Πώς ένιωσαν, τι συμπτώματα εμφάνισαν, ποια διαδικασία ακολούθησαν και όσα συνέβησαν μετά τον εμβολιασμό

 Γράφει ο Δημήτρης Μπούρας

Συζητήσεις επί συζητήσεων, ανησυχίες, θεωρίες συνωμοσίας, προβληματισμούς για κάποιους ή αισιοδοξία σε άλλους έχει προκαλέσει το ζήτημα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, που αναμένεται να ξεκινήσει στη χώρα μας ‒όπως και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση‒ τις επόμενες ημέρες.

Η ταχύτητα με την οποία έχουν παρασκευαστεί περισσότερα από ένα εμβόλια μέσα σε λίγους μήνες από την έναρξη της πανδημίας, ενώ η διαδικασία αυτή υπό κανονικές συνθήκες μπορεί να διαρκέσει έως και μια ολόκληρη δεκαετία, έχει αφήσει πολλούς να αναρωτιούνται κατά πόσο τα εμβόλια αυτά είναι ασφαλή και αν έχουν τηρηθεί όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες κατά τη δημιουργία τους.

Όσο πλησιάζει η ώρα της έναρξης του εμβολιασμού στην Ελλάδα, τα ερωτήματα και οι απορίες φουντώνουν, γιγαντώνοντας την πόλωση που παρατηρείται ανάμεσα στους υπερασπιστές του εμβολίου από τη μια και τους αρνητές του από την άλλη.

Δεδομένου, ωστόσο, ότι κανείς στην Ελλάδα δεν έχει κάνει ακόμα το εμβόλιο, και εφόσον ο γενικός πληθυσμός δεν πρόκειται να έχει εμβολιαστεί πριν από την ερχόμενη άνοιξη, οι μόνες αξιόπιστες απαντήσεις προκύπτουν προς το παρόν από τους ανθρώπους που έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Το Health4u έψαξε και βρήκε Έλληνες του εξωτερικού που έχουν κάνει κάποια από τα εμβόλια για τον Covid-19, τα οποία είτε έχουν εγκριθεί είτε βρίσκονται ακόμα υπό δοκιμή, και μας μεταφέρουν τις εμπειρίες τους.

Ο γιατρός που έκανε το εμβόλιο της Pfizer

Ο Πέτρος Τσαφρακίδης είναι γιατρός στη Σκοτία τα τελευταία τέσσερα χρόνια και διαμένει στο Ηνωμένο Βασίλειο συνολικά 14 χρόνια.

Πέτρος Τσαφρακίδης

Στη Βρετανία, το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech (σ.σ. αυτό που θα φτάσει πρώτο και στη χώρα μας) έλαβε άδεια έκτακτης χρήσης στις 2 Δεκεμβρίου, και στις 8 Δεκεμβρίου ξεκίνησε η χορήγησή του στα πρώτα άτομα, στα οποία δόθηκε προτεραιότητα (υγειονομικοί υπάλληλοι, ηλικιωμένοι, ευπαθείς ομάδες).

Μία ημέρα αργότερα το εμβόλιο έλαβε ο Έλληνας ουρολόγος, ο οποίος εργάζεται στο Victoria Hospital Fife. Ο ίδιος λέει: «Την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, το μεσημέρι, ήμασταν στο κεντρικό νοσοκομείο, στη Βικτόρια, όταν μάθαμε ότι ξεκίνησε ο εμβολιασμός στην περιοχή μας. Αφού έλαβα τις απαραίτητες πληροφορίες και είδα τους συναδέλφους μου να ανεβαίνουν στον επάνω όροφο για να πάρουν σειρά, λάβαμε και εμείς άδεια από το τμήμα μας (ουρολογικό) και μπήκαμε στην αναμονή. Προηγήθηκε μια διαδικασία κατά την οποία μου ζητήθηκαν τα στοιχεία επικοινωνίας μου και διαβεβαιώσεις ότι δεν αντιμετωπίζω άλλα προβλήματα υγείας και μετά περάσαμε στο πίσω μέρος της βιβλιοθήκης εντός του αμφιθεάτρου, η οποία ήταν ειδικά διαμορφωμένη προκειμένου να κάνουμε το εμβόλιο. Η όλη υπόθεση δεν κράτησε πάνω από 30 λεπτά. Την πρώτη ημέρα ένιωσα έναν πάρα πολύ μικρό πόνο στον δελτοειδή μυ (σ.σ. άνω μέρος του βραχίονα), όπως ακριβώς συμβαίνει και με το εμβόλιο της γρίπης. Την επόμενη ημέρα εργαστήκαμε κανονικά στα χειρουργεία και τη μεθεπόμενη στα ιατρεία, χωρίς να έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα, ούτε εγώ ούτε οι άλλοι συνάδελφοί μου που το έκαναν. Στις αρχές Ιανουαρίου θα λάβω και τη δεύτερη δόση. Η κατασκευάστρια εταιρεία του εμβολίου δηλώνει ‒σύμφωνα με τις δύο μελέτες που έχει κάνει‒ ότι μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση ο εμβολιαζόμενος αποκτά ανοσία. Προς το παρόν, δεν έχουμε ενημέρωση αν θα ακολουθήσει κάποιο τεστ αίματος και πότε, προκειμένου να μας ελέγξουν για αντισώματα».

Η απόφασή του μοιάζει να ελήφθη στη στιγμή, όμως κάθε άλλο παρά βιαστική ήταν.

«Προσωπικά, το είχα σκεφτεί από πριν και ήμουν έτοιμος γι’ αυτό. Είχα διαβάσει για όλα τα εμβόλια και μου δόθηκε ένα ενημερωτικό έντυπο πριν εμβολιαστώ με όλα όσα έπρεπε να γνωρίζω. Φυσικά, οι νοσοκομειακοί γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό, οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας και οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών έχουν προτεραιότητα. Από εκεί και πέρα, καθένας από τους συναδέλφους αποφασίζει αυτοβούλως αν θα εμβολιαστεί και πότε. Αυτές τις πρώτες ημέρες που γίνονται τα εμβόλια στο νοσοκομείο μας, όποιος ενδιαφέρεται κλείνει απλά ένα ραντεβού και το κάνει. Βέβαια, υπάρχει μια μερίδα γιατρών και νοσηλευτών που θέλουν να περιμένουν ακόμα, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν τυχόν παρενέργειες. Αλλά, από όσο αντιλαμβάνομαι, το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου ‒τουλάχιστον ένα 60%‒ εδώ στη Βρετανία προτίθεται να κάνει το εμβόλιο», τονίζει.

Ωστόσο, σπεύδει να διευκρινίσει με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν έχει σκοπό να επηρεάσει κανέναν ως προς το ευαίσθητο ζήτημα του εμβολιασμού, που έχει εξελιχθεί σε πεδίο διαμάχης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά στην Ελλάδα.

«Η άποψη αυτή για τον εμβολιασμό είναι καθαρά δική μου. Εγω απλά μεταφέρω την εμπειρία που βίωσα, χωρίς να θέλω να επηρεάσω τον οποιονδήποτε να κάνει το οτιδήποτε. Υπάρχει πολύς χρόνος μπροστά μας για να αξιολογηθούν τα πάντα: παρενέργειες, αποτελεσματικότητα κ.λπ. Είναι ακόμα πάρα πολύ νωρίς. Ό,τι και να πούμε τώρα είναι πολύ πρόωρο, είτε υπέρ είτε κατά του εμβολίου», ξεκαθαρίζει ο κ.Τσαφρακίδης.

Ο ψυχολόγος που έλαβε μέρος στις δοκιμές της AstraZeneca

Ο Στράτος Τριπτσόγλου διαμένει στη Μ. Βρετανία εδώ και 22 χρόνια. Μόνιμος κάτοικος Λονδίνου από 18 ετών, εργάζεται ως ψυχολόγος σε μεγάλο φιλανθρωπικό οργανισμό.

Στράτος Τριπτσόγλου

Είναι μεταξύ των χιλιάδων εθελοντών που έλαβαν μέρος στις δοκιμές του βρετανικού εμβολίου, το οποίο παρασκευάζεται από την AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Έχοντας λάβει και τις δύο δόσεις του υποψήφιου εμβολίου (τη δεύτερη την έκανε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες) περιγράφει πώς πήρε την απόφαση, τι ένιωσε κατά τον εμβολιασμό και όσα ακολούθησαν αμέσως μετά.

«Όλα ξεκίνησαν όταν είδα μια διαφήμιση σε περιοδικό, μέσω της οποίας αναζητούνταν υγιείς εθελοντές, ηλικίας 18-55 ετών, προκειμένου να λάβουν μέρος στις κλινικές δοκιμές. Σκέφτηκα ότι έπρεπε να συμμετάσχω, γιατί ο ιός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί μαγικά. Θεώρησα πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος επιστροφής στην κανονικότητα, ένα “διαβατήριο” για να μπορώ να ξαναδώ τους φίλους μου, να ξανακάνω τις βόλτες μου, να ταξιδεύω και να μη φοβάμαι για την υγεία τη δική μου ή των άλλων γύρω μου. Μόνο την πρώτη ημέρα είχα έναν πόνο στο χέρι. Τις ημέρες που ακολούθησαν δεν ένιωσα τίποτα το ασυνήθιστο ούτε αρρώστησα. Κρατούσα υποχρεωτικά online ημερολόγιο με σημειώσεις και παρατηρήσεις για 28 ημέρες, μέχρι να κάνω και τη δεύτερη δόση. Όλο αυτό το μεσοδιάστημα δεν ανέβασα ούτε δέκατα και δεν είχα κρυάδες ή ρίγη. Μετά τη δεύτερη δόση συνέχισα να κρατάω ημερολόγιο για τρεις ημέρες ακόμα», αφηγείται.

Σχολιάζοντας τις διάφορες θεωρίες που κυκλοφορούν για την «προχειρότητα» με την οποία φτιάχτηκαν τα εμβόλια, για την αμφίβολη αποτελεσματικότητά τους ή για τους «πραγματικούς» σκοπούς που κρύβονται πίσω από αυτά, λέει ότι τέτοιου είδους ζητήματα δεν θα έπρεπε να τίθενται καν προς συζήτηση. Εξάλλου, την καλύτερη απάντηση τη δίνουν τα αντισώματα που φαίνεται να έχει αποκτήσει κατά του κορονοϊού.

«Το βρετανικό εμβόλιο δεν είναι καινούργιο, υπάρχει εδώ και δεκαετίες επί της ουσίας. Απλά το αναδιαμόρφωσαν με τέτοιον τρόπο ώστε να προσαρμοστεί στον νέο ιό που προκαλεί τη νόσο Covid-19. Οπότε το θεωρώ ασφαλές και σε καμία περίπτωση πρόχειρα φτιαγμένο ή βιαστικό. Αλλά και η συμμετοχή στη δοκιμή έχει αποδειχτεί απόλυτα ασφαλής. Κάθε εβδομάδα υποβάλλομαι σε τεστ για κορονοϊό και εξετάσεις αίματος. Τα τεστ δείχνουν ότι έχω αποκτήσει αντισώματα, ενώ και οι υπόλοιπες εξετάσεις στο συκώτι και τα άλλα ζωτικά όργανα είναι “καθαρές”. Επίσης, μου έχει χορηγηθεί βεβαίωση ότι δεν θα έχω παρενέργειες ή όλα αυτά που ακούγονται στις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Βέβαια, συνεχίζω να τηρώ όλα τα μέτρα προστασίας, φορώντας μάσκα και κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις, όπως επιβάλλει ο νόμος. Όταν ανακοινώθηκε αρχικά ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Οξφόρδης, ήταν κοντά στο 60-70% (σ.σ. το ποσοστό αυτό θεωρείται λανθασμένο και επανεξετάζεται), προβληματίστηκα προς στιγμήν, αλλά, εφόσον έχω εμφανίσει αντισώματα, είμαι πεπεισμένος ότι είναι αποτελεσματικό», δηλώνει ο κ. Τριπτσόγλου.

Ο ομογενής ολυμπιονίκης που εμβολιάστηκε με το Sputnik-V

Ένα από τα εμβόλια που έχουν αμφισβητηθεί έντονα είναι το Sputnik-V, το οποίο δημιουργήθηκε στη Ρωσία και έλαβε έγκριση τον περασμένο Αύγουστο από τη ρυθμιστική αρχή της χώρας, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους Δυτικούς επιστήμονες να εκφράζουν ανοιχτά τις επιφυλάξεις τους ‒ παρόλο που οι ρωσικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η αποτελεσματικότητά του φτάνει στο 94,1%.

Ο 67χρονος Βαλέριος Ασλανίδης, ολυμπιονίκης του τζούντο με την πρώην Σοβιετική Ένωση και πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Ανάπας (αρχαία Γοργιππία), η οποία αριθμεί 10.000 μέλη, ήταν από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν με το Sputnik-V.

Βαλέριος Ασλανίδης

Όπως εξηγεί στο Health4u ο Έλληνας ομογενής, που διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια δικό του οινοποιείο με αμπελώνα στο Βιτιάζεβο της Ρωσίας, γνωρίζει προσωπικά τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, από νεαρή ηλικία, και τον εμπιστεύεται όταν λέει ότι είναι απολύτως ασφαλές.

«Ο κουμπάρος του Πούτιν είναι πολύ καλός μου φίλος. Αυτός ήταν που μου τηλεφώνησε και με ρώτησε αν ενδιαφερόμουν να κάνω το εμβόλιο. Μιας και ανήκω στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, εφόσον είμαι άνω των 60 ετών, δέχτηκα χωρίς δεύτερη σκέψη να το κάνω και πήρα το αεροπλάνο για τη Μόσχα, όπου διεξαγόταν ο εμβολιασμός σε πρώτη φάση. Υποβλήθηκα στις καθιερωμένες εξετάσεις και, αφού διαπίστωσαν ότι ήμουν υγιής, μου χορήγησαν το Sputnik-V. Την πρώτη δόση του εμβολίου την έκανα στις 9 Οκτωβρίου και τη δεύτερη έπειτα από 21 ημέρες, στις 30/10. Εγώ προσωπικά δεν είχα την παραμικρή παρενέργεια. Ένας φίλος μου ανέβασε πυρετό μόνο τη δεύτερη ημέρα. Σε καμία στιγμή δεν φοβήθηκα ούτε σκέφτηκα ότι κάνω λάθος που εμβολιάζομαι. Γνώριζα πολλούς που το είχαν κάνει πριν από εμένα και είδα ότι ήταν μια χαρά. Μόνο την πρώτη εβδομάδα έκαναν το εμβόλιο πάνω από 350.000 άνθρωποι. Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποιοι που είναι αντίθετοι. Προτεραιότητα, πάντως, έχουν γιατροί/εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, εκπαιδευτικοί, στρατιώτες και άτομα από τις ευπαθείς ομάδες».

Προκόπη Κρουστάλλη

Λίγες ημέρες αργότερα ακολούθησε ο αιματολογικός έλεγχος, ο οποίος έδειξε ότι ο οργανισμός του ήταν γεμάτος αντισώματα για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

«Ο ελληνικός οργανισμός μου ανταποκρίθηκε πολύ καλά», λέει αστειευόμενος. Και προσθέτει: «Οι ειδικοί εδώ μας έχουν πει ότι με το ρωσικό εμβόλιο ο άνθρωπος αναπτύσσει αντισώματα για δύο χρόνια τουλάχιστον και όχι μόνο για πέντε μήνες, όπως ακούγεται για άλλα εμβόλια, όπως π.χ. αυτό της Pfizer. Αλλά εξακολουθώ να φοράω μάσκα και να προσέχω, γιατί ο κόσμος γύρω μου δεν γνωρίζει αν εγώ έχω εμβολιαστεί και ο νόμος είναι σαφής. Πλέον, όμως, νιώθω και είμαι ασφαλής. Ταξιδεύω κανονικά και συνεχίζω τη ζωή μου. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το πετύχουμε παρά μόνο με το εμβόλιο», καταλήγει.

Η περίπτωση του κινεζικού εμβολίου της Sinopharm

 Ένα άλλο υποψήφιο εμβόλιο κατά του Covid-19 είναι αυτό της κινεζικής εταιρείας Sinopharm, το οποίο έχει ήδη δοκιμαστεί, μεταξύ άλλων, σε έναν συμπατριώτη μας.

Πρόκειται για τον Προκόπη Κρουστάλλη, που ζει και εργάζεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ της Κύπρου είχε πει ότι αποφάσισε να εμβολιαστεί για να προστατεύσει τόσο τον εαυτό του όσο και τους συναδέλφους του και πως αισθανόταν καλά, χωρίς να παρουσιάσει κάποια αντίδραση ή επιπλοκή.

Το Health4u ήρθε σε επαφή με τον κ. Κρουστάλλη και του ζήτησε να μας μεταφέρει την εμπειρία του, όμως αρνήθηκε ευγενικά να προβεί σε οποιονδήποτε περαιτέρω σχολιασμό, λόγω των πολλών κακοπροαίρετων μηνυμάτων που είχε λάβει μετά τη συνέντευξή του στο κυπριακό κανάλι.

Πρωτοφανές διαδικτυακό bullying στους εμβολιασθέντες

Δυστυχώς, ο κ. Κρουστάλλης δεν είναι ο μόνος από τους εμβολιασθέντες που έγινε αποδέκτης τέτοιων απαράδεκτων σχολίων, υβριστικού ‒και όχι μόνο‒ περιεχομένου.

Ανάλογη αντιμετώπιση είχε και ο κ.Τριπτσόγλου, ο οποίος σημειώνει χαρακτηριστικά: «Έχω λάβει κάποια πολύ άσχημα μηνύματα, επειδή μίλησα δημόσια για τη συμμετοχή μου στις δοκιμές του εμβολίου. Βέβαια, έχω δεχτεί και κάποια άλλα πολύ ενθαρρυντικά. Σε κάθε περίπτωση, εγώ θεωρώ σωστό να τοποθετούμαι ανοιχτά γι’ αυτό, με την ελπίδα ότι όσο περισσότεροι μπορούν θα κάνουν το εμβόλιο, ώστε να τελειώσει επιτέλους η πανδημία και τα δεινά που μας έχει προκαλέσει».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ.Τσαφρακίδης θέλει να καταστεί σαφές ότι οι δηλώσεις του απηχούν μόνο την προσωπική του άποψη καθώς και την εμπειρία που βίωσε και τίποτα περισσότερο.

Επειδή, όμως, στην Ελλάδα οφείλουμε να εξηγούμε ακόμη και τα αυτονόητα, πρέπει να σημειωθεί πως το παρόν κείμενο απλώς καταγράφει τις μαρτυρίες των πρώτων Ελλήνων που έλαβαν κάποια από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού ‒ επ’ουδενί δεν προσπαθεί να διαμορφώσει τη γνώμη των αναγνωστών υπέρ ή κατά του εμβολιασμού.