επαρκής θα είναι η προστασία αυτή, ώστε να αποφευχθεί ο πολλαπλασιασμός του από τη μύτη. Αν αυτό συμβεί, έστω κι αν δεν επεκταθεί στο υπόλοιπο σώμα, ο άνθρωπος θα τον μεταδίδει με ένα φτάρνισμα ή απλώς με την αναπνοή του.

εμβόλια που χορηγούνται από το στόμα

Πως θα ελεγχθεί ταχύτερα ο ιός

«Είναι ένας αγώνας δρόμου: εξαρτάται από το αν ο ιός θα αναπαραχθεί πιο γρήγορα ή αν το ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορέσει να τον ελέγξει ταχύτερα. Πρόκειται για ένα πραγματικά σημαντικό ερώτημα», επεσήμανε η ανοσολόγος Μάριον Πέπερ του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

Αυτός είναι ο λόγος που ορισμένα εμβόλια, τα οποία χορηγούνται από το στόμα ή από τη μύτη, είναι καλύτερα από τα ενδομυϊκά στην αποτροπή των αναπνευστικών ιών. Είναι κάτι που πιθανώς θα επιδιωχθεί στην επόμενη γενιά εμβολίων κατά του κορονοϊού, ώστε να δημιουργείται ταχύτερη ανοσία στη μύτη και στην υπόλοιπη αναπνευστική οδό, όπου και χρειάζεται περισσότερο. Εναλλακτικά, στο μέλλον όσοι κάνουν το ενδομυϊκό εμβόλιο, θα παίρνουν στη συνέχεια μια διαφορετική δόση που θα ενισχύει ειδικά το βλεννογόνο της μύτης και του στόματος.

Προς το παρόν, τα εμβόλια κατά της Covid-19, προστατεύουν καλύτερα την πηγή των πιο σοβαρών συμπτωμάτων της νόσου, τους πνεύμονες. Δεν προστατεύουν εγγυημένα τη μύτη από τη λοίμωξη. «Η αποτροπή της σοβαρής νόσου είναι ευκολότερη, της ήπιας νόσου πιο δύσκολη, ενώ όλων των λοιμώξεων το πιο δύσκολο πράγμα απ’ όλα», ανέφερε ο ανοσολόγος Ντίπτα Μπατατσάρια του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Οιι επιστήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι ότι τελικά τα εμβόλια θα καταστέλλουν τον Covid-19 ακόμη και στη μύτη ή στο λαιμό αρκετά αποτελεσματικά.

Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για το πόσοι εμβολιασμένοι άνθρωποι, μολύνθηκαν από τον κορονοϊό και παρέμειναν ασυμπτωματικοί. Αναμένονται περισσότερα δεδομένα στην πορεία. Μεταξύ άλλων στοιχείων θα αναζητήσουν αντισώματα στο βλεννογόνο της μύτης των εμβολιασθέντων.

Μια πρώτη μελέτη σε ασθενείς με Covid-19 βρήκε ότι τα επίπεδα αντισωμάτων τους, μετά από φυσική ανοσία (όχι λόγω εμβολιασμού), ήταν παρόμοια στο αίμα και στο σάλιο. Είναι μία ένδειξη για παράλληλη προστασία και του βλεννογόνου του στόματος.

Η εκτίμηση είναι ότι μόνο άνθρωποι που έχουν μεγάλη ποσότητα του κορονοϊού στη μύτη και στο στόμα τους, θα τον μεταδίδουν σε άλλους. Σε προηγούμενες μελέτες οι ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού έδειξαν ότι και αυτοί μπορούν να έχουν υψηλό ιικό φορτίο. Γι’ αυτό, άλλωστε, εξακολουθούν να είναι μεταδοτικοί.

«Όσο περισσότερο ένα εμβόλιο μειώνει το ιικό φορτίο, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να είναι κάποιος μεταδοτικός», τόνισε ο ιολόγος Τζον Μουρ της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ