Διαφορετικά θα είναι φέτος τα Χριστούγεννα για την Ευρώπη λόγω της πανδημίας του Covid-19, με τις κυβερνήσεις να αναζητούν τη χρυσή τομή, καθώς από τη μια θέλουν να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού και από την άλλη να δώσουν την ευκαιρία στους Ευρωπαίους να γιορτάσουν παρέα με συγγενείς και φίλους.

Δείτε τα μέτρα που θα υιοθετηθούν για τους εορτασμούς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες:

ΙΣΠΑΝΙΑ

Έως 10 άτομα ανά νοικοκυριό θα επιτρέπεται να συγκεντρωθούν για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με βάση τα όσα συμφώνησαν η κεντρική κυβέρνηση και οι περιφερειακές αρχές της χώρας. Είναι μια μικρή χαλάρωση του γενικού κανόνα που ισχύει τώρα και επιτρέπει συγκεντρώσεις έως έξι ατόμων.

Στις 24 και τις 31 Δεκεμβρίου η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στη 01.30. Ωστόσο, οι μετακινήσεις μεταξύ των περιοχών θα απαγορεύονται, με εξαίρεση τις οικογενειακές επισκέψεις.

χριστούγεννα στην ιταλία

ΙΤΑΛΙΑ

Η Λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων, που κάθε χρόνο παρακολουθούν οι Ιταλοί, φέτος θα ολοκληρωθεί νωρίτερα. Παράλληλα, δεν θα επιτρέπεται η μετακίνησή τους μεταξύ διαφορετικών περιοχών ‒παρά μόνο για λόγους έκτακτης ανάγκης‒ κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, που ξεκινά στις 20 Δεκεμβρίου, όπως αποφάσισε χθες η κυβέρνηση. Στους πολίτες δόθηκαν επίσης οδηγίες να μην έχουν στους παραδοσιακούς εορτασμούς καλεσμένους από άλλες οικογένειες.

Η κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο μήνα ότι τα χιονοδρομικά κέντρα θα είναι κλειστά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ ανακοίνωσε ότι οι Νορβηγοί μπορούν να προσκαλέσουν έως 10 καλεσμένους στα σπίτια τους σε δύο ξεχωριστές περιστάσεις, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Εκτός των ημερών αυτών, συνεχίζει να ισχύει το όριο για έως πέντε καλεσμένους σε ένα σπίτι.

ΑΥΣΤΡΙΑ

Η αυστριακή κυβέρνηση, που θα χαλαρώσει κάποιους κανόνες του lockdown από τις 7 Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι θα επιτραπεί το σκι από τις 24 Δεκεμβρίου. Στη φετινή εορταστική περίοδο δεν θα στηθούν αγορές για τα Χριστούγεννα.

Χριστούγεννα στο Παρίσι ΓΑΛΛΙΑ

Η κυβέρνηση θα επιτρέψει στους πολίτες να ταξιδέψουν από τις 15 Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου των εορτών στα τέλη του έτους, εάν τα κρούσματα κορονοϊού μειωθούν σε περίπου 5.000 νέα περιστατικά ανά ημέρα.

Η Γαλλία, που αποφάσισε να κρατήσει εκτός τις πίστες σκι έως τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου ότι θα πραγματοποιεί τυχαίους συνοριακούς ελέγχους, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη μόλυνση με κορονοϊό όσων επισκέπτονται χώρες όπου τα χιονοδρομικά κέντρα παραμένουν ανοιχτά.

ΒΕΛΓΙΟ

Τα νοικοκυριά στο Βέλγιο θα μπορούν να είναι σε στενή επαφή μόνο με ένα ακόμη πρόσωπο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο. Όσοι ζουν μόνοι τους θα μπορούν να συναντήσουν δύο επιπλέον πρόσωπα. Επίσης, θα απαγορεύονται τα βεγγαλικά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, προκειμένου να περιοριστούν οι συναθροίσεις, ενώ υπάρχουν ισχυρές συστάσεις για αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου θα επιτρέπεται η συνάντηση προσώπων από τρία νοικοκυριά, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν. Κατά την περίοδο αυτή θα αρθεί η απαγόρευση για ταξίδια σε όλη τη χώρα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησε με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων να παραταθεί και να αυστηροποιηθεί το lockdown. Ωστόσο, θα χαλαρώσουν οι κανόνες κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων, προκειμένου οικογένειες και φίλοι να μπορούν να γιορτάσουν μαζί. Έτσι, θα επιτρέπονται συγκεντρώσεις έως 10 ατόμων, χωρίς να περιλαμβάνονται στον αριθμό αυτό τα παιδιά.

χριστούγεννα στην πολωνία

ΠΟΛΩΝΙΑ

Η κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι έως πέντε καλεσμένοι θα επιτρέπονται σε ένα νοικοκυριό, σύμφωνα με τους νέους κανόνες που θα ισχύσουν έως τις 27 Δεκεμβρίου.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Οι τέσσερις επαρχίες που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να χαλαρώσουν τους περιορισμούς για τα Χριστούγεννα, προκειμένου να μπορούν τα μέλη έως τριών νοικοκυριών να συναντηθούν σε ένα σπίτι από τις 23 έως τις 27 Δεκεμβρίου καθώς και να συναντιούνται σε χώρους λατρείας ή σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους ‒ όχι όμως σε κλειστούς χώρους φιλοξενίας ή διασκέδασης.

Ο υπουργός Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ δήλωσε ότι χαλαρώνει τους κανόνες, προκειμένου να επιτραπεί στα καταστήματα να παραμείνουν ανοιχτά περισσότερες ώρες κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και τον Ιανουάριο.

Χριστούγεννα στην Τοσκάνη

ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

Οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, της Πορτογαλίας και της Ολλανδίας έχουν δηλώσει ότι εξετάζουν ειδικούς κανόνες για την εορταστική περίοδο, ωστόσο δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα συγκεκριμένα μέτρα.

 

Με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ και  theguardian